You are here

Δεν πτοεί τις φετινές αφίξεις η ακρίβεια

01/06/2022 06:59

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των αφίξεων του πρώτου τετραμήνου αναπτερώνουν τις προσδοκίες για μια καλή τουριστική σεζόν, δηλώνει ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, σημειώνοντας ότι η αύξηση του κόστους ζωής δεν φαίνεται να επηρεάζει φέτος τη διάθεση του κόσμου να ταξιδέψει μετά από δύο χρόνια «lockdown».

Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Περδίος, είπε ότι τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο τετράμηνο του 2022 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν στις 530 χιλ. έχουν δυο σημαντικές πτυχές.

«Κατ’ αρχήν αποτελούν σχεδόν το  80% των αφίξεων του 2019 την αντίστοιχη χρονική περίοδο και κατ’ δεύτερο πρόκειται για μια πολύ καλή εξέλιξη λαμβανομένου υπόψη ότι σε αυτό το τετράμηνο ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και είχαμε και έξαρση της παραλλαγής Όμικρον με την Κύπρο να εφαρμόζει και πάλι από τα πιο αυστηρά υγειονομικά μέτρα στα αεροδρόμια τα οποία περιελάμβαναν και δύο τεστ και πολλές φορές τρία».

Δηλώνοντας συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τελικά θα καλυφθεί το 25% της απώλειας από τη ρωσική αγορά, δηλαδή από τις 800.000 ρώσων τουριστών που θα χάσουμε υπολογίζουμε να καλύψουμε τις 200.000, από άλλες αγορές», είπε.

Στην κατάλληλη στιγμή αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες τριών χρόνων

Εξέφρασε ικανοποίηση διότι όπως τόνισε οι εντατικές προσπάθειες τριών χρόνων για άνοιγμα νέων αγορών άρχισαν να αποδίδουν καρπούς την κατάλληλη χρονική στιγμή, ειδάλλως σημείωσε ότι «θα μιλούσαμε για μια εξαιρετικά δύσκολη σεζόν με τα δεδομένα που επικρατούν διεθνώς συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία».

Ειδικά για το άνοιγμα των νέων αγορών αλλά και την ενίσχυση από τις υφιστάμενες αγορές με επιπρόσθετες πτήσεις μέχρι 25 πτήσεις την εβδομάδα είπε ότι «έχουμε σημαντική εισροή τουριστών από τη Γερμανία,  το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Πολωνία, τις Σκανδιναβικές χώρες, την Αυστρία και Ελβετία διότι δόθηκε η πρέπουσα σημασία σε αυτές τις αγορές συνεπώς αναμένουμε ότι θα φθάσουμε τους αριθμούς του 2019 από τις συγκεκριμένες αγορές».

Επιθετική πολιτική προς την αγορά της Γαλλίας

Όσον αφορά το άνοιγμα προς τις νέες αγορές, τη Γαλλία και την Ιταλία, είπε ότι «η προσπάθεια μας είναι  να κτίσουμε μεσοπρόθεσμα σε αυτές τις αγορές διότι μιλούμε για 130 εκατ. πληθυσμό. Ειδικά η προοπτική από τη γαλλική αγορά είναι τεράστια γι’ αυτό την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθούμε ξανά την Γαλλία ούτως ώστε να επισημοποιηθεί η συνεργασία μας με την υπογραφή σχετικού μνημονίου».

Σύμφωνα με τον κ. Περδίο η υπογραφή του μνημονίου θα γίνει με τον υπεύθυνο φορέα τουρισμού της Αλσατίας σε  θέματα εμπλουτισμού των ειδικών μορφών τουρισμού διότι οι γάλλοι εξειδικεύονται πάρα πολύ στα θέματα οινογαστρονομίας, των περιπάτων στα μονοπάτια της φύσης, της δασικής αναψυχής,  των χριστουγεννιάτικων χωριών.

Προχωρεί σε ακόμα ένα βήμα το Υφυπουργείο Τουρισμού για  περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας με την αγορά της Γαλλίας.

Την ερχόμενη εβδομάδα έχει διευθετηθεί συνάντηση στη Λευκωσία, στο περιθώριο ενός συνεδρίου, του προέδρου των ταξιδιωτικών πρακτόρων της Γαλλίας  με όλους τους φορείς του τουρισμού (ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ, ΠΑΣΙΔΙΞΕ, ACTA και Hermes) ώστε να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για το τι ζητά ο γάλλος επισκέπτης και πως μπορούν να στοχεύσουν  την αγορά της Γαλλίας, ανέφερε ο κ. Περδίος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Cystat, οι αφίξεις από τη Γαλλία ανήλθαν το 2021 στις 36,1 χιλ. από 7,7 χιλ. το 2020 και 31,1 χιλ. το 2019. Όσον αφορά τις αφίξεις από την Ιταλία ανήλθαν το περασμένο έτος στις 17,3 χιλ. από 4,3 χιλ. το 2020 και 27,5 χιλ. το 2019.

Όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε προχθές η Υπηρεσία, οι αφίξεις τετραμήνου ξεπέρασαν το 0,5 εκατ. Ανήλθαν σε 534.040 σε σύγκριση με 55.973 την αντίστοιχη περίοδο του 2021, 246.556 την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2020, καθώς και 686.783 αφίξεις κατά  την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2019.

Της Ηρώς Ευθυμίου