You are here

Γιώργος Λεπτός: Όραμα τα 5 εκ. τουρίστες ετησίως

18/01/2018 14:39

Όραμα όλων των τουριστικών παραγόντων είναι να καταστεί η Κύπρος ένας αειφόρος ολόχρονα τουριστικός προορισμός που θα προσελκύει πέραν των 5 εκ. ξένων ετησίως από τους οποίους τα 4 εκ. να είναι ποιοτικός τουρισμός, ανέφερε ο αντιπρόεδρος τουρισμού του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Γιώργος Λεπτός.

Μιλώντας από το βήμα της 35ης ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών του παγκύπριου συνδέσμου διευθυντών ξενοδοχείων (ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.ΞΕ.), ο κ. Λεπτός είπε ότι με τους αριθμούς αυτούς «θα δημιουργήσουμε σημαντική προστιθέμενη αξία για την Κύπρο, την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον και κυρίως για την οικονομία».

Τόνισε επίσης ότι το υπουργείο τουρισμού θα συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας και ως εκ τούτου η άμεση δημιουργία του είναι άκρως επιβεβλημένη.

Αναφερόμενος στο ιστορικό ρεκόρ των αφίξεων του 2017 είπε ότι «οφείλεται στη σημαντική αύξηση τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, το Ισραήλ, τη Γερμανία και τη Σουηδία».

Όσον αφορά τις πληρότητες των ξενοδοχείων των αδειοδοτημένων καταλυμάτων είπε ότι το 2016 ήταν της τάξης του 71% ενώ για το 2017 αναμένεται σημαντική αύξηση του ποσοστού.

 Σημείωσε εντούτοις ότι «οι τουρίστες κατά αναλογία το 2017 ξόδεψαν λιγότερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

«Για το 2018 επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε και να κεφαλαιοποιήσουμε την πετυχημένη πορεία του τουρισμού των τελευταίων χρόνων οδηγώντας την Κύπρο σε πιο ποιοτικές αγορές».

Επιτακτική ανάγκη, συνέχισε, είναι «με στοχευμένες και συντονισμένες προσπάθειες για να προσελκύσουμε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στην τουριστική βιομηχανία για να ανέβουν περαιτέρω τα επίπεδα εξυπηρέτησης του τουρισμού».

Η καλύτερη χρονιά

 Ο πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι ο τουρισμός το 2017 ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του τουρισμού της Κύπρου η οποία σημείωσε αύξηση κατά 14,8% σε σχέση με το 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2017, ο αριθμός των τουριστών ανήλθε στα 3,7 εκ. ενώ τα έσοδα μέχρι τον Οκτώβριο παρουσιάζουν αύξηση 11%.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι στην περιοχή μας τα τελευταία 15 χρόνια έχει δημιουργηθεί μια τουριστική κίνηση σε ανταγωνιστικούς προορισμούς των 80 εκ. και η Κύπρος πετυχαίνει αυτά τα αποτελέσματα, σημαίνει ότι κάνουμε σωστά τη δουλειά μας», είπε ο κ. Λοΐζου.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τη συμβολή του ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.ΞΕ. σε αυτή την επιτυχία σημειώνοντας ότι «εκείνο το οποίο προσδοκούμε και ευελπιστούμε είναι να δούμε τον οργανισμό να δυναμώνει και να έχει περισσότερη εμπλοκή στα του τουρισμού».

 Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.ΞΕ. Βάσος Κοιλάνη στη δική του σύντομη ομιλία είπε ότι η ουσιαστική συνδρομή του οργανισμού ο οποίος δημιουργήθηκε το 1983 είναι η ανάπτυξη και αναβάθμιση της κυπριακής φιλοξενίας της ξενοδοχειακής υποδομής και η στήριξη και προστασία του τουριστικού εθνικού πλούτου.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, ανάμεσα στις επιδιώξεις είναι η συνεχής προώθηση του επαγγελματισμού των μελών βασισμένη στην εφαρμογή επαγγελματικού κώδικα δεοντολογίας που θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Της Ηρώς Ευθυμίου