You are here

Αναμένουν σημαντική ανάπτυξη τομέα κρουαζιέρας

12/09/2019 15:51

Σημαντική ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας στην Κύπρο αναμένεται τα επόμενα χρόνια, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, μιλώντας στο ΚΥΠΕ από το Αμβούργο όπου βρίσκεται για να πραγματοποιήσει επαφές στο πλαίσιο της έκθεσης Seatrade Europe, της πιο μεγάλης έκθεσης κρουαζιέρας στην Ευρώπη.
 
«Παρουσιάσαμε το προϊόν της Κύπρου, τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα κι αν όλα παν καλά με το γεωπολιτικό κλίμα στην περιοχή νομίζω τα επόμενα χρόνια θα έχουμε σοβαρή ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Κύπρο», εκτίμησε ο Υφυπουργός. Σημειώνεται ότι η κρουαζιέρα είναι μία από τις δέκα ειδικές μορφές τουρισμού που καθορίστηκαν στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής.
 
Το ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο επανέρχεται, όπως ανέφερε ο κ. Περδίος, μετά την υποχώρηση των τελευταίων χρόνων λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή. «Η σταθερότητα αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ και στην Τουρκία θα βοηθήσει στο να επανέλθει η κρουαζιέρα στην περιοχή μας», είπε, σημειώνοντας πως «δεν είναι αρκετό να έχει φανταστικό προϊόν η Κύπρος, το γεωπολιτικό κλίμα είναι πολύ σημαντικό στον τομέα της κρουαζιέρας».
 
Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, πέρσι η Κύπρος είχε 30 επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων και φέτος 60, ενώ για το 2020 έχουν προγραμματιστεί σχεδόν 100 και ήδη οι πωλήσεις για το 2021 πάνε καλά.
 
Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες εταιρείες που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την Κύπρο, όπως η Royal Caribbean, η οποία θα επισκεφθεί την Κύπρο δύο φορές τον Νοέμβριο και έξι το 2020, η MSC, η Costa, η Silversea, η Norwegian, η Tui, η Αida, η Holland America και η Carnival. Πρόκειται, όπως είπε, για τεράστιες εταιρείες, οι οποίες ήταν απούσες τα τελευταία χρόνια.
 
Ο Υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε εταιρείες κρουαζιέρων που εδρεύουν στην Ευρώπη, οι οποίες επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Μεσόγειο και έχουν ευρωπαϊκή πελατεία, που προέρχεται από αγορές στις οποίες η Κύπρος είναι πολύ καλά γνωστή και ο στόχος είναι τέτοιου είδους κρουαζιέρες να σταματούν στην Κύπρο για κάποιες μέρες, αντί για λίγες ώρες.
 
Επίσης σημείωσε πως η Κύπρος προσφέρεται για μπουτίκ κρουαζιέρες, οι οποίες είναι εξερευνητικού χαρακτήρα σε περιοχές που δεν είναι ευρύτερα γνωστές. Στην Κύπρο, εξήγησε, μια τέτοια περιοχή είναι η Πόλη Χρυσοχούς που διαθέτει λιμάνι και προσφέρεται για κρουαζιέρες των 500-600 ατόμων.
 
«Η Κύπρος σαν νησί και με τις υποδομές που ήδη υπάρχουν μπορεί να προσελκύσει όλων των ειδών κρουαζιέρες και πλέον το νερό μπήκε στο αυλάκι και θα μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη σε διάφορους τομείς τα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο Σάββας Περδίος.
 
Ανέφερε ακόμα ότι η Κύπρος προσφέρεται για κρουαζιέρα τους χειμερινούς μήνες, κάτι που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα σε αντίθεση με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς κατά τους θερινούς μήνες, όπως τα ελληνικά νησιά και η Κροατία, και αναμένεται να ενισχύσει το στόχο της Κύπρου για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Υπέδειξε ακόμα ότι η πελατεία που ταξιδεύει τους χειμερινούς μήνες που είναι άνω των 50, αλλά και εθνικότητες, όπως Αμερικανοί, Κινέζοι, Ισπανοί, Ιταλοί και Γερμανοί, περιλαμβάνονται στους στρατηγικούς στόχους του Υφυπουργείου Τουρισμού.
 
«Οπόταν η κρουαζιέρα έχει όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να αποτελεί ένα πολύ καλό συμπλήρωμα στον τουρισμό που έχουμε ήδη σήμερα», επεσήμανε.
 
Ερωτηθείς εάν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με άλλες χώρες στον τομέα της κρουαζιέρας, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι «ειδικά με το Ισραήλ υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πεδίο συνεργασίας».
 
Πρόσθεσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα προσκληθεί στην Κύπρο η ισραηλινή πλευρά για να συζητηθεί εκτενέστερα το συγκεκριμένο θέμα και να εξεταστούν τρόποι από κοινού προώθησης των δύο χωρών στον τομέα της κρουαζιέρας. «Είναι τόσο αλληλένδετο το προϊόν της Κύπρου με το Ισραήλ όσον αφορά την κρουαζιέρα, που σκεφτόμαστε την επόμενη χρονιά στην έκθεση να είμαστε από κοινού εκθέτες», είπε ο κ. Περδίος, σημειώνοντας ότι η κρουαζιέρα προωθεί περιοχές.
 
Πάντως, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, η απόφαση να συμμετέχει η Κύπρος κάθε χρόνο στην έκθεση Seatrade Europe ως εκθέτης έχει ήδη ληφθεί και απομένει να αποφασιστεί κατά πόσον αυτό θα γίνεται από κοινού με άλλες χώρες στα πλαίσια των κοινών τουριστικών πακέτων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.