You are here

EIU: «Κτυπά» τον τουρισμό ο Ουκρανικός πόλεμος

10/08/2022 11:51

Αισθητή είναι η απώλεια του ρωσικού τουρισμού στη Κύπρο, σύμφωνα με έκθεση του Economist Intelligence (EIU) για το πως ο ουκρανικός πόλεμος θα επηρεάσει τον τουρισμό το 2022.

Όπως αναφέρει η έκθεση, το 2019 προ πανδημίας η Ρωσία ήταν 11η στον παγκόσμιο κατάλογο με την μεγαλύτερη πηγή εσόδων στον τουρισμό και η Ουκρανία 13η.

Το 2019 οι Ρώσοι τουρίστες στην Κύπρο ανήλθαν σε ποσοστό 20%, σε 29% στο Μοντενέγκρο και 36% στη Λετονία, σύμφωνα με το EIU.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αφίξεις από τη Ρωσία ανήλθαν το 2021 στις 519,2 χιλ. από 27,7 χιλ. το 2020 και 781,9 χιλ. το 2019.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος δήλωσε πρόσφατα ότι η τουριστική κίνηση στην Κύπρο έχει φτάσει μέχρι στιγμής στο 75% σε σχέση με το 2019, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον στο νησί περισσότεροι τουρίστες από διάφορες άλλες αγορές, όπως τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται, η απώλεια από αυτή τη μερίδα τουριστών θα είναι κυρίως αισθητή στις πλουσιότερες πόλεις, όπως Μιλάνο, Λονδίνο και Παρίσι, πόλεις όπου οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί τουρίστες μπορούν να πληρώσουν τα ακριβά τους γούστα.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το EIU μέχρι και τις αφίξεις του 2018 οι τρεις δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους Ρώσους ήταν η Τουρκία, η Ταϊλάνδη και η Κίνα, ενώ για τους Ουκρανούς ήταν η Τουρκία, η Πολωνία και η Ιταλία.

Τονίζεται ότι ο πόλεμος, δεν επηρεάζει μόνο τις διακοπές των Ρώσων και των Ουκρανών, αλλά και Αμερικανών τουριστών αφού όπως αναφέρεται οι κρατήσεις από Αμερική προς Ευρώπη είναι μειωμένες, παρά τις ελαφρύνσεις στους περιορισμούς της πανδημίας.

Μεγάλο πλήγμα θα σημειώσει και η Ρωσία, καθώς οι διεθνείς αφίξεις στην χώρα υπολογίζονται γύρω στα 25 εκατ. τον χρόνο από τις οποίες μάλιστα οι περισσότερες προέρχονταν από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία από την άλλη υπολογίζεται να χάσει γύρω στα 14 εκατ. τον χρόνο από τουρίστες, με την πληθώρα των πτήσεων να έρχονται από τη Ρωσία.

Ακόμη, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια έχουν προκαλέσει προβλήματα στις υπόλοιπες χώρες.

Μ.Κ.