You are here

Κρατούν μικρό καλάθι για βρετανική τουριστική αγορά

13/11/2019 06:45

Μικρό καλάθι για την πορεία της βρετανικής τουριστικής αγοράς το 2020 κρατούν οι παράγοντες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, διατηρώντας παράλληλα προσδοκίες για ενίσχυση της ροής τουριστών από τη Γερμανία και τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι «σίγουρα δεν αναμένουμε αύξηση τουριστών από τη βρετανική αγορά τη νέα σεζόν, ευελπιστούμε όμως ότι θα καλυφθεί το κενό των 140 χιλ. αεροπορικών θέσεων που άφησε πίσω της η Thomas Cook».

Πρόσθεσε ότι «θα είμαστε ευτυχέστατοι να μην έχουμε απώλειες από τη Βρετανία».

Ειδικότερα για την τουριστική έκθεση στο Λονδίνο είπε ότι «από τις επαφές που είχαμε με μεγάλους τουριστικούς πράκτορες διαφάνηκε ότι υπάρχει η δυναμική να απορροφηθούν οι χαμένες αεροπορικές θέσεις αν και για την ώρα μιλάμε μόνο για ενδείξεις χωρίς οτιδήποτε το χειροπιαστό».

Ο κ. Λοϊζίδης, συνέστησε υπομονή μέχρι τη διεθνή τουριστική έκθεση στο Βερολίνο τον ερχόμενο Μάρτιο οπότε και θα διαφανεί εάν η πρόθεση των τουριστικών πρακτόρων θα μετατραπεί σε πράξη.

Σχολιάζοντας τη ρωσική αγορά ανέφερε ότι τα μηνύματα είναι πολύ πιο ενθαρρυντικά ενώ είναι καλά και τα νέα από τη γερμανική αγορά μετά τη συμφωνία που έγινε με τη γερμανική εταιρεία Condor για την έναρξη οκτώ εβδομαδιαίων πτήσεων από τέσσερα γερμανικά αεροδρόμια προς το αεροδρόμιο της Πάφου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ είπε επίσης ότι «εμείς είχαμε προβλέψει ότι μετά από τέσσερις χρονιές συνεχούς ανόδου του τουριστικού προϊόντος θα σταθεροποιείτο η αγορά. Εντούτοις ανατράπηκε η εξίσωση με τη χρεοκοπία της Thomas Cook», σημείωσε.

Στο ίδιο πλαίσιο και τα όσα ανέφερε η γενική διευθύντρια του συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων (ΣΤΕΚ),Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, η οποία εξέφρασε την ελπίδα η νέα σεζόν να κινηθεί στα φετινά επίπεδα τονίζοντας ότι θα είναι μια χρονιά πρόκληση για την ξενοδοχειακή βιομηχανία διότι η Τουρκιά, η οποία επίσης υπέστη ζημιά από το λουκέτο της Thomas Cook, προσφέρει πολύ περισσότερα κίνητρα και ακόμη χαμηλότερες τιμές προκειμένου να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος.

Σχετικά με την έκθεση World Travel Market στο Λονδίνο, είπε, εισέπραξαν θετικά μηνύματα από την τουριστική εταιρεία Tui και την Jet2 Holidays ότι θα έχουν μια μικρή αύξηση των θέσεων τους προς την Κύπρο.

Σημείωσε ότι «επενδύουμε αρκετά και πάνω στην EasyJet, η οποία ελπίζουμε να καταστεί πόλος έλξης τουριστών από την Ευρώπη και άλλες χώρες προς την Κύπρο».

Εξήγησε επίσης ότι είχαν συνάντηση και με μικρότερα γραφεία με διαδικτυακές πλατφόρμες πώλησης πακέτων όπως η On The Beach και η Love Holiday, οι οποίες επίσης επέδειξαν προθυμία να αυξήσουν τις θέσεις τους προς την Κύπρο «αν και μιλούμε για πολύ μικρότερους αριθμούς», επεσήμανε.

Σχολιάζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει το υφυπουργείο τουρισμού και ο ίδιος ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος για άνοιγμα νέων αγορών είπε ότι τα αποτελέσματα θα διαφανούν το 2021.

Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι μετά την παροχή κινήτρων από την κυβέρνηση σχεδόν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες αναβαθμίστηκαν ενώ δημιουργήθηκαν και αρκετά ολοκαίνουργια ξενοδοχεία, για να υπογραμμίσει «άρα έχουμε το προϊόν, εκτός από αυτό όμως αναμένουμε να γίνουν πολλά και να λυθούν χρόνια προβλήματα μέσα από το στρατηγικό σχεδιασμό του υφυπουργείου τουρισμού».

Από την πλευρά του ο επίτιμος πρόεδρος του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων Ντίνος Κάκκουρας, συμφώνησε ότι για την ώρα πρόκειται μόνο για ενδείξεις.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη μερικούς μήνες ώστε να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις των ταξιδιωτικών πρακτόρων».

Επιβεβαίωσε ακόμη ότι τα μηνύματα από την Tui, η οποία είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός όμιλος της Ευρώπης αλλά και από τη Jet2 είναι ότι σκέφτονται να αυξήσουν τις θέσεις τους προς την Κύπρο.

Της Ηρώς Ευθυμίου