You are here

Δεν κερδίζουν το χαμένο έδαφος οι 100% πληρότητες Αυγούστου

16/08/2019 15:36

Η τουριστική σεζόν βρίσκεται στην κορύφωση της με τις πληρότητες τον Αύγουστο να αγγίζουν το 100%, εντούτοις το χαμένο έδαφος των προηγουμένων μηνών δεν μπορεί να αναπληρωθεί, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του παγκύπριου συνδέσμου ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Ζαχαρία Ιωαννίδη.

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία φέτος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά σημαντικών προκλήσεων, δήλωσε στη StockWatch ο κ. Ιωαννίδης υπεραμυνόμενος της αύξηση των τουριστικών κλινών και του αναπτυξιακού οργασμού που παρατηρείται τόσο σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες όσον και σε πολυώροφα κτήρια.

«Οι σημαντικές απώλειες των διανυκτερεύσεων και πληροτήτων είναι δύσκολο να αναπληρωθούν έστω και με μια ικανοποιητική ροή τον Αύγουστο που είναι ο μήνας αιχμής» είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι και το Σεπτέμβριο οι πληρότητες θα αγγίξουν το 100% για να προσθέσει όμως ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη αύξηση για να αναπληρωθεί το κενό των προηγούμενων μηνών.

«Η χρονιά παραμένει δύσκολη από πλευράς των μειωμένων πληροτήτων και ιδιαίτερα των εσόδων λόγω των ειδικών προσφορών που ακόμη και κατά τη διάρκεια της αιχμής οι ξενοδόχοι είναι αναγκασμένοι να παραχωρούν».

Όπως εξήγησε ο κ. Ιωαννίδης «οι ξενοδόχοι αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν σημαντικές προσφορές ώστε να διατηρηθούν οι αεροπορικές θέσεις και να αποφευχθεί ο κίνδυνος οι αεροπορικές εταιρείες και οι διοργανωτές ταξιδιών να αναθεωρήσουν τους σχεδιασμούς των πτήσεων τους, γεγονός που θα είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις στις επόμενες χρονιές».

Επανέλαβε ότι «έστω και αν καταφέρουμε αριθμητικά να συρρικνώσουμε τη μείωση των αφίξεων δεν θα καταφέρουμε να ανακτήσουμε τα έσοδα και την κερδοφορία λόγω των προσφορών ακόμη και την περίοδο της αιχμής».

Υπενθύμισε ότι «τους μήνες της αιχμής, δηλαδή Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο πριν λίγα χρόνια πετυχαίναμε 100% πληρότητα με τις κανονικές τιμές από προ κρατήσεις που γίνονταν από την αρχή της χρονιάς».

Σε αντιπαραβολή αυτών των προβλημάτων αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων θεμάτων που αντιμετωπίζει η βιομηχανία όπως είναι οι σημαντικές αυξήσεις στα λειτουργικά της έξοδα τόσο από πλευράς του εργατικού κόστους λόγω σοβαρών ελλείψεων σε έμψυχο δυναμικό, όσον και στην αύξηση του ηλεκτρικού και ενεργειακού κόστους και των σημαντικών αυξημένων κόστων τροφοδοσίας τα οποία επωμίζεται η βιομηχανία για τις ανάγκες των πελατών της.

Επεσήμανε ότι «στην Κύπρο τα γαλακτοκομικά και κτηνοτροφικά προϊόντα είναι από τα ακριβότερα της Ευρώπης».

Σχολιάζοντας τη συνεχιζόμενη αύξηση των κλινών και τις νέες ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στα σκαριά, είπε ότι «αυτό γίνεται λόγω της θεαματικής ανόδου της τουριστικής ροής των τελευταίων χρόνων αλλά και των υψηλών προσδοκιών σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με την υλοποίηση σημαντικών έργων όπως το καζίνο και οι μαρίνες αλλά και τις ενέργειες που προβαίνει το υφυπουργείο τουρισμού για πρόσθετη αξία στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος που θα βοηθήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και κατ’ επέκταση της άμβλυνσης της εποχικότητας του τουρισμού.

«Αρά» υπογράμμισε «όλος αυτός ο οικοδομικός οργασμός σε πύργους και ξενοδοχειακές αναπτύξεις είναι μια προετοιμασία για τις καλύτερες μέρες που προσδοκούμε ότι θα έρθουν».

Σε οριακό επίπεδο οι αφίξεις

Από την πλευρά του ο επίτιμος πρόεδρος του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων (ACTA) Ντίνος Κάκκουρας, ανέφερε ότι από την αρχή του χρόνου υπάρχει μια τάση για ελαφριά μείωση των αφίξεων σε σχέση με το 2018, σημειώνοντας εντούτοις ότι αν οι αφίξεις πλησιάσουν τους περσινούς αριθμούς σημαίνει ότι σταθεροποιείται το τουριστικό προϊόν.

Πρόσθεσε ότι «σε όλο αυτό το σκηνικό όπως διαμορφώνεται το τρέχον έτος έστω και με μια μείωση της τάξης του 5% θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι άνοιξαν και όλες οι ανταγωνιστικές αγορές της Κύπρου».

Αντίθετα οι ταξιδιωτικοί πράκτορες τρίβουν τα χέρια τους, όσον αφορά τα ταξίδια των κυπρίων στο εξωτερικό τα οποία αυξήθηκαν κατά 10% ίσως και περισσότερο είπε ο κ. Κάκκουρας.

Η Ελλάδα γενικά παραμένει πρώτη στην προτίμηση των κυπρίων ενώ από τις ευρωπαϊκές χώρες επιλέγουν Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Σερβία, Αυστρία και Γερμανία. Ένας μικρότερος αριθμός ταξιδεύει και προς Αμερική και Άπω Ανατολή, είπε.

Παρατηρείται είπε και σημαντική αύξηση στην επιλογή κρουαζιέρων από το λιμάνι του Πειραιά ή άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Οι κύπριοι εξήγησε ακόμη κατά κύριο λόγω ταξιδεύουν στην καρδιά του καλοκαιριού, δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, επειδή τον Αύγουστο κλείνουν πολλές εταιρείες για τις θερινές τους διακοπές.

Της Ηρώς Ευθυμίου