You are here

Αύξηση 6.1% στα ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό - Ενθαρρυντικά μηνύματα για την καταναλωτική ζήτηση

11/06/2001 14:49
Σημαντική αύξηση σημείωσε ο αριθμός των Κυπρίων που επέστρεψαν στο νησί από ταξίδια το πρώτο τετράμηνο του 2001 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με στοιχεία που καταρτίζει η στατιστική υπηρεσία, ο αριθμός των Κυπρίων που επέστρεψαν από ταξίδια στο εξωτερικό κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2001 ανήλθε στις 158,434 έναντι 149,285 πέρσι, παρουσιάζοντας αύξηση 6.1%.

Τον Απρίλιο του 2001 επέστρεψαν από ταξίδια στο εξωτερικό 47,366 κάτοικοι Κύπρου σε σύγκριση με 42,009 τον Απρίλιο του 2000.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η σημαντική αύξηση που παρουσιάζουν οι αναχωρήσεις Κυπρίων για το εξωτερικό δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα για την Κυπριακή Οικονομία και κυρίως για την καταναλωτική ζήτηση. Παρά την αρχική κάμψη που παρουσιάστηκε, η καταναλωτική ζήτηση σταδιακά ανακάμπτει δίδοντας σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι στιγμής η σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης δεν φαίνεται να επηρεάζει τον πληθωρισμό ο οποίος κατά το πρώτο πεντάμηνο κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των χωρών της Ευρωζώνης.

Την επιτάχυνση της εγχώριας ζήτησης επιβεβαίωσε στις αρχές του μήνα και η Κεντρική Τράπεζα, στην αιτιολογία της απόφασής της να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.