You are here

Λιλλήκας: Μισογεμάτο το ποτήρι

22/09/2003 23:00
Με αισιοδοξία βλέπει το μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Λιλλήκας μετά και τα θετικά στοιχεία για τις αφίξεις Αυγούστου. Μιλώντας μετά το πέρας σύσκεψης με ιδιωτικούς φορείς και τον ΚΟΤ στο πλαίσιο της τελικής αναθεώρησης του Στρατηγικού Σχεδίου 2000-2010, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ευελπιστεί σε περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης μέχρι το τέλος του έτους.

«Υπάρχουν δύο όψεις για να βλέπει κάποιος τη ζωή: να βλέπει κάποιος το ποτήρι μισοάδειο, πράγμα που τον οδηγεί στην απαισιοδοξία και στην αδράνεια. Η άλλη αντίληψη είναι να βλέπει κάποιος το ποτήρι μισογεμάτο και αυτό να τον οδηγεί στην αισιοδοξία και στην ανάληψη πρωτοβουλιών. Ανήκω στη δεύτερη σχολή», είπε με νόημα ο υπουργός.

Σχολιάζοντας ανακοίνωση του ΠΑΣΥΞΕ που αμφισβητεί τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο κ. Λιλλήκας ήταν αυστηρός: «Μπορεί ο ΠΑΣΥΞΕ να έχει δική του Στατιστική Υπηρεσία . Ο ΠΑΣΥΞΕ, μέχρι σήμερα και για όλα αυτά τα χρόνια, έπαιρνε τα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία. Αν έχει άλλες πηγές να μας τις δώσει». «Όταν υπάρχει διαφορά στην εκτίμηση κάποιων πραγμάτων δεν πρέπει να αρχίζει η αμφισβήτηση σε ισοπεδωτική βάση», πρόσθεσε ο υπουργός Τουρισμού. Απαντώντας στο αίτημα του ΠΑΣΥΞΕ να γίνονται επιπλέον μελέτες για τον τουρισμό, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι θα μπορούσε ο Σύνδεσμος να παραχωρούσε τα ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν τουρίστες στα ξενοδοχεία στην Στατιστική Υπηρεσία για σκοπούς αξιολόγησης.

Στην σημερινή σύσκεψη αντηλλάγησαν απόψεις για το Στρατηγικό Σχέδιο και εντός των ημερών οι κοινωνικοί εταίροι θα αποστείλουν ολοκληρωμένα σημειώματα με τις εισηγήσεις τους για τροποποιήσεις του Στρατηγικού Σχεδίου. Πιθανότατα να ακολουθήσει νέα σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους και αργότερα με τα πέντε υπουργεία και τις είκοσι κρατικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στην υλοποίηση των έργων υποδομής που προνοεί το Σχέδιο. Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό για το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης.

Ο τουρισμός αποτελεί το 22% του Κυπριακού ΑΕΠ. Το πρώτο οκτάμηνο 2003 οι τουριστικές αφίξεις παρουσιάζουν μείωση 7% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ τα τουριστικά εισοδήματα πρώτου επταμήνου είχαν μείωση 13.9%.