You are here

Ακυρώσεις και πάγωμα ταξιδιών φέρνει η Όμικρον

01/12/2021 07:29

Πάγωμα ταξιδιών τόσο για εξερχόμενο, όσο και για εισερχόμενο τουρισμό, προκαλεί η ανησυχία που σκόρπισε διεθνώς η νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού.

Επαγγελματίες ταξιδιωτικοί πράκτορες δηλώνουν ότι έχουν ήδη αρχίσει οι ακυρώσεις στις κρατήσεις σε ότι αφορά το Ισραήλ, χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και από και προς τη Βρετανία, εκφράζοντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η νέα σεζόν εάν δεν ξεκαθαρίσει σύντομα το τοπίο σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον.

Ακυρώνονται ταξίδια

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Top Kinisis και επίτιμος πρόεδρος του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων, (ACTA) Άκης Κελεπέσιης, δήλωσε στη StockWatch ότι «είχαμε αρκετό κόσμο που θα ταξίδευε στο Ισραήλ για επαγγελματικούς σκοπούς ή για προσκύνημα τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων ή και για άλλους λόγους, όμως ακυρώθηκαν όλες οι κρατήσεις για το Ισραήλ».

«Επιπλέον», πρόσθεσε ότι «πριν περίπου μια εβδομάδα ακυρώθηκαν ταξίδια προς την Αυστρία, ενώ αναμένουμε ότι θα ακυρωθούν και ταξίδια προς τη Βρετανία διότι και η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα για όσους εισέρχονται στη χώρα».

«Ακυρώσεις κρατήσεων έχουμε και για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Υπό αυτές τις συνθήκες θα πραγματοποιούνται ταξίδια μόνο όταν υπάρχει εξαιρετική ανάγκη να ταξιδέψει κάποιος», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κελεπέσιη, η ακύρωση των ταξιδιών αποτελεί επακόλουθο όταν η μια χώρα μετά την άλλη ανακοινώνει μέτρα και ζητά τη διενέργεια τεστ.

Επεσήμανε ότι «μόνο για την Ελλάδα δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε ακυρώσεις μέχρι στιγμής».

Ο κ. Κελεπέσιης, ανέφερε επίσης ότι ο κλάδος των ταξιδιωτικών πρακτόρων ο οποίος, όπως ανέφερε, έχει πληγεί περισσότερο από τους άλλους επαγγελματικούς κλάδους από την κρίση της πανδημίας, αναμένει από την κυβέρνηση στήριξη για τους χειμερινούς μήνες.

Στην Ελλάδα συνεχίζονται τα ταξίδια

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Orthodoxou Group, και μέλος του ACTA Αντώνης Ορθοδόξου, σε δηλώσεις στη StockWatch εξέφρασε την άποψη ότι για όσους έχουν πληρώσει ή έδωσαν προκαταβολή είναι πολύ δύσκολο να ανασταλεί το ταξίδι τους διότι θα χάσουν τα λεφτά τους.

Σημείωσε ότι οι χώρες (πλην του Ισραήλ) δεν θα κλείσουν τα αεροδρόμια τους, αλλά επιβάλλουν μέτρα.

Σχετικά με την Αυστρία η οποία επέβαλε lockdown, είπε ότι ακυρώθηκαν τα οργανωμένα ταξίδια προς τη συγκεκριμένη χώρα.

Υποστήριξε ωστόσο, ότι μετά τις νέες εξελίξεις με τη μετάλλαξη Όμικρον έχει μουδιάσει η ροή κρατήσεων προς όλες τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, εκτός από την Ελλάδα.

Εξήγησε ότι το Ισραήλ έκλεισε τα αεροδρόμια του για τους ξένους, εκτός τους υπηκόους της χώρας, ενώ η Βρετανία απαιτεί την προσκόμιση αρνητικού PCR τη δεύτερη ημέρα άφιξης, το οποίο πρέπει να προαγοράσει κάποιος και να διενεργηθεί στο χώρο διαμονής του τη δεύτερη ημέρα.

Βουτιά στις κρατήσεις και για εγχώριο τουρισμό

O Διευθύνων Σύμβουλος του Mantovani Plotin Travel Ltd και μέλος του ACTA, Βίκτωρας Μαντοβάνης, μιλώντας στη StockWatch, για τον εισερχόμενο τουρισμό εξήγησε ότι «τις τελευταίες ημέρες οι κρατήσεις έχουν μειωθεί κατά 50% ενώ άρχισαν να γίνονται και ακυρώσεις ταξιδιών προς την Κύπρο από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως Γερμανία, Πολωνία και από βρετανούς.

«Δυστυχώς εκεί που νομίζαμε ότι θα αρχίζαμε να ορθοποδούμε άρχισαν να ανατρέπονται πάλι όλα εξαιτίας της νέας μετάλλαξης, αν και ακόμη επικρατεί μια σύγχυση για το κατά πόσο επηρεάζει ή όχι σοβαρά την ανθρώπινη υγεία. Παρόλα αυτά πανικοβλήθηκε ο κόσμος, τα υπουργεία Υγείας και οι κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες και άρχισαν να επιβάλλουν μέτρα, με αποτέλεσμα να φοβάται πάλι να ταξιδέψει ο κόσμος», ανέφερε.

Ο κ. Μαντοβάνης επεσήμανε ωστόσο, ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μέχρι και 15 Δεκεμβρίου, οι κρατήσεις και τα ταξίδια προς την Κύπρο είναι διαχρονικά μειωμένα.

«Θα ήταν όμως καταστροφή για τον εισερχόμενο τουρισμό, αν αυτό το γεγονός συνέβαινε τον Ιανουάριο που παραδοσιακά γίνονται οι κρατήσεις για το καλοκαίρι» είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «μέχρι τότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα διαφανεί ότι η νέα μετάλλαξη δεν επηρεάζει σοβαρά την ανθρώπινη υγεία.

«Σε αντίθετη περίπτωση θα ξεχάσουμε και τη νέα σεζόν», ανέφερε.

Της Ηρώς Ευθυμίου