You are here

Έρευνα σοκ για τον τουρισμό

20/02/2004 14:44

· Είμαστε 35% πιο ακριβοί από τις ανταγωνιστικές χώρες


Σήμα κινδύνου για τον κυπριακό τουρισμό εκπέμπει η Διεθνής Ομοσπονδία Τουριστικών Πρακτόρων. Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια χάνει ολοένα και περισσότερο έδαφος έναντι ανταγωνιστικών της προορισμών. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα των πορισμάτων έρευνας που διεξήγαγε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας M. Φράκετμπερι. Σύμφωνα με την έρευνα οι ανταγωνιστές της Κύπρου την έχουν ξεπεράσει σε ορισμένες περιπτώσεις, αφήνοντάς την μάλιστα με ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων προειδοποίησε ότι αυτή η πτωτική πορεία αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και άμεσα θα είναι αδύνατο να ανακοπεί. Πρόσθεσε ότι η μείωση στις αφίξεις, αλλά και στα έσοδα από τον τουρισμό τα τελευταία δύο χρόνια αναμένεται να συνεχιστεί και το 2004 και προβλέπει ότι η μείωση θα κυμανθεί γύρω στο 25% έναντι των στόχων του στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος υστερεί έναντι της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Κροατίας και της Βουλγαρίας οι οποίες αύξησαν, όπως είπε, αισθητά τόσο τις τουριστικές τους αφίξεις όσο και τα έσοδα.

Ο κ. Φράκετμπερι παρέθεσε ακόμη τις πιο σημαντικές αδυναμίες που αντιμετωπίζει σήμερα το τουριστικό μας προϊόν και οι οποίες είναι: η ποιότητα στα αεροδρόμια, στα μεταφορικά μέσα, στη διαμονή και στην ψυχαγωγία (έλλειψη καζίνο), η ποιότητα της πελατείας στο νεανικό τουρισμό της Αγίας Νάπας που έπληξε τη φήμη της τουριστικής Κύπρου, οι τιμές που είναι μέχρι και 35% ψηλότερες έναντι των ανταγωνιστών και στην επικοινωνιακή στρατηγική προς τον καταναλωτή.

Τα πορίσματα της έρευνας του κ. Φράκετμπέρι έχουν δοθεί τόσο στον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού όσο και στον πρόεδρο του ΚΟΤ Φώτη Φωτίου.

Του Λεύκου Χρίστου