You are here

«Άνοιγμα» στην αγορά ΗΠΑ προανήγγειλε ο Σ. Περδίος

08/11/2022 14:01

Στην ικανοποιητική επίδοση του κυπριακού τουρισμού σε μια δύσκολη χρονιά όπως ήταν το 2022, αλλά και στους θετικούς οιωνούς για το 2023, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος από το Λονδίνο, ανακοινώνοντας για πρώτη φορά ότι επίκειται άνοιγμα προς τη μεγάλη τουριστική αγορά των ΗΠΑ.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ το πρωί της Τρίτης από το κυπριακό περίπτερο στο World Travel Market, τη μεγάλη διεθνή έκθεση για την τουριστική βιομηχανία στο ανατολικό Λονδίνο, ο κ. Περδίος είπε αρχικά πως «διανύουμε μία πάρα πολύ καλή χρονιά» ως προς τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Συγκεκριμένα η Κύπρος έχει υποδεχθεί το 90% των Βρετανών επισκεπτών που είχαν ταξιδέψει το 2019, που ήταν η καλύτερη χρονιά όλων των εποχών για τον κυπριακό τουρισμό.

«Σε ότι αφορά το ‘23 οπωσδήποτε αναμένεται να είναι μια εξίσου δύσκολη χρονιά, διότι βλέπουμε ότι συνεχίζεται η γεωπολιτική αστάθεια αλλά και ο πληθωρισμός. Παρόλα αυτά πρέπει να πω ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2023», ανέφερε.

«Ναι, υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές γενικότερα, όμως όσον αφορά το κομμάτι του τουρισμού από κανέναν διοργανωτή ταξιδιών δεν ακούσαμε κάτι ανησυχητικό για το 2023 και αυτό το αξιολογούμε θετικά», πρόσθεσε ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Αναφερόμενος δε στη συνεργασία επί του τουρισμού μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας που επισημοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση το βράδυ της Δευτέρας στο Δημαρχείο του Λονδίνου, ο κ. Περδίος αποκάλυψε πως επίκειται οργανωμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

«Η συνεργασία με την Ιορδανία αφορά πώληση κοινών τουριστικών πακέτων σε αγορές του εξωτερικού. Είναι μια προσπάθεια που ήταν στα σκαριά από το 2019, μπήκε στον πάγο τα δύο χρόνια της πανδημίας, το επανάφερα όμως στο τραπέζι το τελευταίο εξάμηνο μετά και από δική μου επίσκεψη στην Ιορδανία», είπε.

Χθες, πρόσθεσε, «ανακοινώσαμε επίσημα τη συνεργασία αυτή».

Σε σχέση με το τι συνεπάγεται η συνεργασία, ανέφερε ότι «ότι θα μπορούν πλέον η Κύπρος και η Ιορδανία από κοινού να προβάλλουν τις δύο χώρες στο εξωτερικό».

«Σκοπός δικός μας είναι μακρινές αγορές, όπως είναι ιδιαίτερα οι ΗΠΑ και είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι το Γενάρη το Υφυπουργείο Τουρισμού για πρώτη φορά θα πάει στις ΗΠΑ ώστε να γίνουν τα πρώτα βήματα και εκεί, επί τόπου. Θα έχουμε εκδηλώσεις και στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, θα δούμε και αεροπορικές εταιρείες και απ’ εκεί πέρα να μπει το νερό στο αυλάκι και για άνοιγμα στην αγορά των ΗΠΑ», εξήγησε ο Υφυπουργός.

Ο κ. Περδίος στάθηκε ιδιαίτερα και στο ανανεωμένο περίπτερο της Κύπρου που από τη Δευτέρα αποτελεί έναν από τους κύριους πόλους έλξης των επισκεπτών του World Travel Market και λόγω του κατά γενική ομολογία εντυπωσιακού σχεδιασμού του.

«Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι για αυτό το περίπτερο, ένα περίπτερο του οποίου τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στην έκθεση της Γαλλίας πριν από περίπου δύο μήνες. Εδώ είναι η πρώτη του παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο και μέσα από αυτό το περίπτερο προβάλλουμε όλη τη δουλειά που έχει κάνει το Υφυπουργείο και οι φορείς του τουρισμού τα τελευταία τρία χρόνια», σημείωσε. 

Εξήγησε ότι, «προβάλλουμε την αυθεντικότητα του νησιού μας, τη σημασία που έχουμε δώσει πλέον στην οινογαστρονομία, στον τουρισμό φύσης, στα χωριά μας, σίγουρα στα χριστουγεννιάτικα χωριά που ξεκινούν σε κάποιες εβδομάδες».

«Ακόμα και τη δεδομένη στιγμή που συζητάμε έχουμε ανοίξει εδώ στο περίπτερο το κυπριακό μας πρόγευμα με προϊόντα από την Κύπρο, από τοπικούς παραγωγούς και έχουμε καλέσει πάρα πολύ κόσμο να έρθει να μας δει. Επικρατεί ενθουσιασμός, καθώς το περίπτερο είναι κάτι πολύ φρέσκο και πολύ διαφορετικό σε σχέση με τα υπόλοιπα περίπτερα της έκθεσης και είναι σημαντικό γιατί παίρνουμε προβολή», κατέληξε ο κ. Περδίος.

Όπως γίνεται κάθε φορά στο πλαίσιο του ετήσιου World Travel Market, ο Υφυπουργός Τουρισμού έχει αλλεπάλληλες επαφές με μεγάλους και μικρότερους tour operators αναφορικά με τα προσφερόμενα πακέτα για το επόμενο έτος.