You are here

Επιδότηση κοινοτήτων για έργα τουριστικής ανάπτυξης

27/01/2021 12:31

Σε επιδοτήσεις κοινοτικών συμβουλίων για την υλοποίηση δράσεων και έργων τοπικού χαρακτήρα, με καθαρά τουριστική πτυχή, προχωρά η κυβέρνηση. Με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε πρόταση για επιδότηση έργων, τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να συμβάλουν θετικά στην τοπική τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

Σύμφωνα με την πρόταση που εγκρίθηκε κατόπιν εισήγησης του υφυπουργείου Τουρισμού, τα έργα και δράσεις που δύνανται να επιδοτηθούν περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση χώρων με αξιοποίηση παραδοσιακών κοινοτικών οικημάτων ή κοινοτικής ιδιοκτησίας, για προβολή και ανάδειξη παραδοσιακών τεχνών, επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων.

Παραδείγματα σε αυτό το πλαίσιο, αποτελούν η δημιουργία επισκέψιμων βιωματικών εργαστηρίων με εξειδίκευση στην κυπριακή οικοτεχνία και χειροτεχνία, βιωματικών εργαστηρίων καλλιτεχνικών έργων όπως ζωγραφικής, γλυπτικής κ.ά. 

Επιλέξιμα για επιδότηση θα είναι επίσης έργα και δράσεις που αφορούν παρεμβάσεις για αισθητική αναβάθμιση των Κοινοτήτων ή / και για ανάδειξη της αγροτικής κληρονομιάς και του περιβαλλοντικού πλούτου της χώρας.

Ενδεικτικές δράσεις είναι η τοποθέτηση πινακίδων εξειδικευμένης μορφής για προβολή των πυρήνων των χωριών και σημείων ενδιαφέροντος, σχεδιασμός και υλοποίηση έργων τοπιοτέχνησης μέσω των οποίων να δίνεται χρώμα στην Κοινότητα, αντικατάσταση διαφημιστικών ομπρελών με ομπρέλες / σκέπαστρα ομοιόμορφης αισθητικής κ.ά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υφυπουργείου Τουρισμού, απώτερος στόχος του Προγράμματος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της υπαίθρου, των ορεινών και των ακριτικών περιοχών, η αναβάθμιση του τοπικού τουριστικού προϊόντος για τους επισκέπτες και κατ’ επέκταση, η αύξηση της επισκεψιμότητας από ντόπιους και ξένους περιηγητές στην ενδοχώρα.

Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι τα Κοινοτικά Συμβούλια του τόπου.  Οι ενδιαφερόμενες Κοινότητες μπορούν να υποβάλλουν το αίτημα τους μέχρι και τις 31.3.2021 και ώρα 13:00, ενώ πληροφορίες και το σχετικό έντυπο αίτησης βρίσκονται στο σύνδεσμο https://bit.ly/2Yt1lUV.