You are here

Επέκταση επιδοτημένων διακοπών μετά τις 300 χιλ. διανυκτερεύσεις

14/09/2021 07:26

Χαράς ευαγγέλια για τους ξενοδόχους καθώς, το υφυπουργείο τουρισμού προτίθεται να επεκτείνει τη χρονική περίοδο των επιδοτημένων διακοπών για τον εγχώριο τουρισμό, πέραν της 30ης Νοεμβρίου, οπόταν εκπνέει η ισχύς του σχετικού προγράμματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το αρμόδιο υφυπουργείο, από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου, που έτρεξε το σχέδιο επιδότησης διακοπών, έχουν καταγραφεί περίπου 300 χιλιάδες διανυκτερεύσεις.

«Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό αριθμό που καταδεικνύει από τη μια, το ενδιαφέρον που επέδειξε και συνεχίζει να επιδεικνύει ο εγχώριος τουρισμός και από την άλλη ότι το κίνητρο των επιδοτημένων διακοπών αποδίδει πέραν των προσδοκιών και παρέχει στήριξη στην ξενοδοχειακή βιομηχανία σε δύσκολες περιόδους», επισημαίνει στη StockWatch o Σάββας Περδίος, υφυπουργός τουρισμού.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Περδίος τόνισε ότι το υφυπουργείο κάνει σοβαρές σκέψεις να επεκτείνει τις επιδοτημένες διακοπές πέραν του Ιανουαρίου του 2022.

«Ευελπιστούμε ότι μέχρι τότε, η εικόνα για την τουριστική μας βιομηχανία και οι ενδείξεις για ένα νέο ξεκίνημα το 2022, θα είναι θετικές, κάτι το οποίο εισπράττουμε ως υφυπουργείο τις τελευταίες εβδομάδες», παρατήρησε.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, ενίσχυση ύψους €300 χιλ. στο σχέδιο επιχορήγησης διακοπών συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, σε ξενοδοχεία των ορεινών θέρετρων και του Πύργου Τηλλυρίας.

Το Πρόγραμμα ισχύει για την περίοδο από 1η Σεπτεμβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Ο κ. Περδίος ανέφερε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 δίδεται μεγάλη σημασία στην προβολή του τουριστικού προϊόντος στις διαφημίσεις στο εξωτερικό.

Στους επόμενους μήνες, είπε, το υφυπουργείο αναμένεται να δαπανήσει στο σκέλος αυτό, κοντά στα €3 εκατ.

Στην εξίσωση μπαίνουν, όπως σημείωσε, οι επαφές και οι συμμετοχές σε τουριστικές εκθέσεις για να δοθεί ώθηση και τους χειμερινούς μήνες.

«Νιώθουμε αυτοπεποίθηση στο πλαίσιο των επικείμενων συμμετοχών μας σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού και αυτό εξηγείται διότι βελτιώνουμε τις υποδομές, αναβαθμίζουμε το τουριστικό μας προϊόν και προβάλλουμε και μία νέα ταυτότητα στο νησί μας», επεσήμανε ο υφυπουργός

Ανέφερε ότι το 2021, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημικής κρίσης, είναι μία μεταβατική χρονιά και ότι το υφυπουργείο ξεκινά πιο δυναμικά για την επόμενη τουριστική σεζόν.

«Το 2022 θα σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της τουριστικής μας βιομηχανίας», εκτιμά ο κ. Περδίος ο οποίος αναφέρεται στη συνέχεια σε στοιχεία που δικαιολογούν, κατά την έκφραση του, τη συγκρατημένη αισιοδοξία.

«Έχουμε κάποια δεδομένα ενώπιον μας τα οποία μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Μέχρι τον Μάιο κανένας μήνας δεν είχε υπερβεί τις αφίξεις το 20% σε σχέση με το 2019.  Ο Ιούνιος ήταν ο πρώτος μήνας που είχε ανέβει στο 35% και ο Ιούλιος στο 55%».

Σε σχέση με τον Αύγουστο, ο κ. Περδίος εκτιμά ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα του Ιουλίου ίσως και οριακά καλύτερα.

Αναμένουμε δυναμική και το φθινόπωρο

Ο υφυπουργός τουρισμού αναφέρεται και στους μήνες του φθινοπώρου εκτιμώντας ότι διαφαίνεται κάποια δυναμική.

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες, λέει, έχουν βάλει την Κύπρο στο πρόγραμμα τους και τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες.

Ο κ. Περδίος συμμετέχει στην αποστολή του ΠτΔ που βρίσκεται στο Μπαχρέιν.

Τόνισε ότι το κλιμάκιο του υφυπουργείου θα διαφημίσει τον χειμερινό προορισμό και τα ορεινά θέρετρα.

«Αισιοδοξώ ότι το πρώτο ταξίδι του υφυπουργείου σε χώρα του αραβικού κόλπου θα δώσει το έναυσμα για προσέλκυση Αράβων τουριστών», κάτι το οποίο, όπως είπε, συνέβαινε στις δεκαετίες του 1950 και 1960.

Χθες έγινε γνωστό στο Μπαχρέιν, ότι στο πλαίσιο των επαφών που είχε ο κ. Περδίος με τουριστικούς παράγοντας της χώρας, εκδηλώθηκε επίσημα η πρόθεση όπως η κρατική εταιρεία Gulf Air επεκτείνει τις δραστηριότητες της στην Κύπρο.

Παλαιότερα η Gulf Air χρησιμοποιούσε το αεροδρόμιο της Λάρνακας ως διακομιστικό σταθμό για επιβίβαση ταξιδιωτών προς Νέα Υόρκη.

Του Λεύκου Χρίστου