You are here

Ένας στους τρεις στο μητρώο καταλυμάτων τύπου Airbnb

01/12/2021 07:28

Περιορισμένο ενδιαφέρον καταγράφεται εκ μέρους των ιδιοκτητών υποστατικών (επαύλεων, κατοικιών, διαμερισμάτων) για εγγραφή στο μητρώο αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων του υφυπουργείου Τουρισμού, μετά από περίπου τέσσερις μήνες εφαρμογής της σχετικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα μόλις το 30% των ιδιοκτητών έχουν εγγραφεί στο μητρώο, προκειμένου να μπορούν να διαθέτουν νόμιμα τα καταλύματα τους για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση σε διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου «Airbnb», σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου.  

Η περίοδος εγγραφής ακινήτων στο Μητρώο ολοκληρώνεται στις αρχές του ερχόμενου Φεβρουαρίου, ενώ αιτήσεις γίνονται δεκτές από τις 19 του περασμένου Ιουλίου.

Από τις 7 Φεβρουαρίου, το υφυπουργείο Τουρισμού θα μπορεί να διεξάγει αυτεπάγγελτα έλεγχο σε οποιοδήποτε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα, για την εξακρίβωση της ύπαρξης άδειας εγγραφής του στο μητρώο των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων.

Στο ενδεχόμενο που εντοπιστούν υποστατικά να διαφημίζονται ή να ενοικιάζονται χωρίς να έχουν εγγραφεί στο μητρώο και χωρίς τη σχετική άδεια, ο νόμος προβλέπει την επιβολή ποινών.

Ξεπεράστηκαν εμπόδια, ζητούνται διευκολύνσεις

Ο λειτουργός Α’ του υφυπουργείου Τουρισμού, Μάριος Τσιανάκας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι το πρόβλημα που αντιμετώπιζε μερίδα ιδιοκτητών σχετικά με την άδεια οικοδομής λόγω παλαιότητας των υποστατικών τους έχει επιλυθεί, καθώς το υφυπουργείο πλέον επιτρέπει την εγγραφή με την κατοχή τίτλου ιδιοκτησίας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αυτοεξυπηρετούμενων Τουριστικών Καταλυμάτων Κωνσταντίνος Καρακοντής αναφέρθηκε ωστόσο, σε άλλα ζητήματα που προκύπτουν.

Υποστήριξε ότι η πλατφόρμα εγγραφής των καταλυμάτων δεν είναι λειτουργική για ιδιοκτήτες που θέλουν να εγγράψουν μεγάλο αριθμό υποστατικών και ζήτησε από τους λειτουργούς του υφυπουργείου όπως γίνει πιο εύχρηστη.

Σημείωσε ότι στο Σύνδεσμο είναι εγγεγραμμένα περίπου 12 χιλ. καταλύματα, στην πλειοψηφία των οποίων, τη διαχείριση έχουν αναλάβει εταιρείες.

Τα καταλύματα που μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο

Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η Βουλή τον Ιανουάριο του 2020, ο ορισμός των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων περιλαμβάνει τρία είδη καταλυμάτων, αυτά είναι οι τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις, οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και τα διαμερίσματα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές.

Τα καταλύματα μπορεί να διαφημίζονται και να ενοικιάζονται, νοουμένου ότι είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων και έχουν λάβει ειδικό σήμα και αριθμό μητρώου εγγραφής από το υφυπουργείο Τουρισμού.

Στις προϋποθέσεις εγγραφής στο μητρώο αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, η εγγραφή στο τμήμα φορολογίας (αριθμός φορολογικής ταυτότητας ή και ΦΠΑ όπου προβλέπεται) και ασφαλιστική κάλυψη του καταλύματος. Τα καταλύματα θα υπόκεινται επίσης, σε τέλη διανυκτέρευσης προς τις Τοπικές Αρχές.

Όσον αφορά το τέλος εγγραφής των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, βάσει σχετικών κανονισμών που ενέκρινε η Βουλή, ανέρχεται για κάθε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα στα €222 ανά τριετία.

Με βάση έκθεση ης KPMG για τον κλάδο φιλοξενίας στην Κύπρο, τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα το 2019 ανήλθαν σε 23,1 χιλ., σημειώνοντας αύξηση 27,7% σε σχέση με το 2018, ενώ οι κρατήσεις την ίδια χρονική περίοδο ανήλθαν σε 429,1 χιλ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat για το 2019, οι επισκέπτες στην ΕΕ πέρασαν πάνω από 554 εκατ. νύχτες σε κατάλυμα με κράτηση μέσω Airbnb, Booking, Expedia Group ή Tripadvisor.

Όπως σημειώνεται, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που διαμένουν σε βραχυπρόθεσμα καταλύματα μέσω των τεσσάρων πλατφορμών αυξήθηκε κατά 14% μεταξύ 2018 και 2019.

Της Ελένης Χαραλάμπους