You are here

Αλλαγές στον τουριστικό χάρτη

16/08/2010 08:00
Αισθητές αλλαγές στον εγχώριο τουριστικό χάρτη φέρνει η κρίση της τουριστικής βιομηχανίας, ενισχύοντας τη ροή τουριστών σε ορισμένα παραλιακά θέρετρα και διαβρώνοντας την ηγετική θέση που κατέχει εδώ και χρόνια η Πάφος.

Κερδισμένες από τις επιλογές των 878 χιλ. τουριστών που έφθασαν στην Κύπρο το φετινό εξάμηνο παρουσιάζονται οι υπόλοιπες τουριστικές πόλεις, που ευνοούνται από την μερική αναδιάρθρωση των βασικών τουριστικών αγορών της Κύπρου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που επεξεργάστηκε η StockWatch, οι αφίξεις τουριστών που επέλεξαν ως τόπο διαμονής τη Πάφο μειώθηκαν το εξάμηνο του 2010 στο 31,5% των συνολικών από 33,4% που ήταν πέρσι. Η διαφορά φαίνεται μικρή αλλά αντιστοιχεί περίπου με 18 χιλ. τουρίστες και εξηγεί σε κάποιο βαθμό τις χαμηλές πληρότητες που δηλώνουν οι ξενοδόχοι στην περιοχή. Οι αφίξεις στη Πάφο μειώθηκαν στις 276.557 από 294.923 το περσινό εξάμηνο.

Τουριστικοί φορείς εκτιμούν ότι η μείωση στη Πάφο συνδέεται με το ότι η επαρχία έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από την αγγλική αγορά, που εξακολουθεί να παρουσιάζει συρρίκνωση σε σχέση με πέρσι.

«Η Πάφος έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από την αγγλική αγορά και λόγω των οικονομικών προβλημάτων στη χώρα, δικαιολογείται η πτωτική πορεία», ανέφερε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Ζαχαρίας Ιωαννίδης. «Η τάση ξεκίνησε από το 2008», συμπλήρωσε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) Φειδίας Καρής, συμφωνώντας με τον κ. Ιωαννίδη, ότι η μείωση αποδίδεται στη μεγαλύτερη εξάρτηση της πόλης από την αγγλική αγορά. Ο κ. Καρής ότι όσο η αγγλική οικονομία ανακάμπτει και όσο βελτιώνεται η ισοτιμία στερλίνας με το ευρώ, θα αρχίσει να καλυτερεύει η κατάσταση.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, Λεύκος Φυλακτίδης, ανέφερε στη StockWatch ότι στη μείωση συνέβαλαν εν μέρει και άλλα διαχρονικά προβλήματα που δεν έγινε κατορθωτό να αντιμετωπιστούν από τις αρμόδιες τοπικές αρχές (ηχορύπανση, κραχτισμός).

Κερδισμένες από τις αλλαγές στις προτιμήσεις των τουριστών είναι η Λάρνακα, η Αγία Νάπα και η Λεμεσός, που φαίνεται να ευνοούνται από τη θετική πορεία της ρωσικής αγοράς.

Οι αφίξεις τουριστών που επέλεξαν ως τόπο διαμονής τη Λάρνακα αυξήθηκαν το εξάμηνο του 2010 στις 100.965 από 96.247 το περσινό εξάμηνο. Οι αφίξεις τουριστών που καταλήγουν στη Λάρνακα αποτελούν πλέον το 11,5% του συνόλου των αφίξεων από 10,9% πέρσι.

Στην Αγία Νάπα, οι αφίξεις έφθασαν τις 132.572 αποτελώντας το 15,1% του συνόλου των αφίξεων εξαμήνου. Πέρσι, οι αφίξεις τουριστών στην Αγία Νάπα ανέρχονταν στις 130.684 (14,8% του συνόλου των αφίξεων).

Όπως σημείωσε τόσο ο κ. Καρής όσο και ο κ. Ιωαννίδης, η αύξηση αποδίδεται στη ρωσική αγορά που φέτος κινείται στο πράσινο. Θετικά όσον αφορά την ελκυστικότητα της Λάρνακας συνέβαλε και η λειτουργία του νέου αεροδρομίου, τόνισαν.

Αύξηση παρατηρείται και στη Λεμεσό με τον αριθμό των τουριστών που την επέλεξαν το φετινό εξάμηνο να φθάνει τις 132.572 (15,1% του συνόλου) έναντι 128.035 πέρσι (14,5%).

Φτωχός συγγενής της τουριστικής αγοράς εξακολουθούν να είναι τα ορεινά θέρετρα καθώς μόλις 1.756 τουρίστες τα επέλεξαν (0,2% του συνόλου των αφίξεων).






















Της Γεωργίας Χαννή