You are here

Έδωσε ανάσες στα ξενοδοχεία το τριήμερο

22/06/2021 14:28

Στόχος είναι να κάνουμε την φετινή τουριστική χρονιά καλύτερη από την περσινή, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης σημειώνοντας ότι με την πανδημία να επικρατεί, δεν πρέπει να κάνουμε υπολογισμούς ούτε να είμαστε σίγουροι για οτιδήποτε.

 Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Ρουσουνίδης είπε ότι το τριήμερο του Κατακλυσμού έφερε κάποιες πολύ μικρές ανάσες στην τουριστική βιομηχανία από τον εγχώριο τουρισμό. «Από σήμερα υπάρχει επιστροφή σε πάρα πολύ χαμηλές πληρότητες και η κατάσταση συνεχίζει να είναι πάρα πολύ δύσκολη και οριακή», σημείωσε.

Από εκεί και πέρα, συνέχισε, ευελπιστούμε ότι οι εξελίξεις όσον αφορά τις πτήσεις από την Ρωσία θα τρέξουν το συντομότερο δυνατό ώστε να ξεκινήσουν και οι ναυλωμένες πτήσεις που θα δώσουν κάποιες επιπρόσθετες ανάσες στην βιομηχανία αυτή τη στιγμή έως ότου δούμε και το τι θα γίνει και με τη Μεγάλη Βρετανία που είναι ακόμη ένα μεγάλο ερωτηματικό και ένα βαρόμετρο για το πού μπορεί να φθάσει η φετινή χρονιά, εφόσον έχουμε δεδομένο μέχρι τώρα ότι η πρώτη εξαμηνία είναι χαμένη.

 «Τώρα και με την εξαγγελία από 28 Ιουνίου ότι επιστρέφουν οι πτήσεις στην κανονικότητα τους και θα ξεκινήσουν οι ναυλωμένες πτήσεις θα μιλούμε για ένα ουσιαστικό αριθμό τουριστών που θα έρθουν στο νησί μας που θα βοηθήσουν την κατάσταση στην τουριστική βιομηχανία και παράλληλα με τη συνέχιση των μέτρων στήριξης στη βιομηχανία για τους εργαζομένους, θα βοηθήσει μονάδες να μείνουν στη ζωή και να μην κλείσουν, όπως κάποιες ίσως εξέφρασαν την πρόθεση τις τελευταίες ημέρες», πρόσθεσε.

 Σε ερώτηση αν η Κύπρος θα ενταχθεί στην πράσινη λίστα της Μεγάλης Βρετανίας, ο κ. Ρουσουνίδης είπε ότι δυστυχώς δεν μπορεί κανένας να πει με σιγουριά για το πώς θα κινηθεί η Μεγάλη Βρετανία και το τι προτίθεται να κάνει. Εμείς θεωρούμε, ανέφερε, ότι η επιδημιολογική μας εικόνα είναι τέτοια η οποία δικαιολογεί να είμαστε στην πράσινη κατηγορία της Μεγάλης Βρετανίας.

 Σημείωσε ότι από τουριστικής πλευράς, ο Ιούνιος είναι χαμένος καθώς και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου διότι ακόμη και από 28 Ιουνίου που υπήρξε ανακοίνωση για τις ναυλωμένες πτήσεις από Ρωσία πρέπει να γίνει ένα υποτυπώδες πρόγραμμα, θα πρέπει να περάσουν κάποιες εβδομάδες ώστε να γίνει προεργασία, προγραμματισμός, και ανάλογες κρατήσεις.

«Έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία η οποία κυρίως πηγάζει από την καλή μας επιδημιολογική εικόνα και τις εξελίξεις με τη ρωσική αγορά και τα μηνύματα που παίρνουμε από όλους τους τουριστικούς μας εταίρους στο εξωτερικό, δηλαδή το ότι η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των λιστών προτιμήσεων των δυνητικών τουριστών κι εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες θα είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα πάρουμε τουρισμό», πρόσθεσε.

Από εκεί και πέρα, σημείωσε, «τα πάντα ρει, με την πανδημία δεν πρέπει να κάνουμε υπολογισμούς ούτε να είμαστε σίγουροι για οτιδήποτε».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει τουλάχιστον αύξηση στον τουρισμό σε σχέση με την περσινή χρονιά ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι «ακόμα κι αυτό δεν μπορεί να είναι κάποιος σε θέση να το απαντήσει ολοκληρωτικά. Θεωρώ ότι θα μπορέσουμε φέτος να έχουμε έστω και μια μικρή αύξηση από την περσινή χρονιά κι αυτός είναι ο πρώτος στόχος, να κάνουμε τη φετινή χρονιά καλύτερη από την περσινή».

Στο 60% η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Πάφου

Σχετικά υψηλές πληρότητες κατέγραψαν το τριήμερο του κατακλυσμού τα ξενοδοχειακά καταλύματα της επαρχίας Πάφου, αγγίζοντας το 60%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου, Θάνο Μιχαηλίδη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ενδεικτικά πως ο μέσος όρος τον Ιούνιο κυμαίνεται στο 15% στα ξενοδοχεία της Πάφου, ενώ το τριήμερο, η πληρότητα άγγιξε το 60%.

Είπε πάντως ότι ο Ιούνιος «ουσιαστικά έχει χαθεί παντελώς» ενώ και ο Ιούλιος «εξελίσσεται σε προβληματικό μήνα γιατί δεν έχει τουριστική ροή αλλά και γιατί μετά τις εξελίξεις του Ηνωμένου Βασιλείου καταγράφηκαν και ακυρώσεις».

Εάν άρει η βρετανική Κυβέρνηση την υποχρέωση να μπαίνουν οι εμβολιασμένοι σε καραντίνα, αυτό θα είναι υποβοηθητικό για την Κύπρο, συνέχισε.

Σε σχέση με τη ρωσική αγορά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου ανέφερε πως αυτή αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη του μήνα, ωστόσο αυτή, όπως είπε, συγκεντρώνεται στην ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου ενώ και η Πάφος θα λάβει κάποια μερίδα.

Επεσήμανε επίσης πως για να μείνουν σε λειτουργία τα ξενοδοχεία της Πάφου με τόσο χαμηλή πληρότητα, πρέπει το Υπουργείο Εργασίας να συνεχίσει το πρόγραμμα στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων τουλάχιστον και για τον μήνα Ιούλιο. Είπε ακόμη πως το μέλλον προδιαγράφεται «ζοφερό», ενώ είπε πως μέχρι στιγμής φαίνεται πως το 2020 η κατάσταση από πλευράς πληρότητας ήταν καλύτερη.

Στο μεταξύ, το τριήμερο του κατακλυσμού μεγάλη επισκεψιμότητα σημείωσαν και οι παραλίες της επαρχίας Πάφου, όπως ο Κόλπος των Κοραλλίων, που έχει αναβαθμιστεί από το Δήμο Πέγειας με περίπτερα, ντους, ομπρέλες, αποδυτήρια και χώρους στάθμευσης.

Επίσης μεγάλη επισκεψιμότητα κατέγραψαν οι παραλίες των Δήμων Πάφου, ιδιαίτερα η παραλία Venus και ΣΟΔΑΠ, η δημοτική παραλία του Δήμου Γεροσκήπου και η παραλία στο Λατσί, στην Πόλη Χρυσοχούς.