You are here

Λεμεσός: Η πλειοψηφία των ξενοδοχείων θα ανοίξουν

02/05/2020 06:57

Τα πλείστα ξενοδοχεία της Λεμεσού θα επαναλειτουργήσουν μετά την άρση των περιορισμών, εκτιμά ο πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου ξενοδόχων, παρά την πρόβλεψη ότι η φετινή χρονιά θα είναι χαμένη.

Οι ξενοδόχοι της Λεμεσού προετοιμάζονται να ανοίξουν τις μονάδες τους σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Λεμεσού Χάρη Θεοχάρους, για να αποκομίσουν ότι μπορούν  από τη φετινή χρονιά έστω και αν θεωρούν ότι το 2020 είναι μια χαμένη χρονιά για τον τουρισμό.

«Η Λεμεσός έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη με ψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών η οποία θέλει να έχει συνεχή παρουσία στο χάρτη των τουριστικών προορισμών.  Ως εκ τούτου αν όχι όλοι, σίγουρα η πλειοψηφία των ξενοδοχείων θα επαναλειτουργήσει».

Υπενθύμισε επίσης ότι τα ξενοδοχεία της Λεμεσού συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο όγκο συνεδρίων, εκδηλώσεων και γάμων οι πλείστοι εκ των οποίων προσανατολίζονται να μεταφερθούν προς το τέλος της χρονιάς, είπε.  Πρόσθεσε ότι «για να μπορέσεις να δημιουργήσεις μια αγορά θα πρέπει με  αυτοπεποίθηση να πείσεις ότι είσαι παρών και προετοιμασμένος να εκμεταλλευτείς τα νέα δεδομένα».

Λέγοντας αυτά υπέδειξε ότι η εγχώρια αγορά δεν μπορεί κατ’ ουδένα τρόπο να καλύψει τις απώλειες που θα υποστεί η ξενοδοχειακή βιομηχανία από την κρίση της πανδημίας.

«Ακόμη και αν ανοίξουν τα αεροδρόμια στα μέσα ή προς το τέλος Ιουλίου και ξεκινήσουν οι πτήσεις και πάλι θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες για εμάς, διότι στις  δύο μεγάλες αγορές μας (Ρωσία, Βρετανία)  δεν προβλέπεται ότι θα ανοίξουν σύντομα τα αεροδρόμια τους τουλάχιστον για τον εξερχόμενο τουρισμό. Άλλωστε όλοι έχουμε ακούσει τις προτροπές των κυβερνήσεων Ρωσίας, Βρετανίας και Γερμανίας προς τους πολίτες τους να κάνουν διακοπές στη χώρα τους για  να στηρίξουν οικονομικά την εγχώρια αγορά».

Ο κ. Θεοχάρους, σχολιάζοντας τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων χαρακτήρισε υπεύθυνους και σοβαρούς τους μέχρι στιγμής κυβερνητικούς χειρισμούς λέγοντας ότι είναι ικανοποιητικό το χρονικό περιθώριο των πέντε περίπου εβδομάδων (9 Ιουνίου έως 13 Ιουλίου) που δόθηκε προκειμένου να έχουν όλα τα δεδομένα ενώπιον τους οι ξενοδόχοι πριν να λάβουν τις πιο σωστές αποφάσεις για τις επιχειρήσεις τους.

«Κάνοντας σταθερά βήματα θα αξιολογήσουν τις εξελίξεις στο εξωτερικό αλλά και την πορεία της εγχώριας αγοράς, τα οικονομικά δεδομένα μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έτσι θα λάβουν την ορθότερη απόφαση και αποφεύγοντας στο μέτρο του  δυνατού τον κίνδυνο μεταφοράς κρούσματος κορωνοϊού  στις ξενοδοχειακές τους μονάδες».

Υποδεικνύοντας ότι όλοι οι ξενοδόχοι όλων των επαρχιών βρίσκονται στην ίδια κατάσταση διότι οι προϋποθέσεις είναι ίδιες για όλους, είπε ότι ακολουθούν κατά γράμμα τη στρατηγική της κυβέρνησης  σχετικά με τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πλήρη αναστολή εργασιών, αναμένοντας τα μέτρα που θα ανακοινώσει το υπουργείο εργασίας μετά τη λήξει των υφιστάμενων μέτρων, εάν δηλαδή θα δοθεί κάποια παράταση ή θα ανακοινωθεί μέτρο μερικής αναστολής εργασιών.

Υπερασπιζόμενος των δικαιωμάτων των ξενοδόχων είπε ότι «ακόμη και το κόστος που επωμιζόμαστε από το 10% του προσωπικού που πρέπει να εργοδοτούμε, όπως προνοεί η νομοθεσία,  για εμάς είναι μια καθαρή οικονομική επιβάρυνση διότι δεν έχουμε κανένα έσοδο».

Σχολιάζοντας τις πλατφόρμες τύπου Airbnb είπε ότι όσον αφορά τη Λεμεσό δεν υπάρχει ακόμη κάτι χειροπιαστό που να αποδεικνύει με σαφήνεια την πρόθεση των κυπρίων για διακοπές στα διαμερίσματα της Airbnb.

Της Ηρώς Ευθυμίου