You are here

Αναστολή διευκόλυνσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων για Ρώσους

09/09/2022 13:55

Την απόφαση για πλήρη αναστολή της διευκόλυνσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους πολίτες από τη Ρωσία, υιοθέτησε επίσημα το πρωί της Παρασκευής το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια την απόφασης που λήφθηκε, σε πολιτικό επίπεδο στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στη Τσεχία, στις 31 Αυγούστου.

Στην πράξη, η αναστολή των διευκολύνσεων σημαίνει πως το κόστος της κατάθεσης αίτησης, αυξάνεται από τα €35 στα €80, ενώ αυξάνονται τα έγγραφα και οι προϋποθέσεις που χρειάζονται για τον κάθε αιτητή, αυξάνονται ο χρόνος διεκπεραίωσης της αίτησης και οι περιοριστικοί κανονισμοί, όσον αφορά την έκδοση θεωρήσεων για πολλαπλές εισόδους.

Σε δήλωσή του, εκ μέρους της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Τσέχος Υπουργός Εσωτερικών, Βιτ Ράκουσαν, εξήγησε πως η Ρωσία έχει χάσει λόγω της επίθεσής της στην Ουκρανία την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για τη χορήγηση διευκολύνσεων, που αφορά την «προνομιακή πρόσβαση στην ΕΕ για πολίτες έμπιστων εταίρων με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές αξίες».

«Η σημερινή απόφαση, αποτελεί άμεση συνέπεια των ενεργειών της Ρωσίας και περεταίρω απόδειξη της αδιασάλευτης δέσμευσης μας, υπέρ της Ουκρανίας και του λαού της» πρόσθεσε.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ αργότερα την Παρασκευή, και να ισχύσει από τις 12 Σεπτεμβρίου.