You are here

Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για ξεναγούς

05/01/2022 13:26

To Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Νομοσχέδιο που τροποποιεί τους περί Γραφείων Τουρισμού και Ταξιδίων και Ξεναγών Νόμων, όπως ανακοίνωσε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού, μετά το πέρας της συνεδρίας.

Σε γραπτή της δήλωση η κ. Παρισινού αναφέρει ότι το νομοσχέδιο αποσκοπεί κυρίως στην άρση εμποδίων όσον αφορά την παροχή τουριστικών υπηρεσιών από τα Γραφεία Τουρισμού και Ταξιδίων, με τη συστέγαση αδειούχου Γραφείου με γραφεία/εταιρείες που παρέχουν συμπληρωματικές ή σχετικές δραστηριότητες όπως ασφάλιση ταξιδιού, συναλλάγματος, ναυτιλίας, ενοικιάσεων αυτοκινήτων και μεταφορές,

Επίσης στην απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου και αδειοδότησης των Γραφείων Τουρισμού και Ξεναγών.

Επίσης, προσθέτει, συμβάλει τη μείωση του Διοικητικού Φόρτου, παρατείνοντας την ισχύ της άδειας λειτουργίας Γραφείου και άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του ξεναγού από δύο χρόνια σε τρία, ενώ διευρύνονται οι λόγοι ανάκλησης της άδειας λειτουργίας Γραφείου Τουρισμού και Ταξιδίων.

Ακόμα, συμπληρώνει, στην αποτελεσματικότερη πάταξη της παρανομίας, εισάγοντας πρόνοιες αντιμετώπισης του αδικήματος της λειτουργίας Γραφείου Τουρισμού και Ταξιδίων χωρίς άδεια, αφού εισάγεται η επιβολή διοικητικών κυρώσεων και η είσπραξη διοικητικών προστίμων στους παραβάτες της υπό αναφορά νομοθεσίας, ενώ προβλέπονται πρόνοιες αποτελεσματικής αντιμετώπισης αδικημάτων τα οποία προκύπτουν από την παροχή των υπηρεσιών των Γραφείων Τουρισμού και Ταξιδίων μέσω διαδικτύου.

Συμβάλει επίσης στην απλοποίηση των προνοιών που αφορούν τα απαιτούμενα προσόντα του Διευθυντή Γραφείου Τουρισμού και Ταξιδίων. Η υποβολή αίτησης από τον προτεινόμενο διευθυντή εγκρίνεται νοουμένου ότι είναι κάτοχος διπλώματος πανεπιστημίου ή αναγνωρισμένης ανώτερης σχολής σε θέματα τουρισμού ή να έχει 3 τουλάχιστο χρόνια πείρα σε Γραφεία Τουρισμού.

Το Νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση του σε νόμο.
 
Η κ. Παρισινού ανακοινώνει επίσης ότι τo Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον διορισμό των πιο κάτω ως μέλη του Συμβουλίου Εγγραφής Φυσικών Ιατρικής για περίοδο τριών ετών: Δρ Πρόδρομος Καπλάνης,  Χαράλαμπος Γιαννακαράς, Αναστασία Σείσου, Κώστας Μιχαήλ, Δημήτρης Καολής, Ρίτα Δήμου και Ερατώ Στυλιανού-Μαρκίδου.