You are here

Hermes: Ανάκαμψη τουρισμού με θετικά μηνύματα για το χειμώνα

02/09/2021 14:45

Ουσιαστική ανάκαμψη του τουρισμού μετά από 18 μήνες διαπιστώνει η Hermes κατόπιν επεξεργασίας στοιχείων, τα οποία σύμφωνα με την εταιρεία δίνουν ελπιδοφόρα μηνύματα για μια σταθερά ανοδική πορεία.

Η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου, ότι παρά τη συνεχιζόμενη διστακτικότητα σημαντικής μερίδας του πληθυσμού διεθνώς να ταξιδέψει και τις περίπλοκες σε σχέση με πριν διαδικασίες ελέγχου στα αεροδρόμια, πέταξαν από την Κύπρο 50 αερογραμμές, από τις 70 που πετούσαν το 2019, ενώ οι πλείστες από αυτές θα συνεχίσουν να πετούν προς τη χώρα μας και τους χειμερινούς μήνες.

«Ο απολογισμός των πρώτων 8 μηνών του 2021 με την επιβατική κίνηση να φθάνει τους 2,511,239 επιβάτες, που αντιστοιχεί στο 33% του 2019 (για την ίδια περίοδο), δείχνει πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στα προ πανδημίας επίπεδα», αναφέρει η Hermes.

Ωστόσο, σημειώνει ότι «τα αποτελέσματα της καλοκαιρινής περιόδου δείχνουν ίσως πιο αισιόδοξες τάσεις, αφού μόνο τον Αύγουστο η επιβατική κίνηση έφτασε τους 867,104 επιβάτες, ποσοστό γύρω στο 60% του 2019, ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είχαμε 440,944 και 772,136 επιβάτες αντίστοιχα».

Ενδεικτικός, όπως αναφέρεται είναι και ο περσινός Αύγουστος όπου η επιβατική κίνηση δεν ξεπέρασε τις 296,266 (Αεροδρόμιο Λάρνακας: 221,791/ Αεροδρόμιο Πάφου: 74,475).

Θετικές ενδείξεις για τη χειμερινή περίοδο

Σύμφωνα με τη Hermes, η φετινή καλοκαιρινή περίοδος έδειξε ότι παρά την πανδημία υπάρχει εμπιστοσύνη στην Κύπρο ως προορισμού και μάλιστα δίνεται η δυνατότητα διείσδυσης σε υφιστάμενες και νέες αγορές αφού παρά τους μειωμένους αριθμούς επισκεπτών τους τελευταίους 12 μήνες έχουν προστεθεί πέραν των 30 νέων δρομολογίων στα δύο αεροδρόμια.

Επισημαίνεται ότι η μείωση στις μέρες διαμονής για σκοπούς αναψυχής φαίνεται να είναι μια τάση που επηρεάζει όχι μόνο την Κύπρο αλλά και ευρύτερα, δίνει όμως τη δυνατότητα διαφοροποίησης για προσέλκυση μεμονωμένων επισκεπτών για μικρής διάρκειας αποδράσεις σε πιο τακτά διαστήματα.

Τονίζεται παράλληλα, ότι η προσπάθεια απεξάρτησης από τις δύο μεγάλες αγορές, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς βέβαια να υποτιμάται η ουσιαστική συνεισφορά τους σε μια δύσκολη περίοδο.

«Η φετινή χρονιά έδειξε ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει επιλογή για πολλές άλλες αγορές και αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με στοχευμένες καμπάνιες, αξιοποίηση δυνατοτήτων διαδικτύου, συνεργασία φορέων, κίνητρα για αύξηση συνδεσιμότητας», σημειώνεται.

Προστίθεται ότι η επερχόμενη χειμερινή περίοδος δείχνει από πλευράς προγραμματισμού θετικά σημάδια με κάποιες αεροπορικές εταιρείες να προγραμματίζουν σημαντικό αριθμό πτήσεων. 

Νέες τάσεις στον ταξιδιωτικό χάρτη

Σύμφωνα με την εταιρεία στη Κύπρο έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τάσεις που αξίζουν προσοχής, με βάση την ανάλυση στοιχείων που προκύπτουν από τη χρήση του Cyprus Flight Pass για την περίοδο 25 Μαΐου-22 Αυγούστου.

Με βάση τα στοιχεία, τα ταξίδια των μόνιμα διαμενόντων στην Κύπρο εμφανίζονται μειωμένα, καθώς αποτελούν το 22% της συνολικής κίνησης, συγκριτικά με περίπου 30% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Το 78% της συνολικής επιβατικής κίνησης αφορά επιβάτες που δεν είχαν μόνιμη διαμονή στην Κύπρο.

Το 82% των μη μόνιμα διαμενόντων στην Κύπρο ήρθαν για διακοπές, το 10% επισκέφτηκε συγγενείς και φίλους ενώ το 3% ήρθε για επαγγελματικούς λόγους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό επιβατών που ήρθαν για σκοπούς αναψυχής, προέρχεται από τη Ρωσία (39%) και ακολουθεί το Ην. Βασίλειο (10%).

Οι επιλογές διαμονής των τουριστών στην Κύπρο

Σε ότι αφορά τον τόπο διαμονής μη μόνιμων κατοίκων, που ταξίδεψαν στην Κύπρο για διακοπές, την περίοδο 25 Μαΐου – 22 Αυγούστου, οι πλείστοι επέλεξαν ξενοδοχεία 4 αστέρων (30%), ακολουθούν τα ξενοδοχεία 1*-3* και hotel apartments (25%) και τα ξενοδοχεία 5* (18%). Ποσοστό 16% των ταξιδιωτών έμειναν σε άλλα καταλύματα στα οποία περιλαμβάνονται τα καταλύματα τύπου AirBnB.

Ποσοστό 6% επέλεξαν μη εξυπηρετούμενα διαμερίσματα και 5% διέμειναν σε πολυτελείς επαύλεις.

Οι πλείστοι ταξιδιώτες επέλεξαν ως πόλη διαμονής τους την Αμμόχωστο (47%) ενώ ακολουθούν Πάφος (27%), Λεμεσός και Λάρνακα (12%) και Λευκωσία (1%).

Ταξίδια από την Κύπρο προς το εξωτερικό

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κύπριοι που ταξίδεψαν φέτος από 25 Μαΐου μέχρι 22 Αυγούστου, είχαν ως κύριο προορισμό την Ελλάδα σε ποσοστό 59%.

Στις προτιμήσεις των κυπρίων ακολούθησε το Ην. Βασίλειο (7%), η Ρωσία και η Ιταλία (από 5%), η Βουλγαρία και η Ρουμανία (από 3%), η Γερμανία, η Ουκρανία, η Γαλλία και η Αυστρία (από 2%) ενώ 10% ταξίδεψε σε «άλλους» προορισμούς που δεν προσδιορίζονται.

Την καλοκαιρινή περίοδο, οι κύπριοι ταξιδιώτες επέλεξαν την Ελλάδα σε ποσοστό 66%, καθώς η χώρα παραμένει αγαπημένος προορισμός των κατοίκων της Κύπρου.

Οι περισσότεροι μόνιμα διαμένοντες στην Κύπρο επέλεξαν την Ryanair (26%) για τα ταξίδια τους. Ακολουθούν οι Aegean Airlines (19%), Wizz Air (18%), Rossiya (7%), easyjet (6%), British Airways (5%), TUI Airways (5%), Sky Express (5%), Aeroflot (5%) και Lufthansa (4%).

Οι κύπριοι επιβάτες, επέλεξαν πρώτη την Aegean Airlines (29%) για τα ταξίδια τους. Ακολουθούν οι Ryanair (26%), Wizz Air (13%), Sky Express (9%), Cyprus Airways (4%), British Airways (3%), Austrian (2%), Lufthansa (2%) easyjet (1%), Emirates (1%).

Το μεγαλύτερο ποσοστό ταξιδιωτών, διέμεινε στο εξωτερικό για περίοδο επτά ημερών (16%).

Μ.Χ.