You are here

Αλλαγές στην κατηγοριοποίηση χωρών λόγω κορωνοϊού

01/08/2020 12:36

Στην Κατηγορία Β, από την κατηγορία Γ, προστίθεται από σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από αξιολόγηση του επιδημιολογικού κινδύνου χωρών σχετικά με τη νόσο COVID-19, ενώ στην κατηγορία Α αναβαθμίζεται από σήμερα η Γεωργία.
 
Ταυτόχρονα, από σήμερα υποβαθμίζονται στην Κατηγορία Γ, από την Κατηγορία Β, οι Αλγερία και Βουλγαρία, καθώς θεωρούνται αυξημένου κινδύνου συγκριτικά με τις κατηγορίες Α και Β.
 
Οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Κατηγορίας Β, απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο κατά τις τελευταίες τουλάχιστον 72 ώρες προ της αναχώρησης και να έχουν Πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό.
 
Επιπλέον, οι επιβάτες από χώρες Κατηγορίας Β που εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες δύνανται να πραγματοποιήσουν τη μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στην Δημοκρατία:  α) Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους, τα ανήλικα τέκνα και οι γονείς αυτών),  β) όλοι οι νόμιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία,  γ) πρόσωπα που δικαιούνται σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης,  δ) πρόσωπα ανεξαρτήτως υπηκοότητας, που δικαιούνται να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από ειδική άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία ως αυτή καθορίζεται από το περί Λοιμοκαθάρσεως Διάταγμα (Αρ. 30) του 2020, και  ε) πρόσωπα  ανεξαρτήτως υπηκοότητας, στη χώρα διαμονής των οποίων δεν παρέχεται υπηρεσία εργαστηριακών αναλύσεων (δημόσια ή ιδιωτικά), σε αυτούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης. 
 
Το κόστος της εξέτασης καλύπτεται από τους ίδιους τους ταξιδιώτες και επιπλέον τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος. 
 
Τέλος, απαιτείται από όλους τους επιβάτες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, να υποβάλουν αίτηση για το CyprusFlightPass (https://cyprusflightpass.gov.cy/) εντός 24 ωρών πριν την αναχώρηση της πτήσης τους. Επιπλέον, για σκοπούς διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και εποπτείας της επιδημιολογικής εικόνας, θα γίνεται δειγματοληπτικός εργαστηριακός μοριακός έλεγχος COVID-19 σε επιβάτες επιλεγμένων πτήσεων που θα αφικνούνται.