You are here

Διαβατήρια με courier, η λύση στη Visa ρώσων τουριστών

16/10/2002 14:12
Λύση, με φόντο το Ισπανικό μοντέλο, φαίνεται ότι βρήκε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το «καυτό» πρόβλημα για αναγκαστική καθιέρωση της θεώρησης διαβατηρίων (βίζας) για τους Ρώσους τουρίστες, λόγω της υποχρέωσης που έχει η Κύπρος έναντι της ΕΕ.

Ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, που μιλούσε χθες ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός εν σχέση με τις ανησυχίες που έχουν εκδηλωθεί από ρωσικής πλευράς για ενδεχόμενη μείωση του τουρισμού από τη Ρωσία. Αποκαλύπτοντας ότι η Δημοκρατία έχει υιοθετήσει το μοντέλο που εφάρμοσε με επιτυχία η Ισπανία, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των μέτρων που έχουν προβλεφθεί, είναι η ηλεκτρονική σύνδεση του κέντρου στη Μόσχα με το κέντρο στην Αγία Πετρούπολη και η αποστολή των διαβατηρίων με courier.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε ο υπουργός, προβλέπεται ότι «θα εισπράττει από αυτή την υπόθεση περίπου $1,400,000» ποσό το οποίο, όπως είπε, στη συνέχεια θα διατεθεί για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ρώσων τουριστών και την αρτιότερη λειτουργία.

Παράλληλα, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, χαρακτήρισε τον τουρισμό ως τον πλέον σημαντικό τομέα της κυπριακής οικονομίας, παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές διακηρύξεις για απεξάρτηση της οικονομίας. «Αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ και τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαμε μια αύξηση των εισοδημάτων από τον τουρισμό της τάξης του 51%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρολάνδης, προσθέτοντας συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία από το τουριστικό ρεύμα, τα τελευταία χρόνια.

Όπως είπε, ενώ το 1998 η Κύπρος είχε περίπου έσοδα $800 εκατ., πέρσι τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν στα $1,3 δις, με τις αφίξεις τουριστών το ίδιο διάστημα να σημειώνουν αύξηση 29%. Πριν από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, κατέληξε ο κ. Ρολάνδης, και ειδικά μέχρι τον Αύγουστο του 2001 σημειώθηκε 12% αύξηση των εσόδων και 5% αύξηση στις αφίξεις τουριστών.

Του Κυριάκου Κυριακίδη