You are here

Αυξάνονται οι πτήσεις, μένουν χαμηλά οι κρατήσεις

20/07/2021 15:37

Μικρό καλάθι κρατούν οι ξενοδόχοι, σε ότι αφορά την πορεία της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς παρά την αύξηση των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν παρατηρούν αντίστοιχη αύξηση και στις κρατήσεις στα ξενοδοχεία.

Η ανώτερη διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Airports Μαρία Κουρούπη, δήλωσε σήμερα ότι στα αεροδρόμια της Κύπρου παρατηρείται σημαντική αύξηση των πτήσεων από και προς το Ην. Βασίλειο, το τελευταίο διάστημα, μετά και την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για κατάργηση της καραντίνας για όσους επιστρέφουν από χώρες της πορτοκαλί κατηγορίας, όπως η Κύπρος.

Η κ. Κουρούπη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως την περασμένη βδομάδα υπήρχαν 36 πτήσεις προς τη Βρετανία ενώ μέχρι το τέλος του Ιούλη οι πτήσεις θα φτάσουν σχεδόν τις 85 τη βδομάδα. Την αντίστοιχη περίοδο του 2019, που ήταν η καλύτερη χρονιά σε ότι αφορά την επιβατική κίνηση στα κυπριακά αεροδρόμια, υπήρχαν 250 πτήσεις τη βδομάδα, όπως είπε.

Η κ. Κουρούπη ανέφερε πως «έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε, αλλά σίγουρα είναι πολύ καλύτερη η εικόνα και οι αριθμοί απ’ ότι ήταν πέρσι, τον πρώτο χρόνο της πανδημίας του κορωνοϊού».

«Ωστόσο, παρά την αύξηση στις πτήσεις, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ρευστή, μιας και η Ευρώπη διανύει ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας και δεδομένου ότι η Κύπρος βρίσκεται σήμερα στο βαθύ κόκκινο του χάρτη του ECDC, υπάρχει αβεβαιότητα και ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές ή ακυρώσεις», τόνισε.
 
Πρόσθεσε ακόμα ότι «οι υφιστάμενες έξι αεροπορικές εταιρίες πραγματοποιούν πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, σε 18 αεροδρόμια της Βρετανίας, δηλαδή Belfast, Birmingham, Bournemouth, Bristol, Cardiff, Doncaster, East Midlands, Edinburgh, Exeter, Glasgow, Leeds Bradford, Liverpool, Gatwick, Heathrow, Stansted, Luton και Manchester Newcastle».

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι ξενοδόχοι

Οι εξελίξεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, καθώς οι κρατήσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης σε δηλώσεις στη StockWatch τόνισε ότι κρατούμε μικρό καλάθι ευελπιστώντας ότι τον Αύγουστο θα αυξηθούν οι κρατήσεις από Βρετανία.

Όσον αφορά τη ρωσική αγορά είπε ότι η ροή τουριστών συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό με τους αριθμούς όμως να είναι πολύ πιο κάτω και από πέρσι.

Σημείωσε ότι «εάν καταφέρουμε να βελτιώσουμε την επιδημιολογική εικόνα μας ίσως να μπορούμε να ελπίζουμε ότι τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο θα έχουμε  περισσότερες κρατήσεις και ίσως η σεζόν παραταθεί μέχρι τον Οκτώβριο και Νοέμβριο».

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, οι κρατήσεις από τη Βρετανία παραμένουν ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί σε Κύπρο και Βρετανία και των συχνών αλλαγών στις κατηγοριοποιήσεις των διαφόρων χωρών με αποτέλεσμα να μένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να κλείσουν τις διακοπές τους.

Δεν διασφαλίζεται θετική πορεία Αυγούστου

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης, λέγοντας ότι  για την ώρα οι κρατήσεις από τη Βρετανία είναι ακόμη πολύ περιορισμένες, λόγω και της αβεβαιότητας που υπάρχει στη Βρετανία, συνεπεία της απότομης αύξησης των κρουσμάτων.

Ο κ. Μιχαηλίδης μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι από το Ισραήλ ξεκίνησαν οι ακυρώσεις διότι η κυβέρνηση διαφοροποίησε τον κανονισμό για όσους επιστρέφουν από χώρες της πορτοκαλί και κόκκινης κατηγορίας.

«Άρα» υπέδειξε ο κ. Μιχαηλίδης, «οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δεν διασφαλίζουν ότι θα είναι καλός ο Αύγουστος, ενώ με τα δεδομένα που επικρατούν είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη για το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο».

Μειωμένες είναι οι προσδοκίες και για τον ντόπιο τουρισμό, καθώς σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη,  αρκετοί κύπριοι θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό φέτος, ως εκ τούτου η κινητικότητα στα κυπριακά ξενοδοχεία σε σχέση με πέρσι θα είναι πολύ χαμηλότερη.

Βροχή οι ακυρώσεις κρατήσεων

Η πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας Ιωάννα Φλωρεντιάδου, δήλωσε στη StockWatch ότι οι μέχρι στιγμής ενδείξεις από τη Βρετανία είναι απογοητευτικές, ενώ οι ξενοδόχοι της Λάρνακας ζητούν να μάθουν εάν έρχονται θετικά μηνύματα από τη Βρετανία.

Η κ. Φλωρεντιάδου, ανέφερε επίσης ότι λόγω του ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται στην κόκκινη κατηγορία του ECDC, υπάρχουν μόνο ακυρώσεις, τόσο από το Ισραήλ, όσο και από τη Γερμανία, καθώς οι τουρίστες είναι αναγκασμένοι να τεθούν σε καραντίνα όταν  επιστρέψουν από την Κύπρο στη χώρα τους. «Δυστυχώς οι ακυρώσεις πέφτουν βροχή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνέστησε υπομονή μερικές ημέρες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου και να κατέβει από την κόκκινη κατηγορία του  ECDC».

Μακρύς ο δρόμος για τον Αύγουστο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΤΕΚ Άκη Βαβλίτη, οι κρατήσεις για τον Αύγουστο παρουσιάζουν ελαφριά αύξηση, παρόλα χρειάζεται δρόμος ακόμη για να αυξηθούν τα νούμερα, είπε.

Σε δηλώσεις στη StockWatch , o κ. Βαβλίτης ανέφερε ότι «η πανδημία μας δίδαξε να μην κάνουμε προβλέψεις, καθώς τίποτα δεν είναι σίγουρο σε διεθνές επίπεδο».

«Η αγορά θα δείξει από τον Αύγουστο και μετά εάν θα βελτιωθεί κάπως, δεδομένου ότι βελτιώνονται οι επιδημιολογικοί μας δείκτες και μειώνονται τα κρούσματα. Σε αντίθετη περίπτωση θα μιλάμε για μια χρονιά πολύ χειρότερη και από πέρσι» τόνισε.

Της Ηρώς Ευθυμίου