You are here

Χ. Παπαδημητρίου: «Βασιλιάς» της Κύπρου ο τουρισμός

22/02/2021 06:20

Σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται κούραση στο συμβατικό τουρισμό ενώ εντείνεται η τάση οι τουρίστες να έλκονται από πιο ποιοτικές και διαφορετικές εμπειρίες, δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων – Διοίκησης, του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου Χρήστος Παπαδημητρίου, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος διαθέτει αξιόλογα πλεονεκτήματα και την κατάλληλη περιβαλλοντική υποδομή έναντι άλλων τουριστικών αγορών, για ανάπτυξη νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Σε συνέντευξη στη StockWatch, ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτηρίζει τον τουρισμό ως το «βασιλιά» της Κύπρου διότι, όπως τονίζει, «στηρίζει, τονώνει και ενισχύει την κυπριακή οικονομία» σημαντικά.

Την ίδια ώρα αναγνωρίζει ότι «βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο λόγω του κορωνοϊού, κάτι το οποίο όμως είναι προσωρινό και θα περάσει. «Η βιομηχανία του τουρισμού θεωρώ ότι θα ορθοποδήσει σύντομα», αναφέρει.

«Υπεραμύνεται» επίσης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας υποδεικνύοντας ότι «οι 819 αδειούχες ξενοδοχειακές μονάδες και οι μερικές δεκάδες μη αδειούχες που λειτουργούσαν το 2019, δεν είναι μεγάλος αριθμός για το νησί μας αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι υπήρχε και χρονιά που δεν μπορούσε η τουριστική βιομηχανία να ικανοποιήσει τη μεγάλη ζήτηση για το κυπριακό τουριστικό προϊόν».

Σχολιάζοντας τη δύσκολη κατάσταση που διέρχεται η Κύπρος και το παγκόσμιο ως αποτέλεσμα της Covid – 19, ανέφερε ότι απαιτείται από την κυβέρνηση συνεχής επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

«Αυτό που πρέπει πρώτα να πετύχει η Κύπρος αυτή τη στιγμή είναι να μειώσει τα κρούσματα και να τα κρατήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Έτσι κάποιος που θέλει να ταξιδέψει σε ένα ασφαλές μέρος για να χαλαρώσει μακριά από τον κίνδυνο της πανδημίας, να τον προσελκύσει η Κύπρος».

Ο κ. Παπαδημητρίου τοποθετείται θετικά στη λύση ανάγκης που προσφέρει η έκδοση του «Διαβατήριου Εμβολίου» ή κάτι ανάλογο, «προκειμένου να προστατευτεί η χώρα μας από την έλευση των τουριστών χωρίς τον κίνδυνο της έξαρσης της πανδημίας αλλά και την εισροή ξένου κεφαλαίου το οποίο θα κινήσει την τουριστική αγορά».

Δείτε το πλήρες κείμενο στη στήλη «Συνεντεύξεις».

Της Ηρώς Ευθυμίου