You are here

Δύσκολο το παζλ της επαναλειτουργίας για τους ξενοδόχους

25/05/2020 06:01

Παρότι η κυβέρνηση ανήγγειλε την επανεκκίνηση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι δεν έχει συμπληρωθεί το πάζλ που θα τους επιτρέψει να επαναλειτουργήσουν.

Παραπλανητική και συγκεχυμένη θεωρούν ότι είναι η εικόνα που διαμορφώνεται μετά την εξαγγελία της κυβέρνησης για άνοιγμα της τουριστικής αγοράς σε δύο φάσεις, διότι όπως τονίζουν υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ζητήματα.

Μεταξύ αυτών των παραμέτρων είναι η διαχείριση του ψηλού εργατικού κόστους, τα τεστ που προνοεί η πρώτη φάση λειτουργίας των αεροδρομίων, τα πρωτόκολλα που θα ακολουθήσουν οι άλλες χώρες και το άνοιγμα των κύριων αγορών της Κύπρου.

Στην πρώτη φάση δεν θα έχουμε τουρίστες

Για την πλειοψηφία των ξενοδόχων της επαρχίας Πάφου το λειτουργικό κόστος αποτελεί το μεγάλο αγκάθι, το οποίο μαζί με το μέγεθος των πληροτήτων θα προσμετρήσει στην τελική απόφαση των ξενοδόχων, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Μιχαηλίδης ήταν ξεκάθαρος, «οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να αποφασίσουν εάν θα ανοίξουν τον Ιούνιο διότι δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα ποιο θα είναι το πρόγραμμα στήριξης του υπουργείου εργασίας για το προσωπικό των ξενοδοχείων τους».

Σημείωσε ότι «για εμάς είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε διότι τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν στην αρχή δεν θα έχουν ικανοποιητικές πληρότητες. Άρα θα πρέπει να προσμετρήσουμε στην όποια απόφαση μας τη χαμηλή πληρότητα σε σχέση με το λειτουργικό κόστος».

Ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δεν θα είναι αποτελεσματική η πρώτη φάση λειτουργίας των αεροδρομίων η οποία προαπαιτεί τεστ 72 ώρες πριν την άφιξη του τουρίστα στην Κύπρο.

«Στην πρώτη φάση δεν θα έχουμε τουρίστες διότι δεν είναι εύκολο για τους πιο πολλούς να κάνουν το τεστ και μετά να πάνε διακοπές, είτε διότι μπορεί να μην είναι διαθέσιμα στην χώρα τους τα τεστ, είτε το κόστος να είναι αποτρεπτικό», εξηγεί.

Πρόσθεσε ότι «τα τεστ σίγουρα δεν αφορούν τουρίστες αλλά ίσως κάποιους επιχειρηματίες που πρέπει να έρθουν στην Κύπρο ή κάποιους που επιθυμούν να επαναπατριστούν. Πολύ λίγοι θα είναι διατεθειμένοι να κάνουν το τεστ. Μετά για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία χρειάζονται χιλιάδες τουρίστες, όχι εκατοντάδες και για να επιλέξει κάποιος να έρθει στην Κύπρο πρέπει να έχει στη διάθεση του μια ποικιλία ξενοδοχειακών μονάδων».

Όσον αφορά τις χώρες που περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση από τις οποίες μπορεί η Κύπρος να δεχθεί τουρίστες, διευκρίνισε κατ’ αρχήν ότι η Ελλάδα είναι εκτός παιχνιδιού.

«Στην Ελλάδα στέλνουμε τουρίστες, δεν αντλούμε. Από την άλλη από το Ισραήλ δεν νομίζω ότι θα θέλουν να υποβληθούν στο τεστ για να έρθουν στην Κύπρο για ένα Σαββατοκύριακο, ενώ οι τουριστικοί πράκτορες από τη Γερμανία δεν μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια από τη στιγμή που εμείς τους λέμε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν θα επαναλειτουργήσουμε τα ξενοδοχεία μας».

Παραπλανητική η εικόνα που διαμορφώνεται

Η πρώτη φάση που εξήγγειλε η κυβέρνηση για άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων από την 1η Ιουνίου δεν σημαίνει τίποτα για εμάς, διότι δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις των άλλων χωρών αλλά ούτε και των διοργανωτών ταξιδιών, ανέφερε σε δηλώσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμόχωστο Δώρο Τάκκας.

Σημειώνει ότι «εάν δεν ανοίξει η αγορά από τη Ρωσία, την Αγγλία και τη Σουηδία δεν πρόκειται να ανοίξουν τα ξενοδοχεία της περιοχής διότι οι τρεις αυτές αγορές αποτελούν το 80% με 85% του τουριστικού προϊόντος.  Οπόταν είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξουμε τα ξενοδοχεία μας».

Σημείωσε ότι εξαίρεση μπορεί να αποτελέσουν κάποιες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες ετοιμάζονται να ανοίξουν για να δουλέψουν και στη γιορτή του κατακλυσμού.

Διευκρίνισε ακόμη ότι «η κυριότερη χώρα από τις Σκανδιναβικές από την οποία η επαρχία Αμμοχώστου αντλεί τουρισμό είναι η Σουηδία, η οποία δεν βρίσκεται στη λίστα με τις χώρες που εξήγγειλε το υπουργείο μεταφορών. Η Δανία και η Νορβηγία είναι μικρές αγορές για την Κύπρο.  Απλώς συμπληρώνουν τους τουρίστες από τη Σουηδία».

Σύμφωνα με τον κ. Τάκκα η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα αεροδρόμια της είναι σωστή, εντούτοις δεν σημαίνει ότι και οι αντίστοιχες χώρες έχουν επιτρέψει στον κόσμο τους να αρχίσει να ταξιδεύει. Ούτε γνωρίζουμε το πρωτόκολλο των άλλων χωρών αν θα συμπεριλάβουν στη λίστα την Κύπρο και ποια μέτρα θα εφαρμόσουν για όσους ταξιδεύσουν.

«Άρα για να υπάρξουν τουριστικά πακέτα θα πρέπει να συμφωνήσουν τρεις. Η Κύπρος, οι άλλες χώρες και οι τουριστικοί πράκτορες».

Επανέλαβε ότι «η επαρχία Αμμόχωστου συγκεντρώνει το 50% του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου», υποδεικνύοντας ότι «με τα σημερινά δεδομένα κανένας ξενοδόχος δεν θα μπορέσει να ανοίξει».

Πιο θετική η Λάρνακα

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας Ιωάννα Φλωρεντιάδου, ανέφερε ότι «εάν και δεν γνωρίζουμε για την ώρα ποια ξενοδοχεία θα ανοίξουν, εντούτοις είμαστε πεπεισμένοι ότι κάποιοι ξενοδόχοι προετοιμάζονται να ανοίξουν στις 9 Ιουνίου όταν θα ανοίξουν και τα αεροδρόμια».

Διευκρίνισε ότι «η Λάρνακα προσελκύει αρκετούς γερμανούς τουρίστες γι’ αυτό υπάρχουν ήδη αρκετά ξενοδοχεία που ενδιαφέρονται και προετοιμάζονται αναμένοντας από τους γερμανικούς τουριστικούς πράκτορες να τους ενημερώσουν σχετικά με τα τουριστικά πακέτα που ετοιμάζουν».

Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι «επειδή στη Λάρνακα υπάρχουν αρκετές μικρές ξενοδοχειακές μονάδες με χαμηλότερο λειτουργικό κόστος ευνοούνται από τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα».

Όσον αφορά τον τουρισμό από την Ελλάδα συμφώνησε ότι δεν αποτελεί τουριστική αγορά για την Κύπρο.

Της Ηρώς Ευθυμίου