You are here

Λιλλήκας - τουρισμός: Όχι πίσω από το Κράτος ο ιδιωτικός τομέας

19/02/2004 18:07
Την πρώτη «Έκθεση προόδου» για την πορεία και τα πρώτα αποτελέσματα της εν εξελίξει υλοποίησης του Στρατηγικού σχεδιασμού για τον Τουρισμό, θα καταθέσει τον ερχόμενο Μάρτιο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και της Βουλής, το αρμόδιο υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Λιλλήκας σε χαιρετισμό του στο 26ο Ετήσιο Ξενοδοχειακό Σεμινάριο του ΠΑΣΥΞΕ, η κυβέρνηση θα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το 2004 θα είναι καλύτερη χρονιά, σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο.

Το 2003 ανέφερε ο ΥΠΕΜΠ υπήρξε μια «ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά και όλοι κατεβάλαμε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια για να ανατρέψουμε τις πολύ αρνητικές προδιαγραφές όταν συζητούσαμε τα δεδομένα τον περασμένο Μάρτιο και πιστεύω» προσθέτοντας «ότι πετύχαμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε». Σημείωσε πάντως, ότι ο Στρατηγικός σχεδιασμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τροχιά υλοποίησης, τονίζοντας πως ήδη έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα, και καλύφθηκε σημαντικό έδαφος σε πολλά σημαντικά θέματα όπως είναι ο αθλητικός τουρισμός, των περιφερειακών στρατηγικών, των κινήτρων για αναβάθμιση και απόσυρση
κλινών, των ποιοτικών κριτηρίων για αξιολόγηση των τουριστικών καταλυμάτων, των γηπέδων γκολφ, των μαρίνων και του νέου σύγχρονου συνεδριακού Κέντρου.

Αυτό ωστόσο, που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση από τον χαιρετισμό του Υπουργού, είναι οι συστάσεις του προς τον ιδιωτικό τομέα να μην τηρήσει «παθητικό ρόλο αναμένοντας τη συμβολή του Κράτους, αλλά να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στα πλαίσια του από κοινού αποφασισθέντος Στρατηγικού σχεδιασμού», ενόψει του νέου ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος.

«Μπροστά και όχι πίσω ο ιδιωτικός τομέας»

Οι απαιτήσεις τόσο του Κράτους όσο και του ιδιωτικού τομέα, είναι αυξημένες παρατήρησε ο κ. Λιλλήκας, ενώ κυβέρνηση και βουλή θα δημιουργήσουν τις απαραίτητες ευνοϊκές συνθήκες και το περιβάλλον, παρέχοντας και τα κίνητρα. Αλλά όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι μπροστά και όχι να ακολουθεί το Κράτος». Καλώντας μεταξύ άλλων τους ξενοδόχους να εισάξουν το marketing στις επιχειρήσεις τους, αλλά και να βελτιώσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες, να αναβαθμίσουν ποιοτικά τα τουριστικά τους πακέτα κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου και να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων.

«Θα σας στηρίξουμε οικονομικά μέσα από προγράμματα του ΚΟΤ στα πλαίσια του Στρατηγικού σχεδιασμού» είπε ο κ. Λιλλήκας απευθυνόμενος στα μέλη του ΠΑΣΥΞΕ, καλώντας τους παράλληλα να αποδεσμευτούν από τον παραδοσιακό προσέλκυσης τουριστών - τους οργανωτές ταξιδιών - «με ευφάνταστες» προσεγγίσεις, καθώς και αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και συνεργασιών. Επίσης, προέβη σε συστάσεις για αποφυγή εργοδότησης ανειδίκευτου εργατικού προσωπικού, για να μην πληγεί η εικόνα του τουριστικού προϊόντος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης, τόνισε ότι η συμβολή του τουρισμού σε μια επανενωμένη Κύπρο θα προσλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις και «θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά που θα κρατήσει όρθια την νέα οικονομία».

Του Κυριάκου Κυριακίδη