You are here

Ενώπιον προκλήσεων το 2019 η τουριστική βιομηχανία

20/03/2019 17:44

Οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η τουριστική βιομηχανία αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μελών του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία.

O Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ Γιώργος Μαυρουδής επεσήμανε ότι τα στοιχεία για τον τουρισμό το 2018 ήταν εξαιρετικά και υπέδειξε ότι «στοίχημα τώρα είναι η φετινή σεζόν για την οποία υπάρχουν αρκετές ανησυχίες λόγω εξωγενών παραγόντων αλλά και λόγω του ανταγωνισμού από χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία και άλλες».
 
Σημείωσε ότι το ΚΕΒΕ θεωρεί κομβικό χρονικό σημείο για τον τομέα του τουρισμού το 2019, γιατί θα διαφανεί κατά πόσον θα συνεχιστεί η άνοδος και γενικά τα θετικά αποτελέσματα και ήδη, συμπλήρωσε, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Ιανουάριος ξεκίνησε καλά.
 
Οι προκλήσεις, είπε ωστόσο, παραμένουν, προσθέτοντας πως αυτές αφορούν την προσέγγιση νέων αγορών τουριστών, προκειμένου να είμαστε καλυμμένοι από οποιαδήποτε ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη. Επισημαίνοντας ότι το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο, λόγω του Brexit και άλλων απρόβλεπτων γεγονότων, θα πρέπει, είπε, να δώσουμε έμφαση στη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους τουρίστες.
 
Ο κ. Μαυρουδής έκανε επίσης λόγο για επιτακτική ανάγκη όπως υπάρξουν στοχευμένες προσπάθειες προσέλκυσης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στην τουριστική βιομηχανία, που σε συνδυασμό με τη σωστή εκπαίδευση, να διατηρήσουν την εξυπηρέτηση του τουρισμού σε υψηλά επίπεδα.
 
Επόμενο βήμα για τον τουρισμό της Κύπρου, είπε στη συνέχεια, αποτελεί η σταδιακή επέκταση της τουριστικής περιόδου, σημειώνοντας ότι οι αρμόδιοι οφείλουν να στοχεύσουν στην επιμήκυνση των μηνών με τη χαμηλότερη επισκεψιμότητα και ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της εποχικότητας του τουρισμού.
 
«Εμείς προσβλέπουμε σε ακόμα καλύτερες επιδόσεις στον τουρισμό αλλά τονίζουμε ότι πρέπει να εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας προϊόν, όταν θα λύσουμε το πρόβλημα της εποχικότητας, να αυξήσουμε τη συνδεσιμότητα της Κύπρου, να προωθήσουμε τα έργα υποδομής και να επιλύσουμε όλα τα σοβαρά προβλήματα», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ.
 
Όραμα όλων, είπε, είναι να καταστεί η Κύπρος ένας αειφόρος ολόχρονος τουριστικός προορισμός, που θα προσελκύει ετήσια πέραν των 5 εκατομμυρίων ξένων, με έμφαση στον στόχο 4 εκατομμυρίων ποιοτικού τουρισμού, που θα δημιουργούν σημαντική προστιθέμενη αξία για την Κύπρο, την τοπική κοινωνία, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον και την οικονομία.

«Η Κύπρος μπορεί να γίνει μια από τις ελκυστικότερες χώρες στον κόσμο. Μπορούμε όλοι μαζί ενωμένοι, οργανωμένοι και καινοτόμοι, να συμπορευτούμε για την πραγμάτωση του οράματος μας, ενός οράματος που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία του έξυπνου τουριστικού κράτους», τόνισε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων Χρίστος Αγγελίδης.
 
Αναφέρθηκε στη νέα τάξη πραγμάτων, με τη ραγδαία ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας και τις αλλαγές που έχει επιφέρει στον τουρισμό και σημείωσε ότι η προετοιμασία για το μέλλον περνά από την αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων.
 
«Ένα έξυπνο τουριστικό κράτος θα δίνει λύσεις αφού θα προβλέπει έχοντας τα απαραίτητα εργαλεία και δεξιότητες και κατανοώντας βαθιά το τι συντελείται σε παγκόσμιο επίπεδο, σε διάφορους τομείς όπως το περιβάλλον, η τεχνολογία και η οικονομία», υπέδειξε.

Στις κύριες εισηγήσεις του Συνδέσμου, περιλαμβάνονται η δημιουργία του «τουριστικού ραντάρ» για τη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών από όλους τους τομείς ενδιαφέροντος, η δημιουργία βάσης δεδομένων και στατιστικής ανάλυσης, η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Μελετών Τουρισμού για τη διεξαγωγή ερευνών και μελετών, η δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής Τουρισμού και Ξενοδοχειακών Σπουδών, καθώς και η δημιουργία Κέντρου Συνεχούς Επιμόρφωσης το οποίο συστηματικά θα εκπαιδεύει και θα καταρτίζει όλους τους επαγγελματίες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.