You are here

«Εισπράττουμε μόνο ακυρώσεις» μετά την υποβάθμιση Ελλάδας

05/08/2020 07:14

Το τελειωτικό κτύπημα φαίνεται να δίνει σε δεκάδες ταξιδιωτικά γραφεία η απόφαση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία Β’, σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, που κρούουν τον κώδωνα της χρεοκοπίας αν δεν συνεχιστεί η κρατική στήριξη.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ανέφεραν ότι σε χρόνο ρεκόρ μηδενίστηκαν όλες οι πωλήσεις από και προς την Ελλάδα, εξανεμίζοντας και την τελευταία ελπίδα επιβίωσης εκατοντάδων επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων (ACTA) Βασίλης Σταματάρης, δήλωσε ότι εάν η κυβέρνηση δεν σταθεί αρωγός και στηρίξει τους τουριστικούς πράκτορες τότε πολλοί θα οδηγηθούν στο κλείσιμο ενώ εκατοντάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν στην ανεργία.

«Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος οικονομικά.  Δεν μπορούν να αντέξουν οι επιχειρήσεις μας μέχρι τέλος του χρόνου με μηδενικές πωλήσεις και χωρίς εισοδήματα, ενώ την ίδια ώρα να τρέχουν οι υποχρεώσεις».

Ο κ. Σταματάρης χαρακτήρισε βεβιασμένη την κίνηση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει στην κατηγορία Β’ την Ελλάδα εκφράζοντας όπως επεσήμανε, προσωπική άποψη.

«Πρόκειται για μια απόφαση η οποία μας πλήττει καίρια. Είμαστε στη μέγγενη και πιεζόμαστε συνεχώς χωρίς να βλέπουμε έστω και ένα μικρό παραθυράκι ελπίδας. Οι ξενοδόχοι δεν άφησαν περιθώριο στους ταξιδιωτικούς πράκτορες να έχουν μια πηγή εισοδήματος όταν κάλεσαν τους πολίτες να απευθύνονται απευθείας στα ξενοδοχεία.  Γι’ αυτό η Ελλάδα ήταν η μοναδική επιλογή που υπήρχε για εμάς αλλά χάθηκε και αυτή.  Έτσι τώρα μόνο ακυρώσεις εισπράττουμε».

Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα ότι «χωρίς στήριξη και οικονομική αρωγή καμία επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει.  Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες από μια μόνο επιχείρηση εξαρτώνται τρεις οικογένειες, είτε έχουν συγγένεια πρώτου βαθμού, είτε πρόκειται για τρεις διαφορετικές οικογένειες. Έχουμε πληγεί στο 100% αν αυτό το πράγμα η πολιτεία δεν το έχει καταλάβει.  Θα το αντιληφθούν όταν θα αρχίσουν να βάζουν λουκέτο οι επιχειρήσεις και να απολύονται όλοι οι υπάλληλοι».

Αν σταματήσει η κυβερνητική στήριξη θα βάλουμε λουκέτο

Ο επίτιμος πρόεδρος του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων, Βίκτωρας Μαντοβάνης, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε καταστροφική τη συγκεκριμένη εξέλιξη τονίζοντας ότι αναμέναμε να είχαμε λίγη κίνηση από την Ελλάδα τον Αύγουστο.  Χάθηκε όμως και αυτή η ευκαιρία, είπε.

«Για εμάς δεν υπάρχει ακτίνα φωτός από πουθενά ώστε να ελπίζουμε σε διαφοροποίηση της κατάστασης, αν και προσωπικά εκτιμώ ότι ήταν σωστή η απόφαση της κυβέρνησης διότι ήρθαν αρκετοί κύπριοι πίσω με τον ιό από την Ελλάδα.  Για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες όμως η χρονιά αφήνει πολλές ζημιές. Το μόνο που μας κρατά ζωντανούς είναι τα μέτρα της κυβέρνησης.  Εάν σταματήσουν και αυτά οδηγούμαστε στο κλείσιμο».

Υπέδειξε ότι «το δίλημμα είναι είτε να βάλουμε λουκέτο, είτε να απολύσουμε όλο το προσωπικό.  Χωρίς εισπράξεις κανένας δεν μπορεί να αντέξει πάνω από έξι μήνες».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με τις αναζωπυρώσεις των κρουσμάτων και στο εσωτερικό μέτωπο είπε ότι επηρεαστήκαν και οι ξενοδόχοι διότι οι κύπριοι άρχισαν να ακυρώνουν τις κρατήσεις τους και στα εγχώρια ξενοδοχεία όχι μόνο στη Λεμεσό, αλλά σε όλες τις πόλεις διότι έχουν πανικοβληθεί και έχουν χάσει κάθε διάθεση για διακοπές.

«Στα ξενοδοχεία σίγουρα τηρούνται όλα τα πρωτοκολλά αλλά τη δεδομένη στιγμή η έγνοια του κόσμου είναι πώς να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο».

Της Ηρώς Ευθυμίου