You are here

Εξηγήσεις Ρολάνδη στη Βουλή με... προειδοποιήσεις

11/03/2002 16:12
High priority οι τουρίστες από ΗΠΑ

Στις βασικές χώρες προτεραιότητας για την προσέλκυση τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο, περιλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τα 12 εκατομμύρια αμερικανούς τουρίστες, που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ευρώπη, πολλοί εκ των οποίων έρχονται στις γειτονικές προς την Κύπρο, χώρες.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, απορρίπτοντας τις επικρίσεις μερίδας βουλευτών για το γεγονός ότι στο στρατηγικό σχέδιο του ΚΟΤ, το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, οι ΗΠΑ με μόνο 23 χιλιάδες τουρίστες προς την Κύπρο, ετησίως, έχουν καταταχθεί στη πρώτη κατηγορία των χωρών «υψηλής προτεραιότητας» ως προς την προβολή και διαφημιστική καμπάνια του οργανισμού.

Ο Νίκος Ρολάνδης, σημείωσε μάλιστα, ότι ο κάθε αμερικανός τουρίστας αποδίδει στο κράτος γύρω στα $1500 με τον μέσο τουρίστα να ξοδεύει $600. Όλη η γύρω περιοχή της Κύπρου, τόνισε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, «κατακλύζεται» από αμερικανούς τουρίστες, καταθέτοντας μάλιστα και ενδεικτικά στοιχεία: Ελλάδα 300-400 χιλιάδες, Ισραήλ 500 χιλιάδες τουρίστες, Τουρκία 200 χιλιάδες, Αίγυπτος 200 χιλιάδες και Ιορδανία, επίσης 200 χιλιάδες τουρίστες.

Ο κ. Ρολάνδης, τόνισε επίσης, ότι η Κύπρος ως τουριστικός προορισμός δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, εν σχέση με τις γειτονικές και άλλες ευρωπαϊκές χώρες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ανοίγει η ψαλίδα του κόστους σε βάρος μας».