You are here

Κ. Λοΐζου: Πιο ενθαρρυντικές οι προοπτικές 2022

28/06/2022 17:03

Οι προοπτικές για το 2022 διαγράφονται πιο ενθαρρυντικές απ' ότι το 2021, τόνισε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Λούης Κωστάκης Λοΐζου.

Σε ομιλία του κατά τη σημερινή ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας, ανέφερε ότι οι θετικές προοπτικές διαφαίνονται παρά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκε και δέχεται η παγκόσμια οικονομία, που έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κλίματος αβεβαιότητας.

«Θέλουμε όμως να πιστεύουμε ότι μέσα από αυτές τις δύσκολες συνθήκες γινόμαστε καλύτεροι και πιο ανταγωνιστικοί, προσπαθώντας να βρίσκουμε βιώσιμες λύσεις στις προκλήσεις και τα πολλαπλά προβλήματα που εμφανίζονται καθημερινά. Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, ο τουρισμός και τα ταξίδια είναι αφενός ευαίσθητα και ευάλωτα, όμως ταυτόχρονα και αναγιεαία στην ανθρώπινη φύση», τόνισε.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιούμαστε και ο οποίος είναι νευραλγικός τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα, θα καταφέρει να ανακάμψει και να επανέλθει πιο ανταγωνιστικός, με νέο ανανεωμένο πρόσωπο και βεβαίως υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών και καλύτερες υποδομές. Για να το πετύχουμε όμως αυτό, θα πρέπει όσοι δραστηριοποιούμαστε στον τομέα να συνεχίσουμε με πείσμα και αποφασιστικότητα τις προσπάθειές μας, οι οποίες αναμένω ότι στο τέλος θα στεφθούν με επιτυχία», υπογράμμισε.

«Η αβεβαιότητα που ζήσαμε το 2020 και το 2021 έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, χωρίς όμως από την άλλη να μπορεί να αισθάνεται κανείς σίγουρος για τις μετέπειτα εξελίξεις. Δεν αποκλείεται δηλαδή το επόμενο φθινόπωρο ή ακόμη και τον χειμώνα 2022/23 να υπάρξει το φαινόμενο της αναζωπύρωσης κρουσμάτων, αφού εκ των πραγμάτων ο πληθυσμός περιορίζεται σε κλειστούς χώρους λόγω της αλλαγής του κλίματος», σημείωσε.

«Εμείς ευελπιστούμε ότι το 2022 θα είναι καλύτερο από το 2021, που με τη σειρά του παρουσίασε βελτίωση σε σχέση με το 2020. Με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει και νοουμένου ότι δεν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες εξελίξεις, είμαστε αισιόδοξοι πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που υπάρχουν και να παρουσιάσουμε φέτος καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια», ανέφερε.

Ανέφερε ότι για ένα μεγάλο μέρος της περσινής χρονιάς «στηριχθήκαμε κυρίως στη Ρωσική αγορά αλλά και σε τουρίστες από άλλες Ευρωπαϊκές αγορές».

«Φέτος συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Θα πρέπει ως Κύπρος και βεβαίως ως Ελλάδα να ξεχάσουμε, τουλάχιστον προς το παρόν, τους Ρώσους επισκέπτες και να επικεντρωθούμε στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Για μας παραμένει κύρια πηγή επισκεπτών το Ηνωμένο Βασίλειο. Γίνονται προσπάθειες από το Υφυπουργείο Τουρισμού και όλους τους  ενδιαφερόμενους για προσέλκυση επισκεπτών και από άλλες χώρες της Ευρώπης, κάτι που βεβαίως επικροτούμε και στηρίζουμε έμπρακτα. Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή διαφαίνεται ότι προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς στην Κύπρο αλλά κυρίως στην Ελλάδα, όπου φέτος, εκτός απροόπτου, αναμένεται να είναι μια πολύ καλή χρονιά», τόνισε.

Η ενοποιημένη καθαρή ζημιά μετά τη φορολογία που αναλογεί στους μετόχους της Εταιρείας ανήλθε το 2021 στα €30,3 εκατ. , σε σύγκριση με κέρδος €12,9 εκατ. κατά το 2020.

Γ.Χ.