You are here

Αισιόδοξος ο Ν. Ρολάνδης για τουρισμό - βιομηχανία

22/01/2002 17:21
Αισιόδοξος για το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο μέσα στο 2002, εμφανίζεται ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

Η κατάσταση όπως είναι, σήμερα, ανέφερε, «δεν μας επιτρέπει να προβούμε σε ασφαλείς προβλέψεις, αισιοδοξούμε όμως ότι θα πάμε καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια και δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα με τις κρατήσεις των ξενοδοχείων. Αναφορικά με τις κρατήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες, ο υπουργός, είπε ότι το πεδίο είναι ακόμη ασαφές, τονίζοντας ότι το πεδίο «θα αρχίσει να εξελίσσεται, μετά την παγκόσμια Έκθεση τουρισμού στο Βερολίνο, το Μάρτιο του 2002, όταν και θα γίνει και η ανασκόπηση της Βρετανικής αγοράς».

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, για τους πρώτους έντεκα μήνες του 2001 (Ιανουάριο – Νοέμβριο) οι τουρίστες που έφθασαν στην Κύπρο, ανήλθαν στα 2.622.845 άτομα, σε σύγκριση με 2.592.482 τουρίστες την ίδια περίοδο του 2000. Επισημαίνεται πάντως, ότι τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, επηρέασαν σημαντικά και το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρo: ενώ μέχρι τον Αύγουστο η άφιξη τουριστών στο νησί είχε αύξηση 6,2% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2000(1.942.526 έναντι 1.828.421), το ποσοστό αυτό μειώθηκε σημαντικά μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, αφού στα στατιστικά στοιχεία για τους πρώτους έντεκα μήνες του 2001, περιορίστηκε στο 1,1%.

Τον περσινό Νοέμβριο επίσημοι παράγοντες του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού δήλωσαν ότι αναμένεται μείωση μέχρι και 10% στο τουριστικό ρεύμα φέτος λόγω των μειωμένων κρατήσεων από την Βρετανία.

Οι δηλώσεις του υπουργού, έγιναν στο περιθώριο επίσκεψης του στην Λάρνακα, κατά την οποία εξέτασε θέματα βιομηχανίας και τουρισμού και επισκέφθηκε βιομηχανικές μονάδες και ξενοδοχεία της πόλης, έπειτα από πρόσκληση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της πόλης του Ζήνωνα.

Ο Νίκος Ρολάνδης σημείωσε παράλληλα, ότι η Κύπρος εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου τα προγράμματα του τουριστικού προϊόντος θα πρέπει να αναθεωρηθούν και αναπροσαρμοστούν με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα ώστε να είμαστε πανέτοιμοι με την ένταξη μας το 2004.

Απευθυνόμενος προς τους βιομηχάνους, ανέφερε ότι τα ενοίκια των βιομηχανικών εγκαταστάσεων θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη δεν επιτρέπει την καταβολή τόσο χαμηλών ενοικίων, όπως ισχύει σήμερα για 500 και πλέον συμβόλαια σε όλη την Κύπρο.

«Ένα από τα θέματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε τους τελευταίους μήνες ήταν αυτό των δημοσίων ενισχύσεων» τονίζοντας ότι η Ευρώπη «δεν επιτρέπει δημόσιες ενισχύσεις, δεν επιτρέπει να εκταμιεύεις χρήματα, από το δημόσιο ταμείο και να τα δίδεις στον ιδιωτικό τομέα, εκτός αν έχεις προγράμματα τα οποία να εγκριθούν από τον έφορο δημοσίων ενισχύσεων.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω», κατέληξε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, «ότι τα περισσότερα από τα προγράμματα έχουν εγκριθεί από τον Έφορο και βρίσκονται και πάλιν σε λειτουργία».