You are here

Αισιοδοξία ξενοδόχων λόγω Ρωσίας και συνεπειών κορωνοϊού

14/02/2020 07:21

Η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει και παρά το ρευστό κλίμα που επικρατεί, οι ξενοδόχοι ευελπιστούν ότι η χρονιά θα κυλίσει στα περσινά επίπεδα με μια ελαφριά αύξηση, η οποία δεν αποκλείεται να οφείλεται και στον κορωνοϊό αλλά και στην αυξημένη ροή τουριστών από Ρωσία και Γερμανία.

Περισσότερους ρώσους αναμένουν οι ξενοδόχοι στην επαρχία Αμμοχώστου

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων Αμμοχώστου Δώρος Τάκας, δήλωσε στη StockWatch, ότι «οι κρατήσεις μέχρι στιγμής από τη βρετανική αγορά είναι κοντά στα περσινά επίπεδα με εξαίρεση τον Απρίλιο που για κάποιο λόγο που δεν μπορούμε για την ώρα να εξηγήσουμε, είναι μειωμένες».

Πιο αισιόδοξα όμως τα μηνύματα από τη ρωσική αγορά, η οποία για την επαρχία Αμμοχώστου αποτελεί την κυριότερη πηγή ροής τουριστών, όπως είπε.

«Μέχρι στιγμής υπάρχει αύξηση στις κρατήσεις από 3-20% ανάλογα από τη ξενοδοχειακή μονάδα, γεγονός που δεν αποκλείεται για συμβάλει και ο κορωνοϊός.  Είναι η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε διότι οι χώρες της Ασίας που είχαν αρχίσει να μπαίνουν πιο δυναμικά στο παιχνίδι όπως οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Ταϋλάνδη και άλλες φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από τον συγκεκριμένο ιό με αποτέλεσμα για την ώρα να επενεργεί θετικά για την Κύπρο», είπε και εξέφρασε την ελπίδα να μην έχουμε κάτι αρνητικό και να ανατραπούν τα δεδομένα.

Ο κ. Τάκας σχολιάζοντας τις προσπάθειες του υφυπουργείου τουρισμού για αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Κεντρική Ευρώπη (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία) και Βόρεια Ευρώπη (Σκανδιναβικές χώρες) είπε ότι «δεν βλέπουμε να έχουν αποδώσει.  Ούτως ή άλλως εμείς στην επαρχία Αμμοχώστου κρατούμε μικρό καλάθι για αυτές τις αγορές».

Σταθεροποιείται η αγορά Λάρνακας

Τα πρώτα μηνύματα και τους ξενοδόχους της επαρχίας Λάρνακας είναι ότι η τουριστική σεζόν θα σταθεροποιηθεί στα περσινά επίπεδα ίσως με μια μικρή αύξηση από τη ρωσική αγορά, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας Ιωάννα Φλωρεντιάδου.

Συμφώνησε ότι ο κορωνοϊός ίσως λειτουργήσει θετικά για την Κύπρο επειδή θα υπάρξει ένα μούδιασμα προς τις  χώρες της Ασίας.

Συνέστησε εντούτοις υπομονή μέχρι τη διεθνή έκθεση που θα πραγματοποιηθεί αρχές Μαρτίου οπότε και θα διαφανούν οι προθέσεις των τουριστικών πρακτόρων  και η τάση που θα επικρατήσει για τη νέα τουριστική σεζόν.

Ελαφριά αύξηση γερμανικής αγοράς αναμένουν στην Πάφο

Προβληματισμός επικρατεί ανάμεσα στους ξενοδόχους της Πάφου διότι οι πληρότητες στα ξενοδοχεία τη χειμερινή σεζόν (Ιανουάριο μέχρι τέλος του Μάρτιου) ήταν πολύ πιο χαμηλές από την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο, όπως ανέφερε ο  πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε «ότι οι κρατήσεις για το μήνα Απρίλιο παρουσιάζονται μειωμένες και στα ξενοδοχεία της Πάφου, αν και έχει κλείσει κάπως η ψαλίδα από τον Απρίλιο του 2019  και εξήγησε ότι αθροιστικά ο Απρίλιος μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος του καλοκαιριού, διότι εάν δεν υπάρξει αυξητική τάση στη ροή τουριστών ενδεχομένως να οδηγήσει σε κάποια μείωση των τιμών».

Διευκρίνισε ότι «το 2017 είχαμε πιο ψηλές τιμές, το 2018 είχαμε πιο ψηλές πληρότητες αλλά λίγο πιο χαμηλές τιμές και το 2019 πιο χαμηλή πληρότητα και πιο χαμηλές τιμές».

Εξέφρασε εντούτοις την εκτίμηση ότι η βρετανική και ρωσική αγορά θα διατηρηθούν  στα περσινά επίπεδα ενώ αντίθετα η γερμανική αγορά λόγω και των καινούργιων πτήσεων που έχουν προστεθεί θα παρουσιάσει αύξηση σε σχέση με πέρσι.

Ο κ. Μιχαηλίδης συμφώνησε ότι ενδεχομένως η Κύπρος ως μεσογειακός προορισμός να ευνοηθεί αυτό το καλοκαίρι λόγω του κορωνοϊού.

Να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου

Στο ίδιο πλαίσιο και οι δηλώσεις του προέδρου ΠΑΣΥΞΕ Λεμεσού Χάρη Θεοχάρους, ο οποίος επίσης διαβλέπει ενδείξεις σταθεροποίησης της νέας τουριστικής σεζόν στα περσινά επίπεδα εκφράζοντας εντούτοις συγκρατημένη αισιοδοξία για ελαφριά αύξηση από τη ρωσική και βρετανική αγορά.

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρους, οι ξενοδόχοι θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι εάν οι πληρότητες τους σταθεροποιηθούν στα περσινά επίπεδα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον όπως είπε αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το σημαντικό πλεονέκτημα που έχει η Κύπρος ως κοντινός τουριστικός προορισμός. Δηλαδή δεν χρειάζεται να αλλάξει κάποιος μια ή δυο πτήσεις.

Στο σημείο αυτό ο κ. Θεοχάρους έστειλε σαφές μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα του κυπριακού προϊόντος διατηρώντας τα κόστη σε λογικά επίπεδα.

Της Ηρώς Ευθυμίου