You are here

Κομισιόν: Ισχυρό σοκ στον τουρισμό χωρίς Βρετανία, Ρωσία

07/07/2020 11:53

Η περαιτέρω παράταση των ταξιδιωτικών περιορισμών από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία θα μπορούσε να έχει ισχυρό αρνητικό αποτέλεσμα για τον τουρισμό της Κύπρου, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Στις καλοκαιρινές της προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν πριν λίγο, η ΕΕ σημειώνει ότι η Κύπρος βρισκόταν σε σταθερή πορεία ανάπτυξης πριν από το παγκόσμιο ξέσπασμα του COVID-19 ενώ η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού που ακολούθησαν άλλαξαν δραματικά την εικόνα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020, η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά, στο 0,8% αντανακλώντας σημαντική μείωση της εξωτερικής ζήτησης αγαθών και τουρισμού.

Επισημαίνεται ότι το οικονομικό κλίμα και οι προσδοκίες στις υπηρεσίες βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, παρά τη μικρή βελτίωση τον Ιούνιο.

Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 7,7% το 2020 και να ανακάμψει εν μέρει το 2021 κατά 5,3%.

Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις, ιδίως σε εξοπλισμό, αναμένεται να μειωθούν σημαντικά. Τα μέτρα τόνωσης που υιοθετούνται αναμένεται να στηρίξουν την απασχόληση και τα εισοδήματα των νοικοκυριών και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να επενδύουν και να διατηρήσουν την ικανότητα τους, μειώνοντας έτσι κάπως τον σοβαρό αντίκτυπο στην εγχώρια ζήτηση.

Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στην έντονη αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης. Η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να είναι σημαντικά αρνητική το 2020 και να γίνει θετική το 2021, αν και δεν ανακάμπτει πλήρως στα προ-πανδημικά επίπεδα. Οι αρνητικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές είναι σημαντικοί.

Για τον τουρισμό που αποτελεί τον κύριο πυλώνα της οικονομίας της Κύπρου, αναφέρεται ότι έχει επηρεαστεί σοβαρά. Η πανδημία COVID-19 αναμένεται να μειώσει σημαντικά τη διεθνή ζήτηση για τουρισμό.

Οι αφίξεις και τα έσοδα των τουριστών μειώθηκαν κατά 46,5% και 52,4%, αντίστοιχα, το πρώτο τρίμηνο του 2020. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που ισχύουν καθ 'όλη τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, είχαν σοβαρές επιπτώσεις στον τομέα. Ακόμα κι αν η αναμενόμενη σταδιακή ανάκαμψη ξεκινήσει τον Ιούλιο, τα έσοδα από τον τουρισμό θα μπορούσαν να κυμαίνονται γύρω στο 25% του επιπέδου του προηγούμενου έτους.

Η περαιτέρω παράταση των ταξιδιωτικών περιορισμών από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία - τις κύριες τουριστικές αγορές της Κύπρου - θα μπορούσε να έχει ισχυρό αρνητικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, η απότομη αύξηση της ανεργίας στις υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό και ο αυξημένος κίνδυνος πτωχεύσεων δεν σηματοδοτούν καλά την ανάκαμψη το 2021. Ο βασικός πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί από 0,5% το 2019 σε -0,5% το 2020, λόγω των χαμηλότερων τιμών για ενέργεια, μεταποιημένα τρόφιμα και υπηρεσίες. Ο γενικός πληθωρισμός αναμένεται να γίνει θετικός και πάλι το 2021, στο 0,8%, αντικατοπτρίζοντας την ανάκαμψη των τιμών και των υπηρεσιών ενέργειας. Ο βασικός πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί κατά 0,2% το 2020 και να αυξηθεί μετρίως το 2021.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η συρρίκνωση το 2020 εκτιμάται στο 9% και η ανάπτυξη το 2021 στο 6%.

Αναφορικά με την οικονομία της ευρωζώνης εκτιμάται να συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2020 και να αυξηθεί κατά 6,1% το 2021.

Ο Valdis Dombrovskis, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της ΕΕ δήλωσε ότι «ο οικονομικός αντίκτυπος του lockdown είναι πιο σοβαρός από ό,τι αρχικά περιμέναμε», επισημαίνοντας ότι «συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε πολλούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου ενός άλλου κύματος μολύνσεων».

Σοβαρό πλήγμα

Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύουν το σοβαρό πλήγμα που επιφέρει η πανδημία στην Ευρωπαϊκή οικονομία, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις οικονομικές προβλέψεις για το 2020 και 2021. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή οικονομία έχει πληγεί περισσότερο απ’ ότι αρχικά αναμενόταν, ενώ η Ευρωζώνη το 2020 θα σημειώσει βαθιά ύφεση της τάξης του 8,7%, δηλαδή κατά 1 ποσοστιαία μονάδα περισσότερο σε σχέση με την πρόβλεψη του Μαΐου. 

Για την Κύπρο προβλέπεται ύφεση της τάξης του 7,7%, δηλαδή κατά 0,3% αυξημένη σε σχέση με την πρόβλεψη του Μαΐου. Στην Έκθεση αναγνωρίζεται ότι το Πρόγραμμα Στήριξης της Κυπριακής Κυβέρνησης προς αντιμετώπιση της πανδημίας αναμένεται να στηρίξει τις θέσεις εργασίας, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αλλά και τις επιχειρήσεις, συγκρατώντας σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις στην εσωτερική ζήτηση, κάτι που ήδη αντανακλάται στην δυνατή ανάκαμψη της κατανάλωσης.

Είναι επίσης λόγω και αυτών των μέτρων που η πρόβλεψη για την ύφεση στην οικονομία είναι καλύτερη από άλλες τουριστικές χώρες παρά το γεγονός ότι, όπως καταδεικνύει και η έκθεση, οι κύριοι κίνδυνοι για την οικονομία προκύπτουν λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό, με τα έσοδα να κυμαίνονται περίπου στο 25% σε σχέση με πέρσι.

Τονίζει ότι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνάδουν σε μεγάλο βαθμό με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την ορθότητα των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης που έχουν ληφθεί και αφορούν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Επιβεβαιώνει επίσης, ότι η κρίση δεν έχει παρέλθει και ότι η ανάκαμψη θα είναι δύσκολη και αβέβαιη, όπως αβέβαιη είναι και η εξέλιξη της πανδημίας αλλά και οι προσπάθειες εξεύρεσης του εμβολίου, κάτι το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο και με τις οικονομικές επιπτώσεις.

Υπογραμμίζει ότι με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ανεργία αλλά και τις επιχειρήσεις να αναμένεται να διαφανούν περί το τέλος του 2021, καθίσταται αναγκαία η συνέχιση μιας ορθής και συνετούς πολιτικής οικονομικής διαχείρισης σε εθνικό επίπεδο. Γίνεται δε πιο επιτακτική από ποτέ, επισημαίνει, η ανάγκη για γρήγορη εφαρμογή του ενιαίου ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης, του οποίου η υλοποίηση πρέπει να αποτελεί την πρωταρχική προτεραιότητα της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, κάτι για το οποίο η Κύπρος θα επιμείνει σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών το επόμενο διάστημα.

Της Γεωργίας Χαννή