You are here

Φως στο τούνελ βλέπουν οι ξενοδόχοι για το 2022

23/12/2021 07:16

Ανατροπή στις χριστουγεννιάτικες διακοπές αρκετών κυπρίων έφεραν τα νέα μέτρα με μεγάλο αριθμό ακυρώσεων στις κρατήσεις σε ξενοδοχεία των πόλεων αλλά και των ορεινών θέρετρων.

Παρόλα αυτά παράγοντες της βιομηχανίας καταθέτοντας τις προβλέψεις τους για τη νέα σεζόν, εκτιμούν ότι η χρονιά του 2022 θα είναι πολύ καλύτερη από τη χρονιά που φεύγει και ότι θα αποτελέσει την έναρξη της ανάκαμψης του τουρισμού. 

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, μιλώντας στη StockWatch έδωσε το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί στη βιομηχανία λέγοντας ότι για την ώρα «παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και ευχόμαστε να περιοριστεί η διασπορά της νέας μετάλλαξης η οποία θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην πορεία των κρατήσεων για τη νέα σεζόν».

Σχετικά με τις κρατήσεις είπε ότι «λόγω του μέτρου που δεν επιτρέπει στους ανεμβολίαστους να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους υπάρχουν αρκετές ακυρώσεις από κυπρίους αλλά και η ροή ξένων τουριστών μειώθηκε σημαντικά».

Τόνισε ότι «γενικά επικρατεί αγωνία στη βιομηχανία διότι εκεί που αρχίσαμε να βλέπουμε φως στο τούνελ και να ελπίζουμε σε μια καλύτερη τουριστική σεζόν το 2022 από το 2021 η μετάλλαξη Όμικρον μας ανατρέπει τους σχεδιασμούς. Τώρα εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στα νέα μέτρα διότι δεν είναι καθόλου δύσκολο να έχουμε μια επιδημιολογική ανατροπή και να βρεθούμε εκτός αγοράς».

Ο κ. Ρουσουνίδης, υπέδειξε ακόμη ότι «και το θέμα με τα μέτρα είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα διότι όσο επιβάλλονται μέτρα διευρύνεται το αίσθημα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας το οποίο δεν ευνοεί ούτε ταξίδια, ούτε διανυκτερεύσεις ενώ από την άλλη εάν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα αυτή τη στιγμή ενδεχομένως να έχουμε ένα επιδημιολογικό πισωγύρισμα το οποίο θα ήταν καταστροφικό για τη νέα χρονιά».

Εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξει σοβαρή έξαρση των κρουσμάτων διότι όπως διευκρίνισε, προς τα τέλη του Ιανουαρίου 2022 θα ξεκινήσει ο προγραμματισμός για τη νέα σεζόν, αν και κάπως αργά διότι υπό κανονικές συνθήκες ξεκινούσε από το Νοέμβριο, συνεπώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα κρίνει τη νέα σεζόν η οποία θα αποτελέσει και την αρχή της ανάκαμψης της βιομηχανίας.

Ζητούμε εδώ και τώρα να επιλυθεί το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού

Για ακυρώσεις από κυπρίους και βρετανούς για τους χειμερινούς μήνες και τις ημέρες των εορτών κάνει λόγο και η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, η οποία όμως εκφράζει και συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «η τουριστική σεζόν 2022 θα είναι πολύ καλή σε σχέση με το 2021 εάν δεν σημειωθεί οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο της πανδημίας διότι ο κόσμος διψά να ταξιδέψει».

Η κ. Ψηλογένη, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της έλλειψης προσωπικού υποδεικνύοντας ότι «αποτελεί το πιο καυτό πρόβλημα για τη βιομηχανία και αν δεν επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν θα πάει στράφι ακόμη μια σεζόν».

Διευκρίνισε ότι «οι κύπριοι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία λόγω των περιοριστικών μέτρων και των lockdowns, προτίμησαν να εργοδοτηθούν σε άλλες υπηρεσίες ενώ μεγάλος αριθμός κοινοτικών υπαλλήλων επέστρεψαν στη χώρα τους, γι’ αυτό εάν δεν έχουμε σύντομα το νέο προσωπικό για να το εκπαιδεύσουμε θα καταστρέψουμε ό,τι κτίσαμε τόσα χρόνια και θα χρειαστούν πολλά χρόνια μετά για να επαναφέρουμε πίσω τον ακριβό τουρίστα που φιλοξενούν τα πολυτελή ξενοδοχεία μας».

Ξαφνικά πάγωσαν οι κρατήσεις

Αναιμικές χαρακτήρισε τις μέχρι στιγμής κρατήσεις για τις γιορτές των Χριστουγέννων και τους χειμερινούς μήνες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων Χρίστος Αγγελίδης, ο οποίος σε δηλώσεις StockWatch, εξέφρασε αγωνία για τυχόν νέα ανατροπή της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας η οποία θα ήταν καταστροφική για τη χρονιά 2022.

Τόνισε ότι ενώ η ροή κρατήσεων ξεκίνησε καλά τον Οκτώβριο και Νοέμβριο, εν συνεχεία πάγωσε λόγω των νέων δεδομένων της πανδημίας. Πρόσθεσε εντούτοις ότι εάν δεν προκύψει μια νέα μετάλλαξη θα ξεκινήσει δειλά -  δειλά η νέα σεζόν για να εξελιχθεί ακολούθως σε μια πολύ καλή χρονιά διότι η εμπειρία έδειξε ότι από την άνοιξη και ειδικά το καλοκαίρι ο κορωνοϊός αρχίζει να εξασθενεί.

Ο κ. Αγγελίδης, σχολίασε επίσης την έλλειψη ανειδίκευτου προσωπικού στα ξενοδοχεία όπως καθαριστές, καμαριέρες, κηπουροί, βοηθοί στην κουζίνα και άλλοι, τονίζοντας ότι «πέρσι δουλέψαμε στο 50% της σεζόν και είχαμε τεράστιες ελλείψεις, φέτος δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα τουρίστα λόγω έλλειψης προσωπικού».

Ακυρώσεις αλλά και μαγευτικό κλίμα στα ορεινά θέρετρα

Ο κοινοτάρχης Πλατρών και εκπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Βουλή της Υπαίθρου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, μιλώντας στη StockWatch παρουσιάστηκε πλήρως ικανοποιημένος από το θεσμό των Χριστουγεννιάτικων χωριών που άρχισε να εφαρμόζεται από φέτος από το υφυπουργείο Τουρισμού σε πέντε χωρία της υπαίθρου.

«Ο θεσμός έχει δώσει μια νέα αίγλη στα ορεινά θέρετρα και τα επανατοποθετεί στον τουριστικό χάρτη των χειμερινών θέρετρων και όχι μόνο. Αν και είχαμε κάποιες ακυρώσεις στα ξενοδοχεία μας από τους ανεμβολίαστους, ευελπιστούμε ότι σιγά -σιγά θα αναπληρωθούν από τους εμβολιασμένους».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, το τοπίο είναι μαγευτικό και στις πέντε κοινότητες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ειδικά μετά το μεσημέρι που ανάβουν τα φώτα και ξεκινά η μουσική σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον και τα εργαστήρια που παρέχουν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να απασχοληθούν, δημιουργείται μια καθόλα μαγευτική εικόνα. 

«Επιπρόσθετα» επισημαίνει ότι «οι ξενοδόχοι ετοιμάζουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα για να ευχαριστήσουν τους πελάτες τους ενώ ο ζήλος για αναβαθμισμένες υπηρεσίες μεταδίδεται και στους ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής οι οποίοι επίσης ετοιμάζουν νέες εμπειρίες για τους πελάτες τους».

Ο κ. Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε το χιόνι που έπεσε στο Τρόοδος ως το αλατοπίπερο του όλου σκηνικού λέγοντας ότι με σύμμαχο τον καλό καιρό που προβλέπεται για τις ημέρες των Χριστουγέννων οι επισκέπτες θα έχουν αξέχαστες χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Της Ηρώς Ευθυμίου