You are here

ΚΟΤ: Βλέπει αύξηση 15% από Γερμανία

18/03/2004 12:54
ΠΑΣΥΞΕ: Αναστρέφεται το αρνητικό κλίμα

Μετά από επτά συναπτά χρόνια πτωτικής πορείας των αφίξεων από τη Γερμανική αγορά, φαίνεται ότι η αρνητική αυτή τάση θα ανακοπεί. Τα μηνύματα που έρχονται για την Κύπρο, από το Βερολίνο και συγκεκριμένα οι ενδείξεις που αφήνουν οι τουριστικοί πράκτορες είναι ότι οι αφίξεις γερμανών περιηγητών θα σημειώσουν για το 2004 μία αύξηση του 15% σε σχέση με το 2003.

Ο πρόεδρος του ΚΟΤ Φώτης Φωτίου μιλώντας στη StockWatch επιβεβαίωσε το θετικό κλίμα που μας έρχεται από τη γερμανική αγορά καθώς ο ίδιος με πολυμελή αντιπροσωπεία των τουριστικών εταίρων του τόπου συμμετείχε στην παγκόσμια έκθεση τουρισμού που έγινε στο Βερολίνο. Ο πρόεδρος του ΚΟΤ σημείωσε ότι ο οργανισμός καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, κυρίως στο επίπεδο προβολής, για αναστροφή του αρνητικού κλίματος που επικρατεί σε μία μεγάλη τουριστική αγορά όπως της Γερμανίας. Μάλιστα φέτος μεταξύ των γερμανών επιδείχθηκε τεράστιο ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα της λύσης.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου η κυπριακή αντιπροσωπεία αντιμετώπισε σωρεία ερωτήσεων από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού, για το ποιες τουριστικές συνθήκες θα επικρατήσουν μετά τη λύση, αν θα παραμείνει ένας τουριστικός κεντρικός φορέας για όλη την Κύπρο και πόσο θα κρατήσει η ανασυγκρότηση των τουριστικών περιοχών που σήμερα είναι κατεχόμενες. Ο πρόεδρος του ΚΟΤ εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι οι αριθμοί των αφίξεων από τη γερμανική αγορά θα είναι φέτος αυξημένοι. Επεσήμανε ακόμη ότι συγκριτικά με τους αριθμούς γερμανών περιηγητών που παίρνουν τα ελληνικά νησιά και τα οποία έχουν να παρουσιάσουν πανομοιότυπο τουριστικό προϊόν με αυτό της Κύπρου είναι ιδιαίτερα χαμηλοί.

Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Ζαχαρίας Ιωαννίδης μας δήλωσε ότι τα μηνύματα από τη γερμανική αγορά είναι πράγματι θετικά. Διευκρίνισε ωστόσο πως η περσινή χρονιά για την Κύπρο ήταν η χειρότερη κατά τις τελευταίες τουριστικές περιόδους. Σημείωσε πάντως ότι η πτωτική πορεία που άρχισε το 1999 φαίνεται να αντιστρέφεται. Στο σημείο αυτό ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ αναφέρθηκε στον αριθμό των τουριστικών αφίξεων από τη Γερμανία κατά το 1997 που ήταν έτος ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας το 1997 έφθασαν στην Κύπρο 250 χιλιάδες γερμανοί τουρίστες. Έκτοτε, κάθε χρονιά έκλεινε αρνητικά. Συγκεκριμένα το 1999 οι τουριστικές αφίξεις από τη Γερμανία ήταν 239 χιλ. Το 2000, 234 χιλ., το 2001 214 χιλιάδες, το 2002 μειώθηκε ακόμη περισσότερο ο αριθμός αφίξεων, 174 χιλ. και το 2003 οι αφίξεις από τη γερμανική αγορά μειώθηκαν στις 129 χιλιάδες.

Του Λεύκου Χρίστου