You are here

Ετοιμάζουν βαλίτσες για το Πάσχα οι κύπριοι

18/04/2022 07:21

Αυξημένη καταγράφεται η ζήτηση για ταξίδια ενόψει του Πάσχα με τους κύπριους να προγραμματίζουν ολιγοήμερες διακοπές μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου Βασίλης Σταματάρης αναφέρει στη StockWatch ότι υπάρχει αυξημένη ροή κρατήσεων και ζήτηση, η οποία έχει βελτιωθεί μετά τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, καθώς μέχρι το Μάρτιο υπήρχε διστακτικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταματάρη, τα δεδομένα βελτιώνονται μετά και την κατάργηση του Cyprus Flight Pass που τίθεται σε εφαρμογή από τις 18 Απριλίου.

Τονίζει ότι οι προοπτικές για τις κρατήσεις είναι βελτιωμένες, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια θα πραγματοποιηθεί η έκθεση ταξίδι στις 29 Απριλίου-1η Μάϊου στην Κρατική Έκθεση.

Ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και διευθύνων σύμβουλος της Mantovani Plotin Travel Βίκτωρ Μαντοβάνη, αναφέρει ότι υπάρχει αυξημένη ροή κρατήσεων ως επί το πλείστον για Ελλάδα, Κέρκυρα και άλλα μεγάλα νησιά της Ελλάδας αλλά και Στερεά Ελλάδα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη.

Επίσης, προσθέτει, αρκετός κόσμος πάει προς Γαλλία, Ιταλία καθώς τώρα υπάρχουν διαθέσιμες πτήσεις.

Επισημαίνει ότι για το επόμενο διάστημα, αναμένονται και κρουαζιέρες από τη Λεμεσό, με δύο υπερπολυτελή πλοία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Top Kinisis Ντίνος Κάκκουρας αναφέρει στη StockWatch ότι οι κρατήσεις συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες χρονιές είναι αρκετά ανεβασμένες, σημειώνοντας ωστόσο ότι «είμαστε λίγο πιο κάτω από τις κρατήσεις του 2019 προ πανδημίας».

Όπως επισημαίνει, η μεγάλη πλειοψηφία των κρατήσεων είναι για την Ελλάδα.

«Τσιμπημένες» οι τιμές

Σε σχέση με τις τιμές, ο κ. Σταματάρης αναφέρει ότι είναι αυξημένες λόγω της ενισχυμένης ζήτησης ενόψει και του Πάσχα των Καθολικών.

Ο κ. Κάκκουρας σημειώνει ότι οι τιμές είναι σε αρκετά καλά επίπεδα εάν ληφθούν υπόψη οι αυξήσεις που παρατηρούνται σε όλα τα προϊόντα.

Τονίζει ότι οι ταξιδιωτικές εταιρείες φροντίζουν να έχουν οικονομικά πακέτα λαμβάνοντας υπόψη τον προϋπολογισμό του κάθε νοικοκυριού.

Ο κ. Μαντοβάνη από την πλευρά του αναφέρει ότι είναι λίγο τσιμπημένες λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό το Φεβρουάριο 2022 ανήλθαν στις 41.399 σε σύγκριση με 8.918 το Φεβρουάριο 2021, σημειώνοντας αύξηση 364,2% και μείωση 65,9% σε σχέση με το Φεβρουάριο 2020.

Οι κυριότερες χώρες από τις οποίες επέστρεψαν οι κάτοικοι Κύπρου το Φεβρουάριο 2022, ήταν η Ελλάδα με 38,5%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 13,9% και η Ρωσία με 4,3%. 

Της Γεωργίας Χαννή