You are here

Ιδανικός προορισμός για αθλητικό τουρισμό η Κύπρος

07/12/2021 17:23

Η Κύπρος διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να καταστεί ένας πολύ ανταγωνιστικός προορισμός για αθλητικό τουρισμό και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συμβάλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Προς αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία με διοργανωτή τον ΚΟΑ, Συνέδριο Αθλητικού Τουρισμού, με θέμα την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και την καινοτομία των υπηρεσιών αθλητικού τουρισμού στην Κύπρο.

Στον χαιρετισμό του στο συνέδριο ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι στην εποχή μας αναπτύσσονται οι εναλλακτικές και θεματικές μορφές τουρισμού και μια από αυτές είναι ο αθλητικός τουρισμός. Αθλητισμός και τουρισμός, σημείωσε, αποτελούν σήμερα δύο σημαντικούς τομείς, οι οποίοι ταυτόχρονα είναι και δύο αξιόλογες ευκαιρίες για την Κύπρο να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της και να αποκομίσει ωφελήματα.
 
Ο κ. Προδρόμου τόνισε πως ο αθλητικός τουρισμός για να είναι ελκυστικός αλλά και ανταγωνιστικός θα πρέπει να είναι άρτια σχεδιασμένος και οργανωμένος και να έχει μια πρόβλεψη για όλες τις διαστάσεις. Χρειάζονται σύγχρονες και κατάλληλες εγκαταστάσεις, αλλά χρειάζεται και η προβολή ώστε να προωθηθεί η Κύπρος ως προορισμός αθλητικού τουρισμού.
 
«Είμαστε έτοιμοι τόσο και για τη θέσπιση σχετικής νομοθεσίας όσο και για να σταθούμε αρωγοί στην υλοποίηση έργων που αφορούν στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού», είπε ο κ. Προδρόμου. Παράλληλα, είπε πως είναι σημαντικό η προσπάθεια ενίσχυσης του αθλητικού τουρισμού να μπει στις σωστές βάσεις και τεκμηριωμένα και να ακολουθηθεί μια σφαιρική αντιμετώπιση.
 
Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το σημερινό συνέδριο, επισημαίνοντας ότι είναι εξίσου σημαντική η ακαδημαϊκή υποστήριξη, καθώς τα τέσσερα πανεπιστήμια συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, κάτι που αποτελεί εγγύηση ότι θα τεθεί σε σωστές και τεκμηριωμένες βάσεις.
 
Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης στον δικό του χαιρετισμό στο συνέδριο είπε πως ο αθλητισμός και ο τουρισμός αδιαμφισβήτητα αποτελούν δύο από τους μεγαλύτερα κοινωνικούς θεσμούς ανά το παγκόσμιο, μέσα από τους οποίους απορρέουν κοινά οράματα και στόχοι που αποσκοπούν στην ευρύτερη κατανόηση μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών, των παραδόσεων, την κινητοποίηση των ανθρώπων και τη διασφάλιση της ειρήνης μεταξύ των εθνών.
 
Σημείωσε πως ο νέο ΔΣ του ΚΟΑ έχει ιεραρχήσει τον τομέα του αθλητισμού τουρισμού ψηλά στις προτεραιότητες του. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, η Επιτροπή Αθλητικού Τουρισμού του Οργανισμού και η Επιτροπή Ακαδημίας συνεργάστηκαν για τη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου, το οποίο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για περαιτέρω δράσεις προς την επίτευξη των στρατηγικών στόχων.
 
«Ο ΚΟΑ στηρίζει μέσω πέντε σχεδιασμών του διαχρονικά τις ομοσπονδίες μέλη του, οι οποίες μέσα στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο είναι μέλη διεθνών σωμάτων και μέσα από αυτή την ιδιότητα έχουν την ευχέρεια να διεκδικούν και να αναλαμβάνουν διάφορες ευρωπαϊκές ή και παγκόσμιες διοργανώσεις στην Κύπρο», είπε ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνοντας πως ο ΚΟΑ αξιολογεί ότι η διοργάνωση διεθνών διοργανώσεων στην Κύπρο είναι μεγάλης σημασίας σε σχέση με την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και την προβολή της Κύπρου.
 
Ανέφερε πως το ποσό που διέθεσε ο ΚΟΑ μέσω των σχεδιασμών αυτών κατά το 2021 ανήλθε στο 1,6 εκ. ευρώ. Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας και μετά από πρωτοβουλία του Επίτροπου Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών Κώστα Χαμπιαούρη, προγραμματίζεται η δημιουργία αθλητικής υποδομής στον Πρόδρομο. Η υποδομή αυτή στοχεύει στο να καταστεί πυρήνας προετοιμασίας των αθλητών, Κυπρίων και ξένων.
 
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου είπε στον χαιρετισμό της είπε πως ο νους υγιής εν σώματι υγιή επιτάσσει τη συμπερίληψη των φυσικών στοιχείων, όπως καθαρό νερό, καθαρός αέρας, φυσικές δυνάμεις με τις λιγότερες δυνατές επίπλαστες προσθήκες άσκησης. «Αθληση χωρίς φυσικό χώρο δεν γίνεται. Η ποιότητα της τροφής που καταναλώνουμε, η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και η ποιότητα του νερού που μας περιβάλλει είναι τα δυναμικά πλαίσια πάνω στα οποία βασίζουμε την κατηγοριοποίηση αναγκών και προτεραιοτήτων ορίζοντας πολιτικές», είπε.
 
Η κ. Βασιλείου είπε πως τα σχέδια βιώσιμης κινητικότητας, οι ποδηλατόδρομοι, η ασφάλεια αθλητών όλων των τύπων και ηλικιών και η δημιουργία παροχών και υποδομών μπαίνουν ψηλά στην ατζέντα, σημειώνοντας πως η Κύπρος ως ο απόλυτος παράδεισος για τις επιστήμες της γης μπορεί να δώσει φοβερή διάσταση στο κομμάτι του αθλητικού τουρισμού, αφού είναι πολυθεματική και μπορεί να προσφέρει ενώ προσφέρεται. Τόνισε πως ζούμε σε ένα πραγματικά ευλογημένο τόπο, που διαθέτει βουνό και θάλασσα σε απόσταση λιγότερο της μιας ώρας, δάσος ιδανικό για άθληση ακόμα και για αθλητές ολυμπιακών επιδόσεων, εκπληκτικές θάλασσες.
 
Ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών Κώστα Χαμπιαούρης, στη δική του παρέμβαση είπε πως στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων οι έννοιες του τουρισμού και του αθλητισμού αλληλολοσχετίζονται σε αρκετές δράσεις κι έχουν κοινό έδαφος στο νέο τουριστικό και αθλητικό προϊόν Τροόδους στη βάση μίας βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος.
 
Όπως είπε, στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσεται ένας ολοκληρωμένος μηχανισμός αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων, δομών, υπηρεσιών, δραστηριοτήτων και συνεργειών, με στόχο να καταστεί η ορεινή Κύπρος, πρώτον αθλητικός προορισμός με ξεχωριστή ταυτότητα και ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία για ντόπιους και ξένους αθλητές και αθλητικές ομάδες, δεύτερον, κέντρο έρευνας, αξιολόγησης και προαγωγής της σωματικής δραστηριότητας και τρίτον, κέντρο αριστείας σε θέματα άσκησης, υγείας και ποιότητας ζωής, με σύνθημα η «Άσκηση είναι Φάρμακο».

Είπε ότι προς επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων, παρουσιάζονται όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Τροόδους, όπως για παράδειγμα οι μοναδικές γεωλογικές, κλιματολογικές, περιβαλλοντικές, τοπογραφικές, πολιτιστικές και άλλες ιδιαιτερότητες, οι εξέχουσες φυσικές ομορφιές αλλά και τα κτηριακά αποθέματα, που λειτουργούν αποδοτικά ώστε να αναπτυχθεί και να στηριχθεί ένας βιώσιμος αθλητικός τουρισμός στην ορεινή Κύπρο.

Ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε πως σε μια πιο εστιασμένη προσέγγιση θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε έναν ορεινό αθλητικό τουρισμό μέσα από τα αθλητικά γεγονότα και τις διοργανώσεις, τα αθλητικά καταφύγια (π.χ. προπονητικά κέντρα, κατασκηνώσεις κ.ά.), τις αθλητικές εκδρομές αναψυχής και περιπέτειας ή τις αθλητικές διαδρομές, τα αθλητικά συνέδρια, τις αθλητικές δραστηριότητες με ειδικά προγράμματα για μαθητές και φοιτητές αλλά και για ηλικιωμένους, τις επισκέψεις και παρακολουθήσεις κάποιου αθλητικού γεγονότος ή θεάματος, τα πρότυπα κέντρα «Exercise is Medicine» και τα εξειδικευμένα κέντρα για άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ) που ασχολούνται με τον αθλητισμό/πρωταθλητισμό.
 
Εκ μέρους του Υφυπουργού Τουρισμού, η Θάλεια Χριστοδούλου είπε πως η ανάπτυξη και η προώθηση της Κύπρου ως προορισμός αθλητικού τουρισμού αθλητισμού, είτε αφορά παρακολούθηση ή συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, είτε προπόνηση και προετοιμασία ξένων ομάδων στην Κύπρο, αποτελεί προτεραιότητα του Υφυπουργείου με βάση την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2020-2030, αφού ο αθλητισμός μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της εποχικότητας.
 
Η κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε σε τέσσερα σχέδια επιχορήγησης για προώθηση του αθλητικού τουρισμού. Το σχέδιο επιχορήγησης σε ξένες αθλητικές ομάδες και ομίλους για προετοιμασία στην Κύπρο το οποίο λειτουργεί πάνω από 10 χρόνια, το σχέδιο επιχορήγησης διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων με τη βοήθεια του οποίου έχουν διοργανωθεί σημαντικές διοργανώσεις στην Κύπρο όπως ποδοσφαίρου, ποδηλασίας, τριάθλου, σκοποβολής και άλλων αθλημάτων.
 
Επίσης, είπε, προωθείται το σχέδιο επιχορήγησης για την διοργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης για τις ειδικές μορφές τουρισμού, το οποίο καλύπτει έξοδα φιλοξενίας ληπτών αποφάσεων για την προετοιμασία ομάδων. Τέλος, υπάρχει το Σχέδιο επιχορήγησης του Υφυπουργείου για ανάπτυξη των υποδομών σχετικών με τις ειδικές μορφές τουρισμού, το οποίο στηρίζει τη δημιουργία υποδομών ποδηλασίας, σκοποβολής και άλλων αθλημάτων.