You are here

Έξι νομοσχέδια για αναδιάρθρωση τουρισμού

19/10/2021 12:04

Έξι νόμους που απευθύνονται στην τουριστική βιομηχανία, προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της στρατηγικής για αναδιάρθρωση του κυπριακού τουριστικού προϊόντος.

Τα νομοσχέδια αναμένεται να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή από πλευράς υπουργείου Εμπορίου και Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών και σύμφωνα με τον υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο, θα πρέπει να ψηφιστούν σύντομα σε νόμους.

Ο κ. Περδίος, συμμετείχε σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για την παρουσίαση προβλημάτων και προοπτικών του κυπριακού τουρισμού.

Όπως επεσήμανε, το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο Επίτροπος, θα αφορά ρύθμιση της οικοτεχνίας. Εξήγησε ότι με βάση τις προωθούμενες ρυθμίσεις, διάφοροι χειροτέχνες (κεντήματα, χαλούμι, ψωμί, γλυκά κτλ) θα μπορούν να φιλοξενούν τουρίστες στις οικίες τους για να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής.

Το δεύτερο νομοσχέδιο εκ μέρους του Επιτρόπου, αφορά στα επισκέψιμα αγροκτήματα. Ο κ. Περδίος ανέφερε ότι θα ρυθμίζει τη λειτουργία χώρου φιλοξενίας σε αγροκτήματα και οινοποιεία. Διευκρίνισε ότι δεν θα γίνουν ξενοδοχεία, αλλά θα τους δοθεί η ευχέρεια να αναπτύξουν κάποια δωμάτια για να φιλοξενούν τουρίστες που θέλουν να ζήσουν από κοντά τη σχετική εμπειρία.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι τα δύο νομοσχέδια θα είναι πολύ σύντομα στη Βουλή και ζήτησε την στήριξη των βουλευτών για τη γρήγορη προώθηση τους.

Όσον αφορά τα τέσσερα νομοσχέδια που θα κατατεθούν από το υπουργείο Ενέργειας, ο κ. Περδίος ανέφερε ότι πρόκειται πρώτον, για νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τη λειτουργία των τουριστικών γραφείων, το οποίο πολύ σύντομα θα είναι στη Βουλή.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για τα τουριστικά καταλύματα ώστε να προστεθεί ρύθμιση για τη λειτουργία κατασκηνωτικών χώρων στην Κύπρο. Μεταξύ άλλων, ο κ. Περδίος είπε ότι θα γίνει κατηγοριοποίηση των κάμπινγκ όπως έγινε και στα ξενοδοχεία.

Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά στα καταδυτικά κέντρα, με τον Υφυπουργό να σημειώνει ότι «δεν μπορεί να πωλούμε καταδύσεις αλλά να μην υπάρχει νομικό πλαίσιο ρύθμισης τους».

Το τέταρτο νομοσχέδιο αφορά στη ρύθμιση της λειτουργίας των κέντρων αναψυχής. Ο κ. Περδίος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει μεταξύ άλλων, ωράρια λειτουργίας και πρωτόκολλα. Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης και θα κατατεθεί ενώπιον της Βουλής τους επόμενους μήνες.

Τέσσερα σχέδια για τη «διαλυμένη» τουριστική βιομηχανία

Ο κ. Περδίος πρόσθεσε ότι στα πλαίσια του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν τέσσερα σχέδια που αφορούν την τουριστική βιομηχανία.

Αναφερόμενος στην υφιστάμενη κατάσταση της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας, είπε ότι η πανδημία «διέλυσε τον τουρισμό», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το 2022 θα είναι χρονιά ανάκαμψης του τουρισμού.

Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι στόχος του ίδιου αλλά και όλων των λειτουργών του Υφυπουργείου, είναι «το ξημέρωμα της μετά πανδημίας εποχής να βρει την Κύπρο με ανανεωμένο τουριστικό προϊόν, με νέα ταυτότητα, νέα προϊόντα τουριστικά και με ένα νέο τρόπο προβολής».

Στο 40% του 2019 οι αφίξεις τουριστών

Σε ότι αφορά τις αφίξεις τουριστών, ο κ. Περδίος είπε ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν τραγικό καθώς δεν ξεπεράσαμε το 20%, τα πράγματα όμως είναι πολύ καλύτερα τους τελευταίους μήνες».

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι αφίξεις κατά τον Ιούλιο έφτασαν στο 55% και τον Αύγουστο στο 60% των αφίξεων των αντίστοιχων μηνών του 2019, προσθέτοντας ότι συνολικά οι αφίξεις κυμαίνονται στο 40% των αφίξεων του 2019.

Ο κ. Περδίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον του κυπριακού τουριστικού προϊόντος, ενώ φορείς του τουρισμού, επεσήμαναν τα προβλήματα που ταλανίζουν την τουριστική βιομηχανία.

Της Ελένης Χαραλάμπους