You are here

Χ. Λοϊζίδης: Αντιμέτωπος με σοβαρές προκλήσεις ο τουρισμός

26/02/2019 13:48

Μήνυμα για μια δύσκολη τουριστική σεζόν έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης, τονίζοντας ότι τα φαινόμενα που συγκράτησαν πέρσι την τουριστική σεζόν θα συνεχιστούν πιο έντονα φέτος.

Μιλώντας στην 41η ετήσια γενική συνέλευση του συνδέσμου ξενοδόχων, ο κ. Λοϊζίδης τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η αύξηση των αφίξεων την τελευταία πενταετία μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον ξεπέρασε το 60% ενώ τα έσοδα των ξενοδόχων δεν ακολούθησαν την ίδια ανοδική πορεία.

Ακολούθως αναφέρθηκε στις τρεις προκλήσεις που έχει ενώπιον της η ξενοδοχειακή βιομηχανία σημειώνοντας το επικείμενο Brexit στη Βρετανία που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για την Κύπρο, την ισοτιμία του ρουβλιού έναντι του ευρώ και τις έντονες προσπάθειες της Τουρκίας, της Αιγύπτου και άλλων χωρών να καταστούν ξανά ανταγωνιστικοί προορισμοί στον τομέα του τουρισμού.

Πρόσθεσε επίσης ότι στους πιο πάνω παράγοντας, θα πρέπει να προστεθεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους το οποίο επηρεάζει τις αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχειακές μονάδες. Επιπλέον, σημείωσε, οι ξενοδόχοι σε μια προσπάθεια απρόσκοπτης παροχής νερού προχώρησαν στην εκπόνηση μελέτης δημιουργίας μονάδας αφαλάτωσης στην οποία θα συμβληθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες.

Τόνισε ακόμη ότι στόχος της τουριστικής βιομηχανίας για το 2019 και 2020 είναι η σταθεροποίηση του τουρισμού στα ικανοποιητικά επίπεδα των τριών τελευταίων χρόνων, αλλά και στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Ο κ. Λοϊζίδης υπέδειξε τέσσερις κατευθύνσεις προς τις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η προσπάθεια για ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την οποία χαρακτήρισε προϋπόθεση για περαιτέρω μακροπρόθεσμη ανάκαμψη:

-Ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου κατηγοριοποίησης ξενοδοχείων, μέσω του οποίου θα ενισχυθεί η προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μας μονάδων.

-Ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής.

-Αξιοποίηση ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης, με έμφαση στους νέους άνεργους για την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών από εξειδικευμένο προσωπικό.

-Ανάπτυξη θεματικού τουρισμού με εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες.

Παράλληλα, με τα πιο πάνω, σημείωσε ο κ. Λοϊζίδης, θα πρέπει να συνεχιστεί και ενταθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια για μετεξέλιξη της χώρας μας σε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό κράτος.

Οι επιτυχίες των προηγούμενων ετών σε καμιά περίπτωση δεν αναιρούν τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κυπριακός τουρισμός, τόνισε ο υπουργός ενέργειας, εμπορίου και βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Η κυβέρνηση εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν με μεγάλα έργα

Σε χαιρετισμό του στο 41ο ετήσιο ξενοδοχειακό συνέδριο, ο κ. Λακκοτρύπης ευχήθηκε στον υφυπουργό τουρισμού Σάββα Περδίο κάθε καλό στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει και τόνισε πως «ο ρόλος του υφυπουργείου, το οποίο θα λειτουργεί ως ένας ενιαίος φορέας για τον τουρισμό στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου μεταρρυθμιστικού πλαισίου, θα είναι καταλυτικός στους σχεδιασμούς και την υλοποίηση της τουριστικής μας πολιτικής».

«Εντατικοποιούνται έτσι περαιτέρω οι προσπάθειες που η κυβέρνηση καταβάλλει τα τελευταία χρόνια για αναβάθμιση του τομέα μεταξύ άλλων προχωρώντας στην εκπόνηση της νέας μας εθνικής στρατηγικής τουρισμού για το 2020-30», υπογράμμισε.

Ανέφερε επίσης ότι με τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση εμπλουτίζεται σημαντικά το προϊόν με μεγάλα έργα υποδομής όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ και το πολυθεματικό καζίνο θέρετρο, ενώ τα πολεοδομικά κίνητρα που δόθηκαν, οδήγησαν σε αύξηση κλινών.

Επίσης, αναφέρθηκε σε μακροχρόνιες συμφωνίες με μεγάλους οργανωτές ταξιδιού στο εξωτερικό, στη στοχευμένη απλοποίηση θεωρήσεων εισόδου και στην εφαρμογή πολιτικής ανοικτών αιθέρων.

Σε περίοδο κάμψης η διεθνής οικονομία

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Pwc Κύπρου Ευγένιος Ευγενίου είπε ότι η διεθνής οικονομία εισέρχεται σε περίοδο κάμψης και χαμηλών προσδοκιών και οι γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν τις δύο πιο σημαντικές τουριστικές αγορές για την Κύπρο, η Αγγλία και η Ρωσία, σίγουρα θα επηρεάσουν και την τουριστική βιομηχανία.

Ο κ. Ευγενίου αναφέρθηκε σε ετήσια παγκόσμια έρευνα της PwC ανάμεσα στους CEO, η οποία κατέδειξε, όπως είπε, ότι οι οικονομικοί ηγέτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές όσον αφορά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ενώ σημείωσε πως στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι CEO στην Κύπρο. 

Ανέφερε ότι «είμαστε ενώπιον μιας κάμψης στην οικονομική ανάπτυξη σε περίοδο χαμηλών προσδοκιών» και έθεσε το ερώτημα κατά πόσον «είμαστε διατεθειμένοι ως χώρα να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, μια αύξηση της παραγωγικότητας για να είμαστε έτοιμοι και θωρακισμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα οποία ενδεχομένως να έρχονται».

Της Ηρώς Ευθυμίου