You are here

Εντατικές διαβουλεύσεις Υφ. Τουρισμού με οργανωτές ταξιδιών

06/03/2021 13:22

Εντατικές διαβουλεύσεις με οργανωτές ταξιδιών και αεροπορικές εταιρείες θα έχει το Υφυπουργείο Τουρισμού εντός Μαρτίου, μετά την ανακοίνωση της απόφασης απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης να επιτρέπεται από 1η Μαΐου η άφιξη ταξιδιωτών από τη Βρετανία που θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του Covid-19, χωρίς την ανάγκη διενέργειας διαγνωστικών τεστ και καραντίνας.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος εκφράζει ιδιαίτερα ικανοποίηση για την τεράστια δημοσιότητα που δόθηκε στη Βρετανία για το θέμα.

«Το θέμα αποτέλεσε πρώτη είδηση στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα της χώρας, ενώ ταυτόχρονα προβάλλεται το γεγονός ότι η χώρα μας είναι ανάμεσα στις πρώτες πέντε καλύτερες στον κόσμο στη διαχείριση της πανδημίας και των συνεπειών της», αναφέρει.
 
Το γεγονός αυτό, προσθέτει, βελτιώνει τις προοπτικές για την επερχόμενη τουριστική περίοδο οι οποίες θα ενισχυθούν περαιτέρω μετά τις εντατικές διαβουλεύσεις που θα έχει εντός Μαρτίου το Υφυπουργείο, με όλους τους οργανωτές ταξιδιών.

Αναφέρει επίσης ότι πέραν των διαβουλεύσεων με τους οργανωτές ταξιδιών, θα γίνουν, από κοινού με το Υπουργείο Μεταφορών και τη Hermes Airports, διαβουλεύσεις και με αεροπορικές εταιρείες.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος δηλώνει στον Guardian ότι η απόφαση να ανακοινωθεί το άνοιγμα της Κύπρου από την 1η Μαΐου για όσους επισκέπτες από τη Βρετανία θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού λήφθηκε «διότι δεν ξέρουμε πότε θα επιτευχθεί συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο» για τον τρόπο υποδοχής τουριστών το φετινό καλοκαίρι.

«Για τους ανθρώπους που θα ταξιδέψουν εδώ θέλαμε να παράσχουμε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα είναι έτοιμη να τους καλωσορίσει. Ο σχεδιασμός των ταξιδιών απαιτεί βεβαιότητα», εξηγεί ο κ. Περδίος.

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι η κυπριακή απόφαση ήρθε ενώ η ΕΕ «πασχίζει» να διαμορφώσει ένα ενιαίο μέτωπο επί των λεγόμενων «εμβολιαστικών διαβατηρίων».

Ο Υφυπουργός Τουρισμού λέει επίσης ότι κλιμάκια των δύο χωρών βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για τις λεπτομέρειες του πώς θα λειτουργήσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

«Είναι θέμα τεχνικών λεπτομερειών ως προς το πώς θα μοιάζει το πιστοποιητικό. Θα έχουμε περαιτέρω συναντήσεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για να οριστικοποιήσουμε τα πάντα. Θα χρησιμοποιήσουμε οτιδήποτε θέλει η βρετανική Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσουμε. Είναι το Ηνωμένο Βασίλειο που θα αποφασίσει κατά πόσο το πιστοποιητικό θα είναι ψηφιακό ή αν θα είναι ένα πιστοποιητικό από τον γενικό γιατρό. Δε θα ζητάμε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού βασισμένο σε δικό μας σχέδιο», διευκρινίζει ο κ. Περδίος.

Ο Υφυπουργός προσθέτει ότι από την 1η Απριλίου οι αφίξεις από τη Βρετανία στην Κύπρο θα επιτρέπονται δίχως υποχρέωση καραντίνας, εκτός αν διαγιγνώσκονται θετικοί σε τεστ κορωνοϊού και χρειάζεται να τεθούν σε απομόνωση.

«Βασικά εγγυόμαστε ταξίδι χωρίς καραντίνα από το Ηνωμένο Βασίλειο από την 1η Απριλίου. Αυτό που θα ισχύσει επιπλέον από την 1η Μαΐου θα είναι ότι εκείνοι που έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού θα διευκολύνονται ώστε να μη χρειάζεται να κάνουν και τεστ», εξηγεί ο κ. Περδίος στον Guardian.

Προσθέτει τέλος ότι η κυπριακή Κυβέρνηση θα συνεχίσει να καλύπτει όλο το κόστος της διαδικασίας καραντίνας των επισκεπτών που θα βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό ενώ είναι στην Κύπρο.

«Αλλά δεν ανοίγουμε μόνο για τους εμβολιασθέντες ταξιδιώτες. Ο καθένας θα επιτρέπεται να ταξιδέψει εδώ, με ή χωρίς πιστοποιητικά και ασφαλώς η ημερομηνία του ταξιδιού εξαρτάται από τη βρετανική Κυβέρνηση και το πότε θα αποφασίσει να επιτρέψει τα ταξίδια στο εξωτερικό», καταλήγει ο Υφυπουργός Τουρισμού.