You are here

«Καταλυτική» για το τουριστικό ρεύμα η συμφωνία ΚΟΤ –ΒΟΕ

08/04/2003 13:44
316 βρετανοί αθλητές θα προετοιμασθούν στην Κύπρο για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας

«Καταλυτική» για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στο τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο, θεωρείται η συμφωνία που υπεγράφη χθες μεταξύ της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του ΚΟΤ για την προετοιμασία στην Κύπρο των Βρετανών αθλητών για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Η συμφωνία που αποτελεί μεγάλη επιτυχία με ευρύτερες οικονομικές προεκτάσεις για την Κύπρο, ήδη έχει προκαλέσει τα ευμενή σχόλια του βρετανικού τύπου.

Η Βρετανία ελπίζει, σύμφωνα με τον τύπο της χώρας, ότι η προετοιμασία στην Κύπρο θα έχει τα ίδια εξαιρετικά αποτελέσματα που σημείωσαν οι αθλητές της χώρας στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, η επιτυχία των οποίων βασίσθηκε στην προετοιμασία που έκαναν στη «χρυσή ακτή» και στο Brisbane.

Οι Βρετανοί ελπίζουν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ότι η συμφωνία θα αποτελέσει την απαρχή για την επέκταση της και μετά το 2004. Ο Simon Clegg, Εκτελεστικός διευθυντής και Επικεφαλής της αποστολής για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας στην παρουσία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργου Λιλλήκα και του Βρετανού Υφυπουργού Αθλητισμού Ρίτσαρντ Κρίμπορν, αναφέρθηκε σε «υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις, σε ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες» στο οποίο οι βρετανοί αθλητές θα νοιώθουν «σαν το σπίτι τους», εκφράζοντας παράλληλα την ευχή του, η Κύπρος να αποτελέσει για πολλά χρόνια «τη βάση προετοιμασίας» των βρετανών αθλητών.

Στο σχετικό ρεπορτάζ, μάλιστα, προβάλλεται και δήλωση της μεγάλης αθλήτριας στα 400 μέτρα (δεύτερη στο Σίδνεϊ) Donna Fraser, η οποία εξέφρασε την βεβαιότητα ότι στην Κύπρο θα συναντήσει τις ίδιες ιδανικές συνθήκες προετοιμασίας.

Στις δικές του δηλώσεις ο Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ανάλογο ενδιαφέρον θα επιδειχθεί και από άλλες εθνικές επιτροπές άλλων χωρών για τους ολυμπιακούς. Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του εξέφρασε επίσης ο Βρετανός Υφυπουργός Αθλητισμού, ο οποίος είπε ότι το 60% των 318 Βρετανών αθλητών, αναμένεται να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο για την προπόνησή τους.

Εν τω μεταξύ, χωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων τουριστικών οργανισμών της Βρετανίας, είχε χθες στο Λονδίνο ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, σε μια προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος στο τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο μετά την έκδοση της ταξιδιωτικής οδηγίας από δύο μεγάλους οργανισμούς ταξιδίων για περίληψη της Κύπρου στην «επικίνδυνη ζώνη» του πολέμου στο Ιράκ.

Κατά τις συναντήσεις με εκπροσώπους των μεγάλων οργανισμών ταξιδίων Thomson, My Travel και Thomas Cook, (σήμερα θα έχει επαφές με τον First Choice) ο κ. Λιλλήκας υπέβαλε προτάσεις προς εφαρμογή με τις οποίες οι οργανισμοί συμφώνησαν.

Ο Υπουργός Τουρισμού, θα έχει σήμερα συνάντηση και με την Υφυπουργό Εμπορίου Βαρώνη Σάιμονς.

Του Κυριάκου Κυριακίδη