You are here

Η ζήτηση συντηρεί τις τιμές αεροπορικών εισιτηρίων

10/09/2019 06:43

Σε σχετικά ψηλά επίπεδα εκτιμάται ότι θα παραμείνουν και τους επόμενους μήνες τα αεροπορικά εισιτήρια, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, καθώς η αυξημένη φετινή ζήτηση συντηρεί τις τιμές, παρά τη συνηθισμένη κάμψη του φθινοπώρου.

Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων είχαν φθάσει σε πρωτόγνωρα ψηλά επίπεδα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω και της αυξημένης ζήτησης που παρατηρήθηκε αλλά και της μειωμένης προσφοράς θέσεων μετά το περσινό λουκέτο της αεροπορικής εταιρείας Cobalt.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων (ACTA) Βασίλης Σταματάρης αναφέρει στη StockWatch ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων προς την Ελλάδα και το Λονδίνο έχουν ομαλοποιηθεί αλλά λόγω της αυξημένης ζήτησης που θα υπάρξει τις επόμενες εβδομάδες με την επιστροφή των φοιτητών στις χώρες σπουδών, οι τιμές θα φθάσουν και πάλι σε σχετικά ψηλά επίπεδα.

Η αυξημένη ζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Σταματάρη, δεν αφορά μόνο τους φοιτητές αλλά και ορισμένους που θα κάνουν διακοπές μετά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επιχειρηματικός σύνδεσμος Κύπρου-Ελλάδας, τα αεροπορικά εισιτήρια για κάποιες μέρες τον Αύγουστο εκτοξεύθηκαν μέχρι τα €690 για την Αθήνα και €500 για τη Θεσσαλονίκη.

Για το τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου, η τιμή για την Αθήνα πέφτει στα €250.

Αναφορικά με την ταξιδιωτική κίνηση, ο κ. Σταματάρης σημειώνει ότι ανεξαρτήτως τιμών η κίνηση τόσο προς τα έξω όσο και προς τα έσω σημειώνει ικανοποιητική αύξηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Top Kinisis Ντίνος Κάκκουρας σημειώνει ότι παρόλο που η Ελλάδα παραμένει ο δημοφιλέστερος προορισμός για διακοπές, θα μπορούσαν να είναι καλύτερα τα πράγματα εάν υπήρχαν περισσότερες επιλογές πτήσεων προς τα νησιά της χώρας και χαμηλότερες τιμές αεροπορικών ναύλων.

Φέτος υπήρξε προτίμηση για την Ευρώπη και τις κρουαζιέρες συγκριτικά με πέρσι, προσθέτει.

Ο κ. Κάκκουρας αναφέρει ότι οι τιμές εξαρτώνται από την προσφορά και τη ζήτηση, την ημερομηνία και τον προορισμό, επισημαίνοντας ότι στα μέσα φθινοπώρου οι τιμές θα είναι πιο καλές.

«Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες πτήσεις, κάτι που θα βοηθήσει την όλη κατάσταση», τονίζει.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το επτάμηνο του 2019 η αύξηση στα ταξίδια των κυπρίων προς το εξωτερικό διαμορφώνεται στο 12% και τα ταξίδια στις 896,6 χιλ., που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων ετών.

Ο πιο δημοφιλής προορισμός των κυπρίων παραμένει η Ελλάδα με τα ταξίδια να ανέρχονται στις 284,5 χιλ. παρουσιάζοντας ετήσια μείωση 5,5%.

Αύξηση 7,3% σημειώνεται και στα ταξίδια προς τ Ηνωμένο Βασίλειο φθάνοντας τις 136,3 χιλ. σε σύγκριση με 127 χιλ. πέρσι.

Της Γεωργίας Χαννή