You are here

Άνοιξε η όρεξη Κυπρίων για ταξίδια

28/01/2023 06:00

Στα επίπεδα του 2019 κυμαίνεται η ροή κρατήσεων από κυπρίους για ταξίδια στο εξωτερικό, τόσο για τις ημέρες του Πάσχα, όσο και για τριήμερα ή Σαββατοκύριακα στο μεσοδιάστημα.

Οι εν λόγω κρατήσεις αποτελούν το πρώτο crash test για τη νέα σεζόν, σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των κυπρίων για ταξίδια στο εξωτερικό διαφάνηκε και στα στοιχεία Δεκεμβρίου του 2022, καθώς σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία άγγικαν τις 140 χιλ., καταγράφοντας ετήσια αύξηση 129,4%, απέχοντας ελαφρά από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Παράλληλα, η επιστροφή του ενδιαφέροντος για ταξίδια σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφεται και σε έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού, σύμφωνα με την οποία, τα ταξίδια γίνονται μέρος των προτεραιοτήτων των καταναλωτών, οι οποίοι προτιμούν να μειώσουν τα έξοδα τους για άλλες προαιρετικές ανάγκες.

Οι τουριστικοί πράκτορες πάντως, σημειώνουν ότι ήδη κάποιες ημερομηνίες έχουν κλείσει για το Πάσχα, ενώ η αυξημένη ζήτηση ανεβάζει και τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, κυρίως στους προορισμούς όπου επικεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.  

Κρατήσεις σε επίπεδα 2019

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων (ACTA) Βασίλης Σταματάρης, ανέφερε στη  StockWatch, ότι «ο ρυθμός ροής κρατήσεων για τις ημέρες του Πάσχα θυμίζει το 2019, ειδικά προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας».

Παρατήρησε ότι τα ταξίδια των κυπρίων στο εξωτερικό δεν σταμάτησαν από το περασμένο καλοκαίρι.

«Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων σχεδόν όλα τα χειμερινά Σαββατοκύριακα είναι κλειστά. Οι κύπριοι αξιοποιούν όλα τα δρομολόγια για τα οποία υπάρχουν απευθείας πτήσεις με βαρύτητα πάντα στην Ελλάδα και ακολούθως τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως Πράγα, Παρίσι Λονδίνο και άλλες».

Τιμές εισιτηρίων μέχρι και 400/άτομο

Σε ότι αφορά τις τιμές των αεροπορικών εισητηρίων, ο κ. Σταματάρης σημείωσε ότι διαμορφώνεται αναλόγως της ημερομηνίας και της χρονικής απόστασης από ένα εορταστικό τριήμερο ή μεγάλη γιορτή.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «όσο πλησιάζουμε σε ένα τριήμερο οι τιμές για ένα εισιτήριο ανεβαίνουν στα €300 ή και €400 ειδικά στους προορισμούς πρώτης επιλογής».

Πρόσθεσε ότι λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς συνεχίζει να παρατηρείται το φαινόμενο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.

Ενδιαφέρον και για καλοκαιρινά πακέτα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Top Kinisis και επίτιμος πρόεδρος του (ACTA) Ντίνος Κάκκουρας, σε δηλώσεις στη StockWatch,  εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενδεχομένως τα ταξίδια των κυπρίων προς την Ελλάδα τις ημέρες του Πάσχα να ξεπεράσουν και τους αριθμούς του 2019.

Σημείωσε παράλληλα, ότι ήδη οι κύπριοι ζητούν να ενημερωθούν και για τα καλοκαιρινά ταξιδιωτικά πακέτα.

«Τα ταξίδια αναψυχής και ξεκούρασης έχουν καταστεί ανάγκη και τρόπος ζωής για τους κυπρίους», επεσήμανε ο κ. Κάκκουρας.

Πρόσθεσε ότι «όλα τα χειμερινά Σαββατοκύριακα και τριήμερα από τον Ιανουάριο μέχρι και τέλος Μαρτίου είναι σχεδόν πλήρη».

«Όσο πιο νωρίς κλείσει ένα τουριστικό πακέτο τόσο πιο χαμηλό θα είναι το κόστος, διότι υπάρχουν διαθέσιμα πακέτα για όλα τα βαλάντια» επεσήμανε ο κ. Κάκκουρας.

Ικανοποιητικές και οι κρατήσεις για εισερχόμενο τουρισμό

Σχολιάζοντας τη ροή κρατήσεων από το εξωτερικό, ο  διευθύνων σύμβουλος του Plotin Travel ltd και επίτιμος πρόεδρος του ACTA, Βίκτωρας Μοντοβάνης, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι βρίσκονται σε ικανοποιητικό  επίπεδο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τουριστική σεζόν, εκτός νέων σοβαρών ανατροπών αναμένεται να φθάσει στις κρατήσεις του 2019.

Της Ηρώς Ευθυμίου