You are here

Γ. Καρούσος: Ανεπιθύμητοι οι «κακοί τουρίστες»

11/12/2018 14:16

Στόχος του δήμου Αγίας Νάπας, ο οποίος διαθέτει 175 ξενοδοχεία, αποτελούμενα από 15 χιλ. δωμάτια και 40 χιλ. κλίνες, είναι η αναβάθμιση και όχι η αύξηση του τουριστικού προϊόντος, δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Καρούσος.

Υπεραμυνόμενος του τουριστικού θέρετρου ο κ. Καρούσος εξήγησε ότι «από τις 40 χιλ. τουριστικές κλίνες μόνο οι 2,5 χιλ. αντιπροσωπεύουν «κακής ποιότητας» κλίνες από κάποια τουριστικά διαμερίσματα που προσελκύουν νεαρούς».

«Το υπόλοιπο 90% των κλινών προσφέρεται από τουριστικές μονάδες οι οποίες έχουν αναβαθμιστεί πλήρως», είπε, προσθέτοντας ότι «αποτέλεσμα αυτής της αναβάθμισης είναι τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με τουριστικούς πράκτορες από τη Γερμανία, το Λίβανο, τη και τη Μάλτα, ακόμη υπογράφηκαν συμφωνίες για πρώτη φορά και με τουριστικούς πράκτορες από τη Γαλλία και την Ιταλία».

Ο κ. Καρούσος δήλωσε ακόμη ότι «το δημοτικό συμβούλιο πριν ένα χρόνο αποφάσισε και κοινοποίησε σε όλους τους τουριστικούς πράκτορες ότι όσοι τουρίστες δεν σέβονται το τουριστικό θέρετρο και τον τόπο που επισκέπτονται και προκαλούν προβλήματα με τη συμπεριφορά τους είναι ανεπιθύμητοι.

Ως αποτέλεσμα τούτου, είπε, είναι το ενδιαφέρον που επέδειξαν τουριστική πράκτορες από τη γερμανική αγορά οι οποίοι έκλεισαν 40 χιλ. τουρίστες για το 2019.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι τους έξι καλοκαιρινούς μήνες η Αγία Νάπα απολαμβάνει 100% πληρότητες.

«Άρα στόχος είναι να αυξήσουμε την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος και όχι την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού διότι ούτε οι υποδομές πλέον σηκώνουν περαιτέρω τουρίστες, αν και έχουμε προβλέψει την επέκταση του αποχετευτικού συστήματος και της υδατοπρομήθειας μας, ενώ σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε πέραν των 500 νέων χώρων στάθμευσης, νέους πεζόδρομους και νέες πλατείες», τόνισε.

Η τουριστική σεζόν στην Αγία Νάπα, είπε, ξεκινά από τις αρχές Μαρτίου και λήγει τέλος Νοεμβρίου ενώ επιδίωξη του δήμου είναι η επέκταση της σεζόν 2 εβδομάδες πριν και δυο εβδομάδες μετά με απώτερο στόχο την ολόχρονη τουριστική σεζόν.

Δηλαδή αύξηση τουριστών με επέκταση της τουριστικής σεζόν και αναβάθμιση της ποιότητας του υφιστάμενου τουριστικού προϊόντος.

Πλεονασματικός προϋπολογισμός €3,6 εκ.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της Αγίας Νάπας για το 2019, ο όποιος είναι ο μεγαλύτερος που είχε ποτέ ο δήμος και έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την ανάπτυξη, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πλεονασματικό προϋπολογισμό κατά €3,6 εκ. με €19,2 εκ. έσοδα και €15,6 εκ. στα οποία περιλαμβάνονται αναπτυξιακά έργα, όπως η ανάπλαση πάρκων, του παραλιακού μετώπου, του υπαίθριου αμφιθέατρου και του κέντρου πολιτισμού, καθώς και η μετατροπή του μεσαιωνικού Κάστρου σε μουσείο. Όλα αυτά τα έργα θα συνεισφέρουν στη συνεχή και ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Αγίας Νάπας.

Σημαντική ήταν και η αναφορά του δημάρχου στην πρόσφατη υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την πόλη της Κουανγκτσόου, στην Κίνα.

Οι δηλώσεις του δημάρχου Αγίας Νάπας έγιναν στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για την παρουσίαση της νέας στρατηγικής  τουριστικής ανάπτυξης και της πλατφόρμας «Always Ayia Napa», όραμα της οποίας είναι να καταστεί η Αγία Νάπα το καλύτερο κοσμοπολίτικο θέρετρο της Μεσογείου, με ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία και βιώσιμη ανάπτυξη.

Της Ηρώς Ευθυμίου