You are here

Διεθνείς προσφορές για τη δημιουργία 5 μαρίνων με ΒΟΤ

26/07/2002 15:07
Την προκήρυξη πέντε διεθνών διαγωνισμών για τη δημιουργία, ανάπτυξη, διαχείριση και εκμετάλλευση πέντε μαρίνων στη Κύπρο με το σύστημα Β.Ο.Τ. (Build, Operate, Transfer) ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «μετά από μια επίπονη προσπάθεια δέκα και πλέον χρόνων», η λειτουργία των μαρίνων θα συμβάλει με καθοριστικό τρόπο στην ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού ο οποίος θα εξυπηρετήσει τους στρατηγικούς στόχους για διαφοροποίηση και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και βελτίωση της εποχικότητας, ενώ σημειώνεται ότι στο τομέα αυτό η Κύπρος «υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής όπως την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ισραήλ».

Οι πέντε προσφορές αφορούν:

1. Την κατασκευή μαρίνας στη Πάφο στη περιοχή «Πότιμα»της Κισσόνεργας και θα είναι δυναμικότητας 1000 σκαφών.
2. Κατασκευή μαρίνας στη Λεμεσό, στα δυτικά του παλιού λιμανιού και θα είναι δυναμικότητας 1000 σκαφών.
3. Στη Λεμεσό θα εξακολουθήσει να λειτουργεί η Μαρίνα «Άγιος Ραφαήλ» δυναμικότητας 250 σκαφών.
4. Στη Λάρνακα, θα επεκταθεί η υφιστάμενη μαρίνα ώστε από τη σημερινή δυναμικότητα των 450 θέσεων να φθάσει τις 1000 συνολικά.
5. Θα κατασκευαστεί μαρίνα στην Αγία Νάπα, στην περιοχή «Λούματα» και θα είναι δυναμικότητας 600 σκαφών.
6. Στο Παραλίμνι θα κατασκευαστεί μαρίνα παρά το αλιευτικό καταφύγιο και θα είναι δυναμικότητας 250 σκαφών.

Επίσης, θα αναπτυχθούν παρεμφερείς δραστηριότητες όπως ο ναυταθλητισμός και οι παράκτιες κρουαζιέρες και θα δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης στους τομείς επισκευής, συντήρησης και εξυπηρέτησης σκαφών.