You are here

Κινήσεις για μείωση απωλειών στον τουρισμό

20/06/2019 07:19

Κοκτέιλ γεγονότων και συγκυριών επηρεάζουν φέτος τον ευαίσθητο τουριστικό τομέα, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, που αναμένουν συγκράτηση των απωλειών περίπου στο 10% και κάνουν ενέργειες για περιορισμό τους.

Ο αυξημένος ανταγωνισμός από άλλους προορισμούς, η αυξημένη προσφορά κλινών μετά την ανέγερση νέων ξενοδοχείων αλλά και η ραγδαία αύξηση στη χρήση Airbnb αλλάζουν τα δεδομένα για τον τομέα που έδωσε μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Αν και η επιφυλακτικότητα των ξενοδόχων είναι συνηθισμένη αυτό το διάστημα, η κατάσταση φαίνεται όντως να διαφέρει από άλλες χρονιές, αφού οι αφίξεις παρουσιάζουν αισθητή μείωση 3,5% τον Μάιο, που είναι ο πρώτος «γεμάτος» μήνας της τουριστικής σεζόν. Το πεντάμηνο η μείωση βρίσκεται στο 1,1%.

Για φέτος οι ξενοδόχοι προσπαθούν με διάφορους τρόπους να συντηρήσουν τις πληρότητες. 

Μεσοπρόθεσμα, ζητούν επανατοποθέτηση του τουριστικού προϊόντος μέσα στο συνεχώς μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον με συντονισμένες και στοχευμένες πολιτικές για αναστροφή της πτωτικής πορείας από το 2020.

Μειωμένες πληρότητες, τιμές και κέρδη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης δήλωσε στη StockWatch ότι από την αρχή της χρονιάς είχε διαφανεί ότι υπάρχει μειωμένη ροή κρατήσεων, γι’ αυτό προσπάθησαν μέσα από τη συμμετοχή τους σε διάφορες τουριστικές εκθέσεις να προωθήσουν το τουριστικό προϊόν τους.

Παρ’ όλα αυτά είπε, «από τον Απρίλιο είχαμε αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί το σκηνικό έτσι αρκετοί ξενοδόχοι συνεχίζοντας την προσπάθεια να κλείσει η ψαλίδα, προέβησαν σε περαιτέρω μειώσεις στις τιμές τους, αν και το κόστος του εργατικού δυναμικού παρέμενε το ίδιο».

Διότι όπως εξήγησε, «δεν μπορείς να μειώσεις το προσωπικό αν για μια χρονιά η πληρότητα του ξενοδοχείου δεν είναι ικανοποιητική».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η μείωση στην πληρότητά των ξενοδοχείων υπολογίζεται από 7% έως 10%, είπε και τόνισε ότι «αθροιστικά τέλος του χρόνου οι ξενοδόχοι θα έχουν μειωμένες πληρότητες, μειωμένες τιμές και μειωμένη κερδοφορία σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι».

Ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε όμως την ανησυχία του και για την επόμενη τουριστική σεζόν υπενθυμίζοντας πως «τα τελευταία πέντε χρόνια πρόσθεσαν νέες κλίνες και προέβησαν σε σοβαρές αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες τους».

Λέγοντας αυτά είπε ότι «το πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι το πώς θα βελτιωθεί το πτητικό πρόγραμμα που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Ευρώπης το οποίο στην παρούσα φάση δεν μας ικανοποιεί».

Διευκρίνισε ότι εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία και το Ισραήλ, δεν υπάρχει καθόλου καλή σύνδεση με τη Γερμανία.

«Οι αρμόδιοι θα πρέπει να κτίσουν σε αυτή την τεράστια αγορά η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Κύπρο και με την οποία έχουμε το ίδιο νόμισμα. Η Γερμανία είναι μια χώρα από την οποία μπορούμε να προσελκύουμε τουρίστες ολόχρονα με πολλαπλά οφέλη», υπέδειξε.

Ως ξενοδόχοι, είπε, εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στο αποτέλεσμα των επαφών του υφυπουργού τουρισμού.

Αναγνώρισε εντούτοις ότι η τουριστική δραστηριότητα δεν επηρεάζεται μόνο από ένα γεγονός.

«Σήμερα το πρόβλημά εντοπίζεται στο ότι τρεις αεροπορικές εταιρείες έκλεισαν. Όμως πάντα θα κλείνουν αεροπορικές εταιρείες.  Αν η Κύπρος διέθετε πιο ευρεία πτητική σύνδεση η μια εταιρεία θα αναπλήρωνε το κενό της άλλης. Το ίδιο συμβαίνει και με την εξάρτηση της Κύπρου από δύο αγορές τη βρετανική και ρωσική, κάτι το οποίο θα πρέπει να αλλάξει με τις κατάλληλες ενέργειες.

Επεσήμανε ακόμη ότι η Κύπρος δεν κατάφερε ακόμη να έχει σύνδεση με τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μίγμα παραγόντων

Καταθέτοντας τη δική του θέση ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκας, δήλωσε ότι «ο τουρισμός επηρεάζεται από ένα συνδυασμό γεγονότων».  Υπογράμμισε ότι «ποτέ δεν είναι ένας ο λόγος μείωσης του τουρισμού».

Η γκάμα γεγονότων που μπορεί να επηρεάσει τον τουρισμό μπορεί να είναι οι κλιματικές συνθήκες, η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στις αγορές από τις οποίες αντλούμε τουρισμό, η αβεβαιότητα που επικρατεί γενικά στη περιοχή και οι προσφορές που τίθενται ως επιλογή ενώπιον των τουριστών. Η Κύπρος έχει αρκετούς ανταγωνιστές με κυριότερη την Τουρκιά μετά την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Αλλά και από την έλλειψη ικανοποιητικής σύνδεσης με χώρες όπως η Γερμανία από την οποία θα μπορούσαμε να αντλήσουμε μεγάλους αριθμούς τουριστών».

Όσον αφορά τη φετινή σεζόν είπε ότι «οι ξενοδόχοι παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους και ήδη σε συνεννόηση με τους τουριστικούς πράκτορες προσφέρουν μειωμένα πακέτα και πιο ελκυστικές τιμές με στόχο να περιορίσουμε τη μείωση των κρατήσεων».

Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στη συγκράτηση της πληρότητας των ξενοδοχείων στα περσινά επίπεδα και όχι της κερδοφορίας διότι ένα δωμάτιο κενό δεν μπορείς να το δώσεις δύο φορές την επόμενη για να καλύψεις το κενό, επεσήμανε.

«Σκοπός και στόχος μας όσο δύσκολο και να είναι», σημείωσε, είναι «η μείωση των αφίξεων να μην ξεπεράσει το 10%».

Προέβλεψε επίσης ότι η μείωση του τουριστικού ρεύματος στην επαρχία Αμμοχώστου θα είναι από όλες τις αγορές, τη Βρετανία, τις σκανδιναβικές χώρες, τις κεντροευρωπαϊκές χώρες.

Αισιόδοξα είναι όμως τα μηνύματα από τη Ρωσία η οποία δεν φαίνεται να εγκαταλείπει την περιοχή αφού οι επτά στους δέκα ρώσους που έρχονται στην Κύπρο καταλήγουν στον Πρωταρά και την Αγία Νάπα, ανέφερε.

Ανταγωνισμός από παντού

Στην έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού στα ξενοδοχεία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λεμεσού Χάρης Θεοχάρους, τονίζοντας ότι «συνέβαλε στην αύξηση του κόστους του ανθρώπινου δυναμικού από 15-20% τα δύο τελευταία χρόνια, σε όλα τα ξενοδοχεία και σε όλες τις επαρχίες».

Σχολίασε ακόμη τον τουρισμό που καταλήγει στα μη αδειούχα τουριστικά καταλύματα τονίζοντας ότι δεν αφορά μόνο τα Airbnb άλλα όλους όσους προσφέρουν μέσω διαδικτύου διαμονή σε μη αδειούχα καταλύματα.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι «από τις συνολικές αυξήσεις το 35% - 40% δεν διοχετεύεται στα ξενοδοχεία. Το 10% έως 15% μεταβαίνει στα κατεχόμενα και οι υπόλοιποι σε μη αδειούχα διαμερίσματα», είπε.

Όσον αφορά τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται φέτος αντιμέτωπη η τουριστική βιομηχανία είπε ότι «συνεχώς καταβάλλονται προσπάθειες από το υφυπουργείο τουρισμού, τα αποτελέσματα των οποίων θα διαφανούν του χρόνου, για φέτος αναμένεται μείωση στις κρατήσεις της τάξης του 10%», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι «λόγω της πτώχευσης της Germania και του κλεισίματος της Cobalt και άλλων αεροπορικών εταιρειών η Κύπρος χάνει 40 έως 50 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις οι οποίες δεν μπορούν τουλάχιστον για φέτος να αναπληρωθούν».

Ανάμεσα στους παράγοντες που επηρεάζουν την τουριστική βιομηχανία εκτός από το Brexit, τη νομισματική ισοτιμία και τις ανταγωνιστικές αγορές της Κύπρου, αναφέρθηκε και στην καμπάνια που ξεκίνησε από τη Σουηδία, την αποκαλούμενη «Flying Shame», που καλεί τους πολίτες της Σουηδίας να μην ταξιδεύουν για να περιοριστούν οι ρύπου του περιβάλλοντος.

Της Ηρώς Ευθυμίου