You are here

Δυσκολότερο το 2020 για τουρισμό

09/07/2019 12:09

Μηνύματα και για την επόμενη χρονιά λαμβάνει το υφυπουργείο τουρισμού από τα δεδομένα στον τομέα τουρισμού, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος, ο οποίος εκτιμά ότι το 2020 θα είναι ακόμα πιο δύσκολο.

Ο κ. Περδίος και η υφυπουργός ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου ενημέρωσαν την επιτροπή εμπορίου για θέματα της αρμοδιότητάς τους, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Κύπρου με νέες αγορές του εξωτερικού.

Κληθείς να αναφερθεί στις επιδόσεις του τουρισμού, ο κ. Περδίος σημείωσε ότι οι αφίξεις είναι ελαφρώς μειωμένες, κυρίως λόγω του Brexit και της απώλειας θέσεων λόγω κλεισίματος αεροπορικών εταιρειών, ωστόσο το γεγονός δεν πρέπει να πανικοβάλλει, όπως είπε.

Ανέφερε ότι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής μπορεί να ανατρέψουν την εικόνα είτε βελτιώνοντας την, είτε καταδεικνύοντας μεγαλύτερη μείωση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι θέσεις που χάθηκαν από την αγορά της Γερμανίας θα αναπληρωθούν σύντομα.

Αν και οι αφίξεις δεν παρουσιάζουν μεγάλη μείωση, σε μεγαλύτερο βαθμό αναμένεται να επηρεαστούν τα τουριστικά έσοδα, καθώς και οι διανυκτερεύσεις τουριστών, σύμφωνα με τον κ. Περδίο.

Η μείωση στα έσοδα ενδεχομένως, σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνονται από τον ιδιωτικό τομέα, να φτάσει στο 5% σε σχέση με πέρσι, όπως ανέφερε, σημειώνοντας ότι έγιναν εκπτώσεις στα τουριστικά πακέτα που προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας ώστε να διατηρηθούν τα επίπεδα των αφίξεων.

Τα δεδομένα στέλνουν μηνύματα και για την επόμενη χρονιά, όπως είπε εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το 2020 θα είναι μια ακόμα πιο δύσκολη χρονιά για τον τουριστικό τομέα ιδιαίτερα λόγω των εξελίξεων σε σχέση με τη βρετανική και τη ρωσική αγορά.

Σε ότι αφορά τη βρετανική αγορά, σημείωσε ότι η χρονική μετακίνηση του Brexit φαίνεται ήδη να επηρεάζει τις κρατήσεις ενώ, η ρωσική αγορά αναμένεται να επηρεαστεί από την στενή συνεργασία Ρωσίας – Τουρκίας την τελευταία διετία και την εξαγορά ρωσικών τουριστικών πρακτορείων από τούρκους επιχειρηματίες.

Γι’ αυτούς τους λόγους όπως είπε, γίνεται ήδη προσπάθεια ανάπτυξης της συνδεσιμότητας με νέες αγορές ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια για re –branding του κυπριακού τουριστικού προϊόντος με στόχο την προώθηση πέραν των παραδοσιακών μορφών τουρισμού στην Κύπρο, εναλλακτικών μορφών τουρισμού και νέων τουριστικών περιοχών για όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αναμένεται απάντηση ΕΕ για ακτοπλοϊκή σύνδεση με Ελλάδα

Σύμφωνα με την υφυπουργό Ναυτιλίας Νατάσα Πειλίδου έχει ολοκληρωθεί η μελέτη βιωσιμότητας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας η οποία εξετάζει σενάρια βιωσιμότητας και καταγράφει το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει στη βάση των διαφόρων σεναρίων.

Η κ. Πηλείδου, σημείωσε ότι το θέμα εξετάζεται από τον έφορο ελέγχου κρατικών ενισχύσεων ώστε να εξεταστούν τρόποι χρηματοδότησης της προσπάθειας. Εξέφρασε την ελπίδα για έγκριση της σύνδεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το φθινόπωρο, ώστε να προχωρήσει σε επόμενο στάδιο ο διαγωνισμός και η υποβολή προσφορών από επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να αναλάβουν το έργο, με στόχο η ακτοπλοϊκή σύνδεση να υλοποιηθεί από το 2020.

Η κ. Πηλείδου απέφυγε να αναφερθεί στο χρηματοδοτικό κενό που κατέδειξε η μελέτη του υφυπουργείου αναλόγως των σεναρίων, για να μην δυσκολέψει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όπως είπε.

Σημείωσε ότι σε θεωρητικό επίπεδο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ο οποίο αναμένεται να διαφανεί αν θα μεταφερθεί και σε πρακτικό επίπεδο. Πρόσθεσε ότι η δραστηριότητα θα επιχορηγείται και από το κράτος με εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους και θα υπάρχουν όρια στις τιμές εισιτηρίων, καθώς στόχος είναι να προσφέρονται στους επιβάτες φθηνότερα εισιτήρια σε σύγκριση με τα αεροπορικά.

Σε ότι αφορά τις συχνότητες της σύνδεσης, ανέφερε ότι η ελάχιστη συχνότητα προβλέπεται να είναι μια φορά την εβδομάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Μάιο – Σεπτέμβριο και μία φορά ανά δεκαπενθήμερο κατά τους υπόλοιπους μήνες.

Σημαντική η σύνδεση για προώθηση κοινών πακέτων

Ικανοποίηση για τις ενέργειες προς επίτευξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Ελλάδα εξέφρασε ο κ. Περδίος ενώ, ενώπιον της επιτροπή τέθηκε και το ενδεχόμενο επέκτασης της σύνδεσης με την Αίγυπτο.

Ο κ. Περδίος σημείωσε ότι η σύνδεση είναι σημαντική για την αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού από την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης σύνδεσης και με άλλες αγορές όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και ο Λίβανος, ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη κοινών τουριστικών πακέτων με τις εν λόγω γειτονικές χώρες.

Το υφυπουργείο, όπως ανέφερε, εργάζεται για τον καθορισμό θεματικών για την προώθηση κοινών πακέτων και έχει προσεγγίσει τις πιο πάνω αγορές αναμένοντας την απάντησή τους προτού προχωρήσει σε ανακοινώσεις και προώθηση των κοινών πακέτων. Με κοινά πακέτα μέσω Ελλάδας και Ιορδανίας γίνεται προσπάθεια να προσεγγιστεί και η αγορά των ΗΠΑ.

Ο κ. Περδίος ενημέρωσε εξάλλου την επιτροπή για την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού πλάνου δεκαετίας του υφυπουργείου, το οποίο κατατέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο.

Σημείωσε ότι το πλάνο περιλαμβάνει την βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική του υφυπουργείου και πως αναμένονται οι απόψεις των υπόλοιπων υπουργείων πριν λάβει την τελική του μορφή. Ο υφυπουργός τουρισμού αναμένεται να παρουσιάσει το δεκαετές πλάνο στην επιτροπή εμπορίου στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Της Μαρίας Χαμπή