You are here

Εγκρίθηκε το κονδύλι £37 εκ. για ΚΟΤ

22/03/2002 13:34
Δεκτή τελικά η θέση Ρολάνδη για τη δέσμευση κονδυλίων για την διαφήμιση

Εγκρίθηκε χθες ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) για το 2002. Στην θετική εισήγηση ωστόσο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, καταγράφεται παρατήρηση της Επιτροπής, ότι τα ποσά που δαπανώνται από τον ΚΟΤ για την προσέλκυση τουριστών από την αγορά των ΗΠΑ, είναι δυσανάλογα με τα οφέλη που αποκομίζει η Κύπρος.

Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε για τη δέσμευση ή όχι των χρημάτων που προβλέπονται για τη διαφήμιση και προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, η επιτροπή Οικονομικών ομόφωνα δήλωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση για μη αποδέσμευσή τους, αποδεχόμενη ουσιαστικά την θέση και την στάση που τήρησε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης.

Λόγω της σοβαρότητας των σκοπών διάθεσης των χρημάτων αυτών, η Επιτροπή κρίνει σκόπιμο όπως η κυβέρνηση ενημερώνεται λεπτομερώς, στο πλαίσιο του εποπτικού της ρόλου, για ζητήματα που αφορούν την προβολή του τουριστικού προϊόντος, έτσι που να αποφεύγονται βεβιασμένες ενέργειες, οι οποίες είναι δυνατό να παραβλάψουν τον πολύ ζωτικό αυτό τομέα της κυπριακής οικονομίας.

Οι συνολικές δαπάνες του ΚΟΤ για το 2002 υπολογίζονται στα 36.940.000 λίρες, από τα οποία 21.623.000 λίρες θα διατεθούν για την προβολή του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου. Τα έσοδα υπολογίζονται ότι θα ανέλθουν επίσης στα 36.940.000 λίρες, από τα οποία τα 18.360.000 λίρες θα προέλθουν από κρατική
χορηγία.

Στις δαπάνες για προβολή και δημοσιότητα, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πιστώσεις ύψους 3.000.000 λιρών για τη χρηματοδότηση του σχεδίου προώθησης χειμερινού τουρισμού, 4.000.000 λίρες για τη χρηματοδότηση έκτακτων μέτρων διαφήμισης και προβολής προς αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς επίσης και ποσό 3.073.000 λιρών για τα έξοδα λειτουργίας γραφείων του ΚΟΤ στο εξωτερικό.