You are here

Κ. Κουμής: Έχουμε δρόμο για πλήρη ανάκαμψη τουρισμού

27/05/2023 06:00

Παρά την αισιοδοξία που επικρατεί για την πορεία των φετινών κρατήσεων, υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι την πλήρη ανάκαμψη του τουρισμού, δηλώνει ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής.

Σε συνέντευξη του στη StockWatch, αναφερόμενος στο στόχο που έχει θέσει το Υφυπουργείο από τον περασμένο Μάρτιο για την τρέχουσα τουριστική σεζόν, ο κ. Κουμής εξηγεί ότι αναμένεται αύξηση των αφίξεων κατά 5% έως 10% σε σχέση με το 2022.

Υποδεικνύει εντούτοις, ότι το διεθνές σκηνικό είναι έκρυθμο, συνεπώς, όπως σημειώνει, υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι την πλήρη ανάκαμψη.

Ταυτόχρονα, εκφράζει την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί και φέτος το φαινόμενο των τελευταίων δύο ετών, με βάση το οποίο οι επιδόσεις των εσόδων είναι ψηλότερες συγκριτικά με τις αφίξεις.

Ο υφυπουργός αποδίδει το γεγονός, μεταξύ άλλων, στην προσέλκυση τουριστών υψηλής εισοδηματικής στάθμης, από χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία.

Ήλιος και θάλασσα η ταυτότητα μας

Το δίπτυχο, ήλιος και θάλασσα, αποτελούν την τουριστική ταυτότητα της Κύπρου, σημείωσε περαιτέρω ο κ. Κουμής, ξεκαθαρίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί περαιτέρω το δίπτυχο και όχι να ξεφύγει η Κύπρος από το διαχρονικό στήριγμα της.

Τονίζει ότι το Υφυπουργείο στρέφεται και σε άλλες δραστηριότητες για ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, μεταξύ των οποίων ο συνεδριακός τουρισμός, ο αθλητικός, ο καταδυτικός και ο ρομαντικός τουρισμός.

Βασικό συστατικό αποτελεί και η αναβάθμιση των προσόντων όσων εργάζονται στην τουριστική βιομηχανία, επισημαίνει.

Στόχος η τεράστια αγορά της Σαουδικής Αραβίας

Στη συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Κουμής κατέθεσε επίσης το στίγμα των στρατηγικών στόχων του Υφυπουργείου, λέγοντας ότι η διείσδυση σε νέες αγορές, όπως στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Σαουδικής Αραβίας, βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες.

Στους βασικότερους στόχους περιλαμβάνεται και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η καλύτερη γεωγραφική κατανομή της τουριστικής ανάπτυξης, τονίζει.

Όσον αφορά το προσωπικό του όραμα, ο κ. Κουμής αναφέρει ότι θα ήθελε να δει την Κύπρο να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της τουριστικής ατζέντας της Ευρώπης.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου