You are here

Δευτέρες σκέψεις κυβέρνησης για άνοιγμα Βρετανίας

03/07/2020 07:25

Ανοικτό αφήνουν το ενδεχόμενο κυβέρνηση και επιδημιολόγοι για καθορισμό σήμερα, ημερομηνίας κατηγοριοποίησης της Βρετανίας, μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκαν από ξενοδόχους και φορείς της τουριστικής βιομηχανίας ότι η συνδεσιμότητα με τη Βρετανία είναι εκ των ων ουκ άνευ για έναρξη της τουριστικής σεζόν, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα παραμείνουν κλειστά τα ξενοδοχεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, σε δηλώσεις στη StockWatch είπε ότι «ο καθορισμός ημερομηνίας κατηγοριοποίησης της βρετανικής αγοράς είναι κάτι το οποίο θέλουμε και εμείς ως κυβέρνηση διότι οι τουριστικοί πράκτορες πρέπει να γνωρίζουν από πότε θα μπορούν να πουλούν πακέτα για την Κύπρο». Πρόσθεσε ότι «είναι αλήθεια ότι το θέμα αυτό θα ξεκαθαρίσει μόνο από τις προθέσεις της κυβέρνησης».

Σημείωσε επίσης ότι η απάντηση που λάμβανε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση από τους επιδημιολόγους είναι ότι τα δεδομένα στη Βρετανία, δεν ευνόησαν την κατηγοριοποίηση της.

Μας ανησυχούν τα τοπικά lockdown

Σε δηλώσεις του, το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του υπουργείου υγείας Πέτρος Καραγιάννης, είπε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα που έχει σήμερα η Βρετανία την οποία θα αξιολογήσουμε κατά τη σημερινή σύσκεψη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας». 

Διευκρίνισε ότι «αυτό που μας ανησυχεί είναι τα τοπικά lockdown που εφάρμοσε η βρετανική κυβέρνηση, λόγω των εξάρσεων που παρατηρήθηκαν, τα οποία χαλούν την εικόνα της χώρας», εντούτοις, σημείωσε ότι «θα μπορούσε να καθοριστεί ημερομηνία στις 15 Ιουλίου η οποία όμως να επαναξιολογείται κάθε εβδομάδα».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι μέχρι τις 30 Ιουλίου η επιδημιολογική ομάδα του υπουργείου υγείας θα έχει σαφή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στη Βρετανία οπότε θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην κατηγορία Β, από την 15η Ιουλίου.

Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα αναμένοντας να βγει άσπρος καπνός από τη σημερινή σύσκεψη στο προεδρικό.

Να προηγηθεί διακρατική συμφωνία με Βρετανία

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκας, σε δηλώσεις στη StockWatch εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να προηγηθεί διακρατική συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση για τη διαχείριση που θα τύχουν οι βρετανοί τουρίστες στην Κύπρο ώστε να διασκεδαστούν όλες οι ανησυχίες και των δύο πλευρών.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι ξενοδόχοι σε συνεννόηση με τους τουριστικούς πράκτορες να προσφέρουν ελκυστικά πακέτα με εκπτώσεις 30% ή 40% ειδικότερα στις κύριες αγορές της Κύπρου, την Αγγλία, τη Ρωσία και τις Σκανδιναβικές χώρες, διότι οι συγκεκριμένες αγορές πολιορκούνται από πολλούς άλλους.

Τόνισε ότι «εάν δεν καθοριστεί σύντομα ημερομηνία συνδεσιμότητας οι βρετανοί θα έχουν κλείσει τις διακοπές τους προς άλλους προορισμούς και εμάς θα μας βάλουν στη σειρά για του χρόνου».

Δεν αναμένονται εκατοντάδες βρετανοί από τις πρώτες εβδομάδες

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάσος Μιχαηλίδης, δήλωσε ότι «εάν καθοριστεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία τότε θα σταλεί το μήνυμα στην αγορά ότι η Κύπρος ξεκινά τη διαδικασία συνδεσιμότητας με τη Βρετανία έτσι ώστε οι βρετανοί τουρίστες να συμπεριλάβουν την Κύπρο στις επιλογές τους όταν αποφασίσουν να κάνουν διακοπές.

«Εάν δοθεί για παράδειγμα η 15η Ιούλιου και βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη Βρετανία τότε και οι τουριστικοί πράκτορες θα ξεκινήσουν να πουλούν πακέτα. Και δεν αναμένουμε ότι θα έρθουν εκατοντάδες τουρίστες από την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα, απλά θα γνωρίζουν αμφότερες πλευρές ότι επήλθε ομαλοποίηση της αγοράς και ως εκ τούτου θα πωλούνται πακέτα από τους διοργανωτές ταξιδίων προς την Κύπρο και ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η ροή κρατήσεων προς τα ξενοδοχεία έστω και σε χαμηλά ποσοστά».

Τόνισε ότι «χωρίς τη βρετανική αγορά φοβάμαι ότι ο Ιούλιος δεν θα έχει διαφορά από τον Ιούνιο και οι ξενοδόχοι που δήλωσαν ότι θα επαναλειτουργήσουν εντός του Ιουλίου να μην ανοίξουν, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία διότι θα κλείσει οριστικά και το παράθυρο αναχαιτίσεις της ζημιάς για τη φετινή σεζόν».

Απαραίτητη η ημερομηνία ορόσημο για διοργανωτές ταξιδίων

Στο ίδιο πλαίσιο και τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λεμεσού Χάρης Θεοχάρους, ο οποίος υπενθύμισε ότι η βρετανική και η ρωσική αγορά αποτελούν το 60% των τουριστικών αφίξεων της Κύπρου και εάν δεν καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά και οι προϋποθέσεις που θα ισχύσουν έστω για τη Βρετανία ώστε οι διοργανωτές ταξιδίων να έχουν μια προκαταρτική ημερομηνία ως ορόσημο, τότε θα χάσουμε ολόκληρη την τουριστική σεζόν.

«Το άνοιγμα της Βρετανίας είναι εκ των ων ουκ άνευ για να δούμε και εμείς τις πραγματικές τους προθέσεις αλλά και για να ξεκινήσει η τουριστική σεζόν».

Ο κ. Θεοχάρους, υπέδειξε για άλλη μια φορά ότι «ο κάθε ξενοδόχος που ανοίγει ξέρει πολύ καλά ότι οι ζημιές θα είναι μεγάλες. Αυτό που προσπαθούμε είναι να μικρύνουμε τη μεγάλη ζημιά. Θέλουμε και εμείς κάποιες προϋποθέσεις για να αυξηθεί η ροή τουριστών και να επιστρέψει περισσότερο προσωπικό διότι μέλημα μας είναι η εξασφάλιση των εργαζομένων. Η στήριξη από την κυβέρνηση δεν είναι προς τους ξενοδόχους αλλά προς τους εργαζόμενους  και προς την απασχόληση», επεσήμανε.

Της Ηρώς Ευθυμίου